Zlatý vek mafie (D. Dán - Korene zla)

14.10.2017 15:58

S kolegyňou, ktorá so mnou zdieľa záľubu v kriminálnom žánri, si sem-tam podebatujeme aj o tvorbe Dominika Dána. A zatiaľ čo ona má radšej príbehy z aktuálnejších čias, mňa dokážu viac vtiahnuť prípady zo staršej éry. Predošlý román Smrť na druhom brehu radím medzi autorove najvydarenejšie, preto ma veľmi potešila informácia o tom, že Korene zla naň (ne)priamo nadväzujú.  Príbeh sa odohráva v roku 1994, teda krátko po rozdelení republiky, kedy demokracia ešte len nachádzala svoj význam a privatizácia priala rozmachu pokútnych živlov. Každý si chcel uchmatnúť kúsok z koláča a neraz sa pritom rôzne skupiny neštítili ani dôraznejších presviedčacích metód. Korene zla, ako už je zvykom, ponúkajú aj vyšetrovanie samostatného prípadu, takže čitatelia, ktorí nečítali minulú knihu, môžu po nich siahnuť bez obáv. 

"Namieril jej na čelo a vystrelil. Guľa veľkého kalibru s vysokou kinetickou energiou prerazila Nine čelovú kosť a kožu vtiahla za sebou. Na čele ostala iba malá dierka. Pokračovala mozgom ako teplý nôž maslom a s plnou razanciou vyletela cez záhlavovú kosť. Pri vstupe do čela sa mierne deformovala, pri výstupe z hlavy trhala o to viac tkaniva. Kým sa Nine podlomili kolená, na policiach za ňou sa rozprskol mozog, kosti, koža a krv."

Po vyriešení prípadu mŕtvoly na opačnom brehu Dunaja kolektív "stoštyridsaťjednotky" ani na chvíľu nezaháľa. Čaká ich totiž ďalšie zamotané vyšetrovanie. V sexshope je zastrelená mladá predavačka, a navyše dcéra kolegu, ktorý si len tak-tak zachováva chladnú hlavu. Nina bola všeobecne obľúbená, študovala v poslednom ročníku vysokej školy a podľa všetkého nemala žiadnych nepriateľov. Zdá sa, akoby sa detektívi nemali čoho chytiť, ale ich systematická a mravenčia práca predsa len začne prinášať ovocie. Popri tom sa znovu vynárajú aj Krauzovi kamaráti zo sídliska ako pripomienka detstva. Nie z každého však vyrástol zásadový človek, a tak musia niekdajšie vzťahy ustúpiť krutej realite. Mafiáni v Našom Meste nespia a využijú každú príležitosť, ako sa obohatiť na úkor iných a dať zároveň všetkým najavo, kto je nekorunovaným kráľom nočného života. Lenže ani ich bezbrehé vyčíňanie nemôže pokračovať donekonečna a zviera zahnané do kúta sa môže prejaviť ako veľmi nebezpečný súper...

"Pásky na koberce vyrábali mimoriadne pevné, to hej, Ernest mal smolu, ich kvalitu spoznal až v takejto nezávideniahodnej situácii. Prestávali ho bolieť členky. Stehná trpeli nenormálne, Ernest nechápal, ako mohol Kristus v podobnej polohe vydržať až do pichnutia do boku. Poloha pokrčených kolien sa stávala mučivou iba hore, členky prilepené o kmeň už necítil. Zlé znamenie. V medicíne sa veľmi nevyznal, no bolo mu jasné, že ak prestane cítiť spodok nôh, niečo nie je v poriadku. Musi zabrať, musí si švihnúť, inak tu skape!"

Korene zla sa trafili do čierneho. Téma vzrastajúceho podsvetia a zasadenie deja do minulých dekád autorovi svedčia. Mám dojem, že Dominik Dán zažíva svoju renesanciu, čo je pri úctyhodnom počte kníh viac než vítané. Páči sa mi, ako sa spočiatku príbeh tvári ako bežná procedurálka, ale popri tom sa "nevinne" tiahnu aj ďalšie námety v podobe náhleho milionára Ernesta a podnikateľa v pohostinstve Miroslava. Práve na nich autor výborne (a najmä desivo) ukazuje, kam až siahala moc mafiánov a aké praktiky využívali, aby dosiahli svoje. Tomu zodpovedá aj vhodne zvolený názov. Korene zla sú obrazné, ale pritom presné.  Avizovaný nový román Cigaretka na dva ťahy, ktorý sa na pulty kníhkupectiev dostane v tradičnom predvianočnom čase, má pokračovať v nastolenej téme i období. Ja osobne sa z toho teším a verím, že Dominik Dán si udrží latku kvality rovnako vysoko.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Zlatý vek mafie (D. Dán - Korene zla)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok