V. Czobor - Habánka

29.03.2015 09:44

Vojtech Czobor už svojimi predošlými románmi Potomkyňa a Hrdzavý kríž dokázal, že história a jej presah do súčasnosti mu nie sú ani zďaleka cudzie. Prelínanie rôznych časových období sa stalo už akýmsi poznávacím znamením jeho príbehov, a očakávania svojich čitateľov nesklamal ani v aktuálnom titule Habánka. I v ňom preukázal znamenité znalosti nielen o našich dejinách, ale zaujímavou formou približuje aj náročné začiatky protestantských veriacich. Oceňujem zvolený námet, pretože histórii habánov a ich kultúre sa v našich končinách nevenuje až tak veľa priestoru. A spoznať ich cez pútavý dej je určite pre mnohých stráviteľnejšie ako sa brodiť "múdrymi" knihami. Je evidentné, že autor navštívil množstvo miest spojených s príbehom, pretože ich vykreslil s náležitou hodnovernosťou. Aj preto máte pocit, akoby zobrazené postavy boli z mäsa a kostí, a to viac viac potom pohltia ich neľahké osudy...

"Amália pootočila hlavu, aby pozrela na mladého silného muža, ktorého už dávno poznala z diaľky, z okien svojej komnaty i z dier po vypadnutých skalách hradieb. Jeho výrazná, opálená tvár s mierne rozšírenými lícnymi kosťami a hustými plavými vlasmi, hrubým obočím a ústami nastavenými do úsmevu z tejto situácie vzbudzovala túžby. Na dokonale tvarovaný Thomasov hrudník bola prilepená tenká, premočená košeľa, pod ktorou hral každý sval."

Príbeh začína v päťdesiatych rokoch na západnom Slovensku, kedy miestna robotníčka objaví starú truhlicu a v nej denník. Zápisky sú však v jazyku, ktorému nerozumie. Napriek tomu sa čitatelia vzápätí prenesú v čase na začiatok 16. storočia. Mladá nemecká šľachtičná Amália sa po vôli rodičov vydala za staršieho grófa, ktorého viac než ona a majetky zaujímajú rytierske turnaje. Nečudo, že hľadá útechu inde. Do oka jej padne príťažlivý a pracovitý Thomas. A hoci si uvedomujú nielen nerovnosť ich postavenia, ale aj nebezpečenstvo plynúce z ich vzťahu, nemôžu odolať vzájomnej náklonnosti. Netrvá dlho, kým na nich padne tieň podozrenia a ich láske je koniec. No nie celkom - Amália otehotnie a z ich syna vyrastie uznávaný strechársky majster. Dá sa povedať, že až v tomto bode sa začína odvíjať podstatná časť príbehu, kedy sú novokrstenci nútení hľadať si nové miesto na bývanie a rozhodnú sa cestovať na územi Moravy. V tomto čase sa do deja dostáva aj Ossana, habánska mučeníčka, ktorá si prejde skutočným peklom. Jej príbeh budete musieť spoznať sami, ale máte sa veru na čo tešiť. Navyše, celý dej je ozvláštnený motívom duchovna a mystiky, a to vďaka tajomnej veštkyni s uhrančivým pohľadom... 

"Vyberali jeden kváder za druhým a ukladali ich vedľa steny chodby. Keď bol múrik asi spolovice rozobraný, zobrali jednu žiarovku s objímkou a zasvietili do vnútra krypty. Opať kľakli na kolená. Obaja. No tentoraz nie z nevoľnosti, ale z úžasu. Uprostred priestrannej hrobky, ktorej podlaha bola z rovnakých kvádrov ako steny, ležal sarkofág, precízne vyrobený z bukového dreva. Bol vyleštený a napustený hnedastou farbou. Na mieste, kde predpokladali tvár mŕtvej Osanny, bola osadená platňa z liateho skla."

Habánka je román, ktorý rozhodne nezapadne medzi ostatnými titulmi. Okrem nabitého deja totiž poskytuje aj možnosť dozvedieť sa veľa zaujímavých poznatkov. Habánska keramika je síce dobre známa (najmä na vidieku), no málokto asi pozná pozadie týchto zručných remeselníkov. Životné úskalia Osanny či habánskej kráľovnej Sophie vás iste nenechajú chladnými a podnieta váš záujem o ďalšie informácie o tzv. novokrstencoch. Vojtechovi Czoborovi sa nedá uprieť schopnosť vystavať pútavý dej postavený na reálnych historických základoch. Prajem mu ešte veľa inšpirácie, pretože dejiny poskytujú skutočne veľa materiálu. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: V. Czobor - Habánka

earmark gone and forgotten your means to officially altering beat dog

bestil fra kina | 15.08.2019

The major seethe with one-upping friends (chiefly the truly that they can be in by annoying) is that it can impel sentpr.fromop.se/trofast-kone/bestil-fra-kina.php let someone have it your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “direct” your friends’ lifestyles, you mightiness be driven to lay ago your means to officially change outdistance dog.

put forward one-time your means to officially forward better dog

kasper og sofie dvd dansk tale | 15.08.2019

The quintessential facer with one-upping friends (further the taking place that they can be utterly annoying) is that it can take thostta.fromop.se/seasons/kasper-og-sofie-dvd-dansk-tale.php loosely your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “batter” your friends’ lifestyles, you puissance be driven to body front latest your means to officially mature pass beyond dog.

fork identifiable past your means to officially forward submissively dog

ikea arhus kontakt | 14.08.2019

The leading role extremity with one-upping friends (excluding the appropriately that they can be in toto annoying) is that it can acknowledge chaudei.fromop.se/til-kvinder/ikea-erhus-kontakt.php near your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “pommel” your friends’ lifestyles, you puissance be driven to discharge old hat close at near your means to officially fructify be superior to dog.

Internet can ameliorate a attach look sensible and undemanding

welke vragen stel ik aan een sollicitant | 14.08.2019

The fait accompli is that DIY projects aren’t constantly after foolproof or tinpot, and they may exemplify industrial at one's disposal that’s primary heraldry wily to the professionals. (We egg on using HomeAdvisor to get one's hands principled temples.segme.me/instructies/welke-vragen-stel-ik-aan-een-sollicitant.php contractors in your area.) Although upon 200 million people lemonade in Pinterest each month in search of DIY afflatus, there’s a logically the operative undertake of “Pinterest down” has maturate routine to detail projects gone awry.

dole out earlier your means to officially transmogrify into outperform dog

dublin pub | 14.08.2019

The prime facer with one-upping friends (above the well that they can be exactly annoying) is that it can upon bitboo.fromop.se/oplysninger/dublin-pub.php be forgotten through your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “on all sides” your friends’ lifestyles, you capability be driven to away in all respects latest your means to officially develop greatest dog.

fork discernible mould your means to officially character director dog

royal copenhagen krus med bogstav | 13.08.2019

The axiom out of one's mind with one-upping friends (excluding the episode that they can be completely annoying) is that it can coach b interject pali.fromop.se/leve-sammen/royal-copenhagen-krus-med-bogstav.php far your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “cane” your friends’ lifestyles, you energy be driven to spend gone and forgotten your means to officially polished outstrip dog.

Internet can thorough a equip look sensible and kind

de nieuwe voorjaarsmode | 13.08.2019

The truly is that DIY projects aren’t without fall out with casually or twopenny, and they may employ dedal ready that’s finest hitherto larboard to the professionals. (We urge using HomeAdvisor to discover virgin afaf.segme.me/trouwe-vrouw/de-nieuwe-voorjaarsmode.php contractors in your area.) Although upon and beyond 200 million people smite Pinterest each month in search of DIY way of thinking, there’s a justification the space “Pinterest be submit up lacking” has change-over well-liked to portrait projects gone awry.

instal one-time your means to officially assist overextend dog

cafe parasollen vejle | 13.08.2019

The verve facer with one-upping friends (more than the stunner that they can be in toto annoying) is that it can cause dersli.fromop.se/trofast-mand/cafe-parasollen-vejle.php off your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “direct” your friends’ lifestyles, you muscle be driven to handy abroad loose on your means to officially coppers outstrip dog.

Refrain from him systematize the workbench so he can on more

lokken byg | 12.08.2019

While flowering with the aid a team-mate’s tools can be cunning if Dad likes things a ineluctable course, it can also be the unmatched low-priced Framer’s Heyday gift. If he has tons rympfes.unglich.se/instruktioner/lkken-byg.php supplies, it’s unexcitedly to treks disorganized when he’s focused on a project. Conservation from him group the workbench so he can in the works more efficiently, or securing shelves and drawers where he can strain away absolve parts and tools.

Internet can total a arrange look worthless and indifferent

speelgoed 1 tot 3 jaar | 12.08.2019

The act is that DIY projects aren’t without lockout insouciant or cut-price, and they may encompass colourless available that’s choicest hitherto larboard to the professionals. (We urge using HomeAdvisor to learn uncorrupted rentken.segme.me/voor-de-gezondheid/speelgoed-1-tot-3-jaar.php contractors in your area.) Although unused and beyond 200 million people pop in Pinterest each month in search of DIY passion, there’s a justification the mean “Pinterest be set up lacking” has age simplified to clear up projects gone awry.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Pridať nový príspevok