Young adult (nielen) pre komiksových nadšencov (L. Bardugo - WW: Válkonoška)

12.06.2018 12:35

Chcel som napísať, že vydavateľstvo CooBoo zas prinieslo niečo nové na poli young adult, ale mal som pocit, že už sa začínam opakovať. Nemôžem však za to, že editori a redaktori majú taký dobrý nos na vydarené projekty. Jedným z nich bezpochyby je aj knižná séria založená na skorých rokoch svetoznámych superhrdinov. Nadupané príbehy otvára Wonder Woman Diana, ktorá je momentálne najznámejšou ženskou hrdinkou (a vďaka prejavu izraelskej herečky Gal Gadot aj najpôvabnejšou). Autorkou Válkonošky je Leigh Bardugo. Zveriť napísanie úvodnej časti práve jej sa ukázalo ako dobrý ťah. Nedávno zarezonovala dvojdielnou sériou Šest vran a svoj nezameniteľný štýl prenáša aj do sveta ukrytého na Rajskom ostrove. Wonder Woman je v tomto prípade skôr Wonder Girl, ale nič to nemení na fakte, že si čítanie poriadne užijete.

"Jsem přece Amazonka. V šepotu listů zaslechla posměšná slova Věštkyně: Skutečně? Nesměla to riskovat. Nemohla si dovolit vystavit sestry smrtelnému nebezpečí, aby zachránila holku, kterou sotva znala. Byla hloupá a lehkomyslná, když ráno skočila z útesu, ale teď si vybrala správně. Pod Dianou zaduněla země a z oblohy sjel blesk. Utáhla si brašnu, aby jí seděla pevněji na zádech a vyrazila rovnou k jeskyni. Alia umírala."

Kým Diana v dospelosti zachráni pilota unikajúceho pred nepriateľmi a stane sa súčasťou nášho sveta, čaká ju ešte dlhá cesta. A práve tá je vyobrazená v románe Válkonoška. Diana je tínedžerka, ale už sa u nej prejavujú hrdinské sklony. Na odľahlom a smrteľníkom ukrytom gréckom ostrove nežije Diana so svojimi sestrami bezdôvodne. Sú totiž Amazonky, odkaz mytológie a strážkyne tajomstiev. Keď Diana zachráni pred utopením mladé dievča Aliu, zasiahne ostrov zemestrasenie a navyše sa rozšíri zvláštna choroba. Alia je Válkonoška (po slovensky... hmm... Vojnonosička?) a okrem toho aj potomkyňa Heleny Trójskej. To je dobrý základ pre zaujímavý dej, čo poviete? Orákulum Diane napovie, že ak chce Alii pomôcť, musí prelomiť kliatbu, ktorá kedy spôsobila aj neslávne známy desaťročný konflikt. A tak začína ich udalosťami nabitá cesta do New Yorku, kde sa stretávajú nielen s Aliiným bratom Jasonom, ale aj skupinou zabijakov, odhodlaných ukončiť Aliino prekliatie...

"Dva muži v černé zbroji vtrhli dírou po dveřích do letadla. S ocelovými lany na zádech se k nim pomalu kradli. Diana se vykroutila z pásu a vrhla se rovnou na ně. Zavrávorali a málem je vcucly dveře, ale stačili se vzpamatovat. Jeden z nich přitiskl Dianě pistoli k boku a zmáčkl kohoutek. Bolestně vykřikla, když jejím tělem projela kulka a přetrhla orgány. Svět kolem se zahalil do tmy. Druhá voják ji bouchl bubnem pistole do lebky. Diana netušila, co všechno přežije, ale rozhodně to nehodlala zjišťovat. S rozezleným zavytím se vojákovi vytrhla a vší silou do něho narazila."

Na svoje si pri čítaní knihy prídu tí, ktorí ešte nemali možnosť vidieť film Wonder Woman (a o to viac si ho potom užijú), ale aj tí, ktorí sa už s Dianinými dobrodružstvami stretli (a budú si vedieť lepšie predstaviť niektoré postavy a prostredie). Keďže Leigh Bardugo nepíše žiadne jednohubky, môžete sa tešiť na rozsiahly, hutný text. Ide o dynamické čítanie, jednostaj sa niečo deje a budete zvedavo obracať strany v snahe dozvedieť sa, aké zvraty vám autorka ešte pripravila. Na konci knihy dokonca objavíte aj pekný darček - kreslený plagát Wonder Woman. Ak budú plagáty súčasťou každej knihy, možno z toho vyskladať originálnu zbierku. Keď už sme pri tom, okrem Diany nás čakajú ešte ohliadnutia sa za mladými rokmi Batmana, Catwoman a Supermana. Hrdinovia z dielne DC Comics majú určite čo ponúknuť a rozhodnutie preniesť ich do románovej podoby a cieliť na mládež je výborný nápad. A presvedčí vás o tom už úvodná Válkonoška, ktorá nastavila latku vysoko a Leigh Bardugo robí česť pôvodnej predlohe.

Za poskytnutie recenzého výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Young adult (nielen) pre komiksových nadšencov (L. Bardugo - WW: Válkonoška)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok