Z. Janovská - Zostaň so mnou v Írsku

27.01.2017 16:19

Hneď na úvod musím pochváliť výber obálky. Typická írska zeleň udrie okamžite do očí, nehovoriac o neodškriepiteľnej súvislosti s príbehom. Síce mám dojem, že ide o oslavu Dňa sv. Patrika, ale mladí ľudia to nemajú v tejto krajine vždy ľahké, najmä keď ide o našincov hľadajúcich tam dobre platenú prácu a uplatnenie. Debutujúca slovenská autorka Zuzana Janovská využila pri písaní knihy i svoje vlastné zážitky a skúsenosti, čím dej získava na autentickosti a pravdivosti. Román (hoci vzhľadom na rozsah by bolo azda vhodnejšie označenie novela) je aktuálny, a nepochybne na tejto hodnote nestratí ani o niekoľko rokov. Či je to dobre, alebo nie, je otázne, ale spoločenský presah je každopádne najväčšou devízou titulu Zostaň so mnou v Írsku. Na svoje si tak príde hneď širšia skupina čitateľov - tí, čo majú radi príbehy zo života, zvedavci, čo sa chcú viac dozvedieť o danej tematike, ba dokonca i romantici.

"Vošli do obrovskej jedálne pre asi tisíc študentov, na konci ktorej svietili presklené dvere. Za nimi fungovalo päťnásobne väčšie oddelenie umývania riadu, ktorého tempo udávala veľká kovová otáčavá polica. Na ňu zvonku študenti neprestajne odkladali podnosy so všetkými riadmi a zvyškami obeda vrátane použitých servítok, prevrhnutých pohárov, vypľutých žuvačiek a podobných nechutností."

Ústrednou dvojicou deja sú Silvia a Jaro, i keď spolu s ich osudmi sa dozvedáme aj o živote ďalších postáv v ich komunite. Obaja odišli do Írska po vysokej škole, pretože vyhliadky na adekvátnu a dobre platenú prácu sa doma míňali účinku. Lenže rovnako sa rozchádzal aj ich postoj k zotrvaniu v zahraničí. Jarova vízia je vrátiť sa domov hneď, ako to bude možné, no Silvia je rada, že opustila svoju neutešenú rodinnú situáciu a zažíva osobnú slobodu. Z umývania nekonečnej kopy riadu sa napokon dostane k univerzitnej administratíve, kde sa zamotajú i jej vzťahy. Spoznáva zádumčivého Liama i kolegyňu so záľubou v alkohole, pričom obaja posunú jej život iným smerom. Zatiaľ čo Silvia sa zmieta v neistote, Jaro hrdlačí na stavbe a ich samotný partnerský vzťah je stále viac odsúvaný na druhú koľaj. Zaujímavou postavou je i Jarov kamarát Amore, ktorý si pobyt užíva o to viac, že vďaka svojmu čaru spoznáva nielen krajinu, ale i početné dievčatá. Silvia sa však musí napokon rozhodnúť, čo svojím životom nezávisle od ostatných, a nebude to veru ľahká dilema...

"Do nosa jej udrel čerstvý vzduch, zhlboka sa nadýchla a privrela oči. Uľavilo sa jej. Už tam nemohla vydržať. Mala dosť vydýchaného vzduchu v malom byte, smradu z marihuany, alkoholu, cigariet a naparfumovaných ruží v Zuzkinej kytici. A hrozného hluku, z ktorého jej dunelo v hlave. Pridala do kroku, vedela, že Jaro si veľmi rýchlo všimne jej neprítomnosť a vyrazí ju hľadať. Chcela pred tým všetkým ujsť. Keď pôjde teraz domov, o pár minút sa tam s Jarom stretnú a on sa bude automaticky vypytovať, čo sa jej stalo a čo má za problém. Ani by mu nevedela odpovedať. A najmä sa s ním o tom nechcela rozprávať."

Knihu prečítate raz-dva, nejde o žiadnu rozsiahlu ságu, no daný priestor bohato stačí pre rozpovedaný príbeh. A práve v ňom spočíva jeho devíza i slabina. Téma je zvolená vhodne a nepochybne dokáže osloviť mnoho ľudí. Týka sa súčasného fenoménu a môže pôsobiť dokonca inšpirujúco. Trochu však pokrivkáva na postavách, ktoré vyznievajú plocho a ako čitateľ ostanete pomerne chladný voči ich osudom. Prakticky slúžia len na zobrazenie toho, ako to chodí pri práci v zahraničí a ich vnútorný život ostáva kdesi v druhom pláne. Niežeby sa autorka nesnažila vylíčiť aj emócie či myšlienky, no text potrebuje ešte oživiť a vdýchnuť mu viac iskry. Zuzana Janovská ma na to, aby obohatila náš trh aj o ďalšie diela a verím, že Zostaň so mnou v Írsku nebude iba malá jednohubka.

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Z. Janovská - Zostaň so mnou v Írsku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok