Z každého rožka troška

27.10.2017 15:37

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ nezaháľa a na toto sychravé jesenné obdobie si pre svojich čitateľov plejádu skutočne pestrých a vydarených titulov. Čakajú nás nielen obľúbené historické romance, ale aj nový Daniel Silva či tradičná Agatha Christie. Kým však uzrú svetlo sveta, odporúčam vám siahnuť po knihách, ktoré sa už vynímajú na pultoch. A obidve sú z pier slovenských autorov. Zatiaľ čo Katarína Gillerová patrí medzi ostrieľané autorky, Rudolf Hrčka je debutant s nevšedným žánrom. Dal na papier (respektíve do počítačovej formy) svoje spomienky na detstvo a dospievanie v rodnej Bratislave a pútavým rozprávaním približuje nielen svoj osud, ale i viac či menej známe miesta nášho hlavného mesta. Ak ste z iného kúta krajiny (podobne ako ja), nemusíte sa báť, ba dokonca je to ešte lepšie. Mnohí Bratislavu "nemusia", ale vďaka knihe Všetko je raz prvý raz na ňu azda zmenia svoj názor. 

"Presťahovanie sa z prízemného domčeka bez vodovodu v Petržalke do krásneho bytu na prvom poschodí v novopostavenej dvojbytovke na Patrónke, kde sme mali tečúcu vodu, WC, kúpeľňu, balkón, špajzu a detskú izbu, bolo pre našu päťčlennú rodinu kultúrnym šokom. Iný taký pozitívny, revolučný vývojový skok som už v ďalšom živote nezažil. Šok však zažili aj obyvatelia dovtedy tichej, pokojnej ulice s radom orechov." (Všetko je raz prvý raz)

V živote každého človeka sa všetko stane prvý raz. Prvý strach, prvá radosť, prvý smútok, prvá láska… Málokto si to však vie zapamätať a najmä napísať tak zaujímavo a plasticky, aby zaujal aj nestranného čitateľa. Rudolfovi Hrčkovi sa to dokonale podarilo. Toto nie je len kniha rodinných spomienok. Ovanie vás z nej duch povojnovej Petržalky, tvrdosť bratislavských štricákov, bitky chlapčenských partií na Patrónke či sloboda rockovej Bratislavy. Zaspomínajte si spolu s autorom na osemnásť rokov slovenského života, ktorý ste možno rovnako alebo veľmi podobne prežili aj vy.

O dôvode, prečo Rudolf Hrčka píše, hovorí, že je to náhoda. Začalo to v jednu nedeľu ráno pred siedmou hodinou, keď ešte ležal v posteli. Bola jeseň roku 2011. Rozmýšľal nad tým, odkedy si vlastne pamätá, že je na tomto svete. Čiže akýsi prvý prvokrát existencie. Nevedel si spomenúť na nič staršie, než na zelené linoleum v malej petržalskej kuchyni. Leží na ňom a pozoruje o rok staršiu sestru ako sedí na sklenenom šerblíku. Vstal z postele, sadol k počítaču a napísal vlastne prvú kapitolku – vtedy ešte nič netušiac – svojej prvej knihy (zdroj: Slovenský spisovateľ)

"Na ďalšie štyri roky sa zo mňa stal basista. Ešte dôležitejšia však bola iná vec: prijali ma starší chalani, brali ma ako rovnocenného. Strašne mi to imponovalo. Úplne to zmenilo môj denný režim a začala sa meniť aj moja vizáž. Prestával som sa strihať. Prakticky zo dňa na deň som opustil kamarátov a spolužiakov aj s ich problémami a všetok voľný čas som venoval buď cvičeniu na gitare, alebo nahrávaniu nových skladieb z Laxíka na magneťák. Najväčšie čaro však mali stretnutia na korze. Začal som spoznávať dušu mesta v plnej kráse, nie iba anatómiu ošarpaných, šedivých domov." (Všetko je raz prvý raz)

Píše sa rok 1979 a zaľúbená stredoškoláčka Jolana prežíva dni plné lásky s o štyri roky starším Júliusom. A hoci ju čaká maturita, s nadšením prijme jeho návrh na tajnú svadbu. Obáva sa reakcie okolia, a tak o svadbe stále mlčí, no jedného dňa táto informácia šokujúcim spôsobom vyjde najavo… O vyše tridsať rokov neskôr Diana žije v šťastnom manželstve. Muž a syn sú pre ňu všetkým, napriek tomu sa v dôležitej záležitosti postaví proti manželovi. Jej chyba vedie k tragickým zmenám v živote ich rodiny. Diana sa s nimi postupne vyrovnáva, hľadá východisko a nechtiac pritom natrafí na tajomstvá z minulosti svojich blízkych.

Katarína Gillerová píše už od detstva, od svojich ôsmich rokov. Je to relax a možno posolstvo, ktoré chce dať svojim čitateľom: Ak sa vám v živote nedarí alebo sa deje niečo zlé, nie ste v tom sami, lebo nikto nemá bezproblémový život. Pri čítaní prežívate príbeh hlavnej hrdinky, pri ktorom zabudnete na ten vlastný, a možno vám trochu pomôže nájsť alebo aspoň naznačiť východisko z vlastnej situácie. (zdroj: Slovenský spisovateľ)

"Tento deň opäť nebude stáť za nič! A to plánovala cez jarné prázdniny trochu nazrieť do učebníc a zopakovať si maturitné učivo. Mala obavy, že za súčasného stavu sa jej nepodarí na nič sústrediť. Túžila byť s Dušanom na lyžovačke v Nízkych Tatrách, kam odmietla ísť, hoci ju pozýval. Nezniesla by pohľad na neho a na Petru, ako sa spolu vezú na vleku... Nevyznala sa sama v sebe, netušila dôvod, prečo kúpil lístky na vianočný koncert Hany Zagorovej. Chcel jej urobiť radosť? Išiel tam s ňou, ochotne a rád. (Kroky v daždi)

Či už siahnete po spoločensko-ľúbostnom románe Kroky v daždi alebo po spomienkovej knihe Všetko je raz prvý raz, svoju voľbu isto neoľutujete. Ideálne je nevyberať si a prečítať si obe. Katarína Gillerová pomaly, ale isto siaha po úctyhodnej dvadsiatke románov a ako sa zdá, stále má čitateľom čo povedať, dokonca s úspechom aj v susednej Českej republike. Rudolf Hrčka ma milo prekvapil svojím lekárskym povolaním. Je dôkazom všestrannosti a môže byť vzorom pre dnešných mladých ľudí. Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ robí česť svojmu menu a neustále prináša do našich knižníc (domácich či verejných) kvalitné tituly od tuzemských autorov. Dôkazom sú aj tieto dve knihy a o ich tvorcoch ešte budeme počuť. Katka Gillerová má pred sebou predsa významnú métu a Rudolf Hrčka snáď ešte čímsi poteší, aj keď to už nebude prvý raz...

 

Diskusná téma: Z každého rožka troška

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok