Zásielka s poriadne bohatým obsahom (S. Fitzek - Balík)

11.02.2018 15:06

Priznám sa, chviľu mi trvalo, kým som sa po tom, ako som vzal knihu do ruky, donútil otvoriť ju. Prečo? Pretože vydavateľstvo Tatran si tentoraz dalo naozaj záležať a krásne sa pohralo s celkovým dizajnom.Obálka evokuje skutočný balík - je tomu prispôsobený materiál, grafika, písmo, nechýba ani predmetný štítok s údajmi a označeniami, aké ponúka poštová služba. Nemecký spisovateľ Sebastian Fitzek zažíva zrejmý úspech, doteraz som s  ním však nemal žiadnu čitateľskú skúsenosť. Na druhej strane je mi po prečítaní jeho románu jasné, že na toto meno už nezabudnem. Psychologických trilerov je na našom trhu pomaly prebytok, no stále sa, našťastie, vyskytnú autori, ktorí prinášajú neopozerané námety a vedia adresátov svojich textov doslova priklincovať. A Balík spĺňa všetky predpoklady, aby otvoril Fitzekovi cestu do zoznamu našich obľúbených autorov. 

"Posledné, čo videla, boli dvere otriasajúce sa od úderov. Potom zavrela oči, chcela sa oprieť o bielizník a vstať, ale bezvládne skĺzla dolu, akoby bola opitá, neschopná udržať rovnováhu. Plačúc klesla späť na dlážku, cítila vlastné slzy, pot, čo jej stekal z obočia (prečo mi aj to neoholil?), a zišli jej na um rolety. Že som ich, ja krava, ráno nevytiahla. Teraz už nemala dosť času, aby ich vytiahla a vyskočila z okna."

Emma už dlhší čas žije medzi štyrmi stenami, pretože po desivom zážitku so sériovým páchateľom s prezývkou Holič prestala vychádzať z domu. A nepomáha ani to, že bola psychiatričkou ochotnou pomáhať s traumami cudzím ľuďom. Sebe, paradoxne, pomôcť nedokáže, pretože stále čaká, že Holič príde dokončiť, čo začal, a znesie ju zo sveta ako všetky svoje ostatné obete. Emmin zaužívaný stereotyp však jedného dňa získa vážne trhliny. Do rúk sa jej dostane balík, určený pre jej neznámeho suseda. Čo s ním? 

Sebastian Fitzek spracoval dva typické príklady ľudskej prirodzenosti do naozaj strhujúceho príbehu. Pohráva sa so strachom z neznámeho, hraničiacim s paranojou, a zvedavosťou podčiarknutou dlhodobým dobrovoľným vyhýbaním sa okolitému svetu. Prejavuje sa ako výborný psychológ, pretože na jednej strane vtiahne čitateľa do deja, a zároveň mu kladie do mysle podnety na premýšľanie. Ako sa však ukáže, nie všetky nápovedy sú aj pravdivé a vy sa len čudujete, ako ste mu sadli na lep.

"Premýšľala. O balíku a jeho obsahu, o ktorom dúfala, že rozptýli jej morbídne pochybnosti, a pritom spôsobil presný opak. O A. Palandtovi, ktorý ticho plakal v tmavej spálni, ohrozovaný násilníkmi, a o Filipovi, ktorý ju nechal samotnú so sebou a jej vnútornou prázdnotou a ktorému nemohla zavolať. Nie preto, lebo jej mobil ležal na chodbe vedľa Palandtovho stojana na parochne, veď mala aj pevnú linku. Ani preto nie, lebo sa obávala jeho hnevu za to, že dnes spáchala až tri trestné činy: narušenie domového poriadku, porušenie listového tajomstva a materiálne poškodenie balíka."

Sebastian Fitzek má svojský štýl, aký som ešte u žiadneho iného autora nevidel. Prelína viacero časových línií, niektoré motívy len naznační, aj keď by si zaslúžili viac pozornosti, no napokon sa ukáže, že celý čas dobre vedel, prečo to robí. O jeho talente svedčí už desaťročie významných úspechov na poli psychotrileru nielen v rodnom Nemecku, ale prakticky po celom svete. Komerčná literatúra tejto proveniencie nie je u nás extra bohato zastúpená, preto som rád, že sa to zmenilo aspoň v tomto smere. Fitzekove romány sú navyše samostatné, takže nečakajte vyšetrovateľa či vyšetrovateľku pendlujúcich z knihy do knihy. Vďaka tomu môže získavať každým titulom nových čitateľov. Tak je to aj v prípade Balíka, ktorý síce nie je jeho debutom, no určite patrí medzi jeho najvýraznejšie autorské počiny. Vy sa o tom môžete presvedčiť spolu s ďalšími miliónmi nadšených čitateľov konečne aj v slovenskom preklade. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Diskusná téma: Zásielka s poriadne bohatým obsahom (S. Fitzek - Balík)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok