Bolestná rozkoš v napínavom šate (Z. Bilavská - Otrokyňa lásky)

18.10.2015 13:51

Sám sebe sa niekedy čudujem, že aj po toľkých prečítaných knihách sa pri niektorých z nich potýkam s nepodloženou nedôverou. To je asi tým, že keď vidím v názve lásku, už sa mi automaticky v mysli vybavuje ďalší z radov ženských románov, akých je, mierne povedané, neúrekom. Keďže však kniha Zuzany Bilavskej vyšla pod hlavičkou vydavateľstva Bestseler, tušil som, že sa bude vymykať bežným štandardom. Že nepôjde len o x-tú variáciu vzťahových klišé, je jasné už z prológu. Dá najavo, že treba počítať aj s dávkou napätia a tajomstiev. Verím, že šteklivá obálka neodradí slabšie povahy, práve naopak - živý príbeh totiž mnohým otvorí oči a vovedie ich do sveta, ktorý až tak často neotvára dokorán svoje brány. Otrokyňa lásky je román, s ktorým išla autorka doslova s kožou na trh. Patrí jej môj obdiv za to, že zábavne, trefne a pútavo rozčerila hladinu (relatívne pokojných) slovenských literárnych vôd.  

"Nájde ešte niekoho, kto jej dovolí schúliť sa k svojim nohám po tom, čo pre neho tak veľmi trpela? Nepoznala odpovede na svoje otázky, poznala však odpovede na videá, ktoré práve teraz sledovala. Spútanú bezmocnosť striedala živočíšna rozkoš. Mánia bolesti sa prelínala s nehou a vášňou. Júlia vedela, že je ešte priskoro, no jedným si bola istá. Znovu túžila pripútať sa k mužovi, ktorý by ju nazýval svojou otrokyňou lásky."

Júlia je mladá študentka, ktorá prechádza zložitým obdobím. Strata vlastnej identity po zistení, že je adoptovaná, spolu s vážnym ochorením brata a spomienkami na prežitý vzťah jej narúšajú vnútorný pokoj. Ani jej finančná situácia nie je ružová, preto pristane na spolužiačkinu ponuku skúsiť šťastie ako platená spoločníčka. Jej príťažlivosť je vítanou devízou pri úlohe robiť krásny doplnok bohatým a úspešným mužom. Hneď na prvej akcii sa zoznámi s charizmatickým hoteliérom Alexandrom. Okamžite si padnú do oka. Ako sa vraví - vrana k vrane sadá; obaja sa totiž radi oddávajú v intímnom živote osobitým radovánkam. Júlia sa po rozpade vzťahu dlho spamätávala, ale ako sa zdá, konečne našla ďalšiu spriaznenú dušu. Subinka potrebuje svojho pána a Alexander ako rodený dominant rád Júlii rád ukáže, kde je jej miesto. Samozrejme, za patričnú vzrušujúcu odmenu. Sexuálne hrátky medzi nimi však vyústia do niečoho omnoho nečakanejšieho - do odhalenia Júliinho skutočného pôvodu a boja o život. Východné zločinecké podsvetie má dlhú pamäť a situácii neprispieva ani Alexandrova labilná manželka či Júliina šéfka v agentúre...

"Bolo to stretnutie, ktoré čakal, aj nečakal. Teraz to však nemohol riešiť. Jeho Júlia sa stratila. Akoby sa po nej zľahla zem. Po ďalšom neopätovanom telefonáte sa pobral k chladničke, aby si niečím mrazeným schladil päsť, ktorou zasiahol tvár toho skurvysyna. Alexander bol nahnevaný. Dlho jazdil nočnými ulicami hlavného mesta a oči mal na stopkách. Hľadal osamelé dievča, ktoré sa prechádza nebezpečnými ulicami a v duchu sa pýta, prečo jej o sebe nepovedal pravdu."

Nie je bolesť ako bolesť. Ako sa píše v knihe, tá fyzická môže spôsobiť aj potešenie, no ani zďaleka sa nevyrovná duševnému trápeniu. Chvíľu mi trvalo, kým som si Júliu ako hlavnú postavu obľúbil. Pripadala mi, jednoducho povedané, nesvoja. Napokon mi však učarovala práve preto, že bola iná, hľadala samu seba a nachádzala sa v situáciách, s ktorými by sa na verejnosti nikdy nepochválila. Alexander jej sekunduje úplne bez hanby - drsný pán za zatvorenými dverami, ale ústretový a chápavý muž v bežnom živote. Príbeh má viacero vrstiev - spája erotiku, romantiku, napätie a rodinnú drámu. Zuzana Bilavská má na konte zatiaľ iba dve knihy (debutovala románom Nenávidím, milujem), ale rozhodne sa nestratí. Nebojí sa púšťať do ťažkých tém, búrať tabu a odhaľovať skryté pohnútky ľudského vnútra. Palec hore :-)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Bestseler.

Diskusná téma: Bolestná rozkoš v napínavom šate (Z. Bilavská - Otrokyňa lásky)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok