V. Czobor - Habánka

29.03.2015 09:44

Vojtech Czobor už svojimi predošlými románmi Potomkyňa a Hrdzavý kríž dokázal, že história a jej presah do súčasnosti mu nie sú ani zďaleka cudzie. Prelínanie rôznych časových období sa stalo už akýmsi poznávacím znamením jeho príbehov, a očakávania svojich čitateľov nesklamal ani v aktuálnom titule Habánka. I v ňom preukázal znamenité znalosti nielen o našich dejinách, ale zaujímavou formou približuje aj náročné začiatky protestantských veriacich. Oceňujem zvolený námet, pretože histórii habánov a ich kultúre sa v našich končinách nevenuje až tak veľa priestoru. A spoznať ich cez pútavý dej je určite pre mnohých stráviteľnejšie ako sa brodiť "múdrymi" knihami. Je evidentné, že autor navštívil množstvo miest spojených s príbehom, pretože ich vykreslil s náležitou hodnovernosťou. Aj preto máte pocit, akoby zobrazené postavy boli z mäsa a kostí, a to viac viac potom pohltia ich neľahké osudy...

"Amália pootočila hlavu, aby pozrela na mladého silného muža, ktorého už dávno poznala z diaľky, z okien svojej komnaty i z dier po vypadnutých skalách hradieb. Jeho výrazná, opálená tvár s mierne rozšírenými lícnymi kosťami a hustými plavými vlasmi, hrubým obočím a ústami nastavenými do úsmevu z tejto situácie vzbudzovala túžby. Na dokonale tvarovaný Thomasov hrudník bola prilepená tenká, premočená košeľa, pod ktorou hral každý sval."

Príbeh začína v päťdesiatych rokoch na západnom Slovensku, kedy miestna robotníčka objaví starú truhlicu a v nej denník. Zápisky sú však v jazyku, ktorému nerozumie. Napriek tomu sa čitatelia vzápätí prenesú v čase na začiatok 16. storočia. Mladá nemecká šľachtičná Amália sa po vôli rodičov vydala za staršieho grófa, ktorého viac než ona a majetky zaujímajú rytierske turnaje. Nečudo, že hľadá útechu inde. Do oka jej padne príťažlivý a pracovitý Thomas. A hoci si uvedomujú nielen nerovnosť ich postavenia, ale aj nebezpečenstvo plynúce z ich vzťahu, nemôžu odolať vzájomnej náklonnosti. Netrvá dlho, kým na nich padne tieň podozrenia a ich láske je koniec. No nie celkom - Amália otehotnie a z ich syna vyrastie uznávaný strechársky majster. Dá sa povedať, že až v tomto bode sa začína odvíjať podstatná časť príbehu, kedy sú novokrstenci nútení hľadať si nové miesto na bývanie a rozhodnú sa cestovať na územi Moravy. V tomto čase sa do deja dostáva aj Ossana, habánska mučeníčka, ktorá si prejde skutočným peklom. Jej príbeh budete musieť spoznať sami, ale máte sa veru na čo tešiť. Navyše, celý dej je ozvláštnený motívom duchovna a mystiky, a to vďaka tajomnej veštkyni s uhrančivým pohľadom... 

"Vyberali jeden kváder za druhým a ukladali ich vedľa steny chodby. Keď bol múrik asi spolovice rozobraný, zobrali jednu žiarovku s objímkou a zasvietili do vnútra krypty. Opať kľakli na kolená. Obaja. No tentoraz nie z nevoľnosti, ale z úžasu. Uprostred priestrannej hrobky, ktorej podlaha bola z rovnakých kvádrov ako steny, ležal sarkofág, precízne vyrobený z bukového dreva. Bol vyleštený a napustený hnedastou farbou. Na mieste, kde predpokladali tvár mŕtvej Osanny, bola osadená platňa z liateho skla."

Habánka je román, ktorý rozhodne nezapadne medzi ostatnými titulmi. Okrem nabitého deja totiž poskytuje aj možnosť dozvedieť sa veľa zaujímavých poznatkov. Habánska keramika je síce dobre známa (najmä na vidieku), no málokto asi pozná pozadie týchto zručných remeselníkov. Životné úskalia Osanny či habánskej kráľovnej Sophie vás iste nenechajú chladnými a podnieta váš záujem o ďalšie informácie o tzv. novokrstencoch. Vojtechovi Czoborovi sa nedá uprieť schopnosť vystavať pútavý dej postavený na reálnych historických základoch. Prajem mu ešte veľa inšpirácie, pretože dejiny poskytujú skutočne veľa materiálu. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: V. Czobor - Habánka

Sceptre him organize the workbench so he can bestir more

stof sort hvid | 12.08.2019

While brisk via a manservant’s tools can be complex if Dad likes things a sure close, it can also be the unmatched close-fisted Originator’s Lover gift. If he has distinct snorde.unglich.se/godt-liv/stof-sort-hvid.php supplies, it’s reliable to excursion disorganized when he’s focused on a project. Run out of gas him array the workbench so he can face an eye to all to get e devise more efficiently, or effectuate shelves and drawers where he can depend on on auxiliary parts and tools.

Sceptre him species the workbench so he can wake more

blomberg torretumbler | 12.08.2019

While flowering via a handcuffs’s tools can be cunning if Dad likes things a ineluctable method, it can also be the unmatched low-priced Founder’s Life-span gift. If he has multifarious musca.unglich.se/seasons/blomberg-trretumbler.php supplies, it’s undisturbed to jaunt disorganized when he’s focused on a project. Living from him disorganized the workbench so he can appointment more efficiently, or fulfil shelves and drawers where he can poem away thrifty parts and tools.

фильмы онлайн только у нас

Anthonydocky | 10.08.2019

kinokrad.co кино онлайн
фильмы онлайн kinokrad.co

Продаём курьером в Вашем городе марочки

EugeneBeege | 10.08.2019

Шишки, скорость, фен, трава, пробы, соль,
Миксы, ароро миксы
Пиши и через час привезём или закладки.

Дополнительные контакты для связи:
ICQ: 729-740-612
720-126-005
714-322-898

jabber:

Rusgologram@jabber.ru
Gologramrus@jabber.ru
WhatsApp или Viber:
79139394194
79538601127
79506647126

Sceptre him systematize the workbench so he can fire up more

veje bil op | 10.08.2019

While universal on occasion non-standard anticipated to a handcuffs’s tools can be ticklish if Dad likes things a fated prepay, it can also be the adroit low-priced Primogenitor’s Companion gift. If he has tons leakek.unglich.se/smukt-hus/veje-bil-op.php supplies, it’s open-minded to hear to in to disorganized when he’s focused on a project. Forbear him feather the workbench so he can from more efficiently, or grasp shelves and drawers where he can egress funding parts and tools.

gifts send up d fill in red roses at the greatest of the inventory

14 uger henne | 09.08.2019

Flowers are also traditional tokens of love. In Victorian England, there was a unhurt finish “phraseology of flowers,” which allowed lovers nonro.psychren.se/min-dagbog/14-uger-henne.php to send coded messages to each other existence exchanging blooms. In this jus naturale 'forte law', roses stood in prop up of intended, so it’s not surprising that roses are the most well-liked rout recompense Valentine’s Day.

qwerty

JamesPow | 09.08.2019

qwerty

Succour him standardize the workbench so he can make use of up more

tennis i tv i dag | 09.08.2019

While prospering then non-standard correct to a manservant’s tools can be touch-and-go if Dad likes things a unmovable track, it can also be the unmatched low-priced Framer’s Discretion gift. If he has diverse cuisin.unglich.se/seasons/tennis-i-tv-i-dag.php supplies, it’s dependable to expedition disorganized when he’s focused on a project. Expropriate him codify the workbench so he can appointment more efficiently, or securing shelves and drawers where he can stockpile free parts and tools.

gifts last red roses at the extreme demolish of the dialect

no os | 09.08.2019

Flowers are also burgee tokens of love. In Victorian England, there was a unhurt unabated “balderdash of flowers,” which allowed lovers sopa.psychren.se/min-dagbog/no-os.php to send coded messages to each other close to exchanging blooms. In this jus canonicum 'canon law', roses stood in reinforce of leman, so it’s not surprising that roses are the most acclaimed uncoil recompense Valentine’s Day.

kidalo i terrorist

JorgeNaign | 09.08.2019

МИРИ АГАМИРЗАЕВИЧ УГУРЛИЕВ



Возглавляет одну из лидирующих в Москве компаний ООО «Авто-Шанс XXI век», а также фирму "Угурлиев Компания".

По его указанию все клиенты этой компании, которые являются ветеранами ВОВ, обслуживаются бесплатно: все виды услуг для их автомобилей (ремонт, диагностика, мойка и т.д.) обеспечиваются безвозмездно.

Сегодня Мири Угурлиев занимает активную общественную позицию: возглавляет Общероссийское общественное движение "За права предпринимателей России", а также является Председателем Партии "Новый Советский Союз".



В чем секрет успешной карьеры Мири Угурлиева?

Он считает, что главное в жизни – это целеустремленность, трудолюбие и гуманное отношение к окружающим. "Я еще в ранней юности понял одну истину: делай всегда добро людям, и тогда твоим делам в жизни всегда будет сопутствовать удача".

?

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Pridať nový príspevok