Za každú smrť nemôžu bohovia (R. van Gulik - Cisárova perla)

14.02.2019 19:26

Cisárova perla je desiatou časťou série s brilantným sudcom Ti, ktorý sa už dávno stal rovnakou klasikou ako povedzme Poirot Agathy Christie. Neohrozený Číňan má však výhodu exotického prostredia a zasadenia prípadov do histórie, čím láka nielen fanúšikov detektívok, ale aj nadšencov dejín Východu. Príbeh sa odohráva v roku 699, kedy sa Európa zmietala v temnom stredoveku, preto je zaujímavé porovnať si pomery na inom kontinente, prípadne hľadať paralely medzi vnímaním sveta u postáv z rôznych vrstiev. Spoločným menovateľom sa hneď v úvode javí poverčivosť. Či už ide o kresťanov, alebo vyznávačov polyteizmu, vyššia moc v každom kúte planéty zasahuje do každodenného diania a ovplyvňuje osudy más. A tak sudca Ti musí bojovať nielen s prefíkaným páchateľom, ale aj mystickými silami mocnej bohyne. 

"V dedine zašli najprv za starostom. Ten sudcovi oznámil, že stráž, ktorá mala za sebou dosť namáhavú noc, sa vrátila tesne pred svitaním. Jeden muž tvrdil, že z Mandragorového hája počul šepkajúce hlasy duchov, ďalší sa dušoval, že videl, ako sa medzi stromami mihla nejaká biela postava. Ani jeden z nich v noci nezažmúril oka, chúlili sa k sebe v ohradenej záhrade. Starosta dodal, že dvere pavilónu zapečatili, len čo vyniesli mŕtve telo..." (str. 69)

Príbeh je založený na pretekoch dračích člnov. Ide o klasický symbol čínskych vládcov, čo len zvyšuje autenticitu knihy. Nehovoriac o rodinných pomeroch samotného sudcu Ti, keďže sa dočkáme aj obrazu jeho troch manželiek. Považujem za zaujímavé, že medzi nimi vládne pohoda, taká vzdialená od vykresľovania háremu či polygamných manželstiev iných kultúr, kde vládne ohováranie, žiarlivosť a intrigánstvo. Na druhej stane, hašterenie medzi ženami by kradlo pozornosť hlavnému námetu, a to riešeniu vraždy. Za obeť (bohyni rieky?) padne favorit pretekov, čo už samo osebe vyvolá množstvo otázok. A hoci si sudca Ti váži múdrosť predkov a viery, nehodlá sa zmieriť s jednoduchým vysvetlením. I keď nepochybujem, že by to bol od Roberta van Gulika prekvapivý ťah :-) Muselo byť však ísť o výrazne krvilačnú bohyňu, pretože prvé úmrtie ani zďaleka nebude jediným. A sudcovi Ti nebude ostávať nič iné, iba ísť priamo do jamy levovej (či skôr dračej... alebo božskej...)

"Sudca Ti obedoval za písacím stolom. Takmer nevnímal chuť jedla, myseľ mu naplno zamestnávali tri vraždy. Cítil, že vyšetrovanie dospelo do kritického bodu, lebo konečne odhalil vrahov motív. Najprv uvažoval, že motívom je hrabivosť, nazdával sa, že zločincovým zámerom bolo ukradnúť perlu a zlato. Neskôr hrabivosť ako hlavný motív zamietol; sústredil sa na žiarlivosť a dospel k názoru, že príbeh o cisárovej perle je vymyslený. Napokon musel zavrhnúť aj žiarlivosť, aspoň ako hlavnú pohnútku, lebo už sa nedalo pochybovať o tom, že hlavným podnetom bolo zvrátené nutkanie..." (str.113)

Cisárovu perlu prečítate rýchlo. Nielen preto, že má iba 175 strán, ale aj pre jej pútavosť. Sudca Ti je vzorom cností a spravodlivosti, hoci ktovie, či by ste s ním chceli zájsť na čaj. V tomto sa odlišuje od iných detektívov a vyšetrovateľov, jeho pozícia ho predurčuje na istú odmeranosť a rešpekt. Text románu je doplnený o ilustrácie vhodne reflektujúce aktuálne dianie. Oceňujem, že v úvode je uvedený aj zoznam postáv, pretože našinec - mňa nevynímajúc - sa môže sem-tam stratiť v cudzokrajných menách. Po dočítaní vo vás ostane zvláštny pocit. Na jednej strane uspokojenie z vydareného príbehu a víťazstva dobra, no zároveň aj akási nostalgia za časmi, ktoré Robert van Gulik podáva v pozitívnych farbách. A keď si navyše uvedomíte, že sudca Ti je reálna historická postava, vzrastie aj vaša zvedavosť dozvedieť sa o ňom viac. Našťastie je k dispozícii celá séria kníh, čo danú snahu značne uľahčuje.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Za každú smrť nemôžu bohovia (R. van Gulik - Cisárova perla)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok