Y. Sigurdardóttir - Poslední rituál

24.11.2014 10:21

Islandská autorka s (pre našinca) krkolomným menom Yrsa Sigurdardóttir má na svojom konte už sedem kníh, v ktorých sympatická právnička Tóra rieši nazvyčajné kriminálne prípady. České vydavateľstvo Metafora okrem pokračovaní série nedávno prinieslo úvodný diel v novom vydaní. Môžeme tak sledovať začiatky kriminalistickej kariéry Tóry, jej osobný život či rodičovské starosti. Okrem výraznej mrazivej atmosféry, ktorá je typickým prvkom severskej literatúry, sa príbehy Yrsy Sigurdardóttir môžu pochváliť aj občasným humorom, najmä v súvislosti s Tórinými deťmi, "zdedenou" sekretárkou v jej právnickej firme či zmätkom ohľadom jej partnerských vzťahov. O obľúbenosti knižnej série svedčí aj fakt, že sa na jej motívy pripravuje televízny seriál. 

"Nesouvislé mumlání řinoucí se z profesorových úst nedávalo Triggvimu kloudný smysl. Pochopil však tolik, že mrtvola - musela to být mrtvola, žádný živý člověk takhle nevypadá! - se na Gestvíka svalila, když otevřel dveře do kumbálu s kopírkami. Triggvi bezděky zabloudil očima dolu k hruzným lidským ostatkum. Panebože! Ty černé klapky na očích vubec žádné klapky nebyly."

Na katedre histórie miestnej univerzity dôjde k nálezu mŕtvoly zahraničného študenta. Bez očí, s podivnými znakmi na hrudi a aurou záhadnosti, ktorá mladého Nemca obklopovala už počas jeho života. Harald pochádzal z dobre situovanej rodiny, ktorá nie je spokojná so smerom vyšetrovania, a preto kontaktuje malú právnickú kanceláriu, aby sa s vidinou primeranej peňažnej odmeny pustila do vlastného pátrania. Tóra Gudmundsdóttir ako spolumajiteľka spočiatku váha, ale netradičný prípad by ju nielenže vytiahol z finančnej krízy, ale priniesol by aj vietor do inak stereotypnej práce. Spojí sily s Matthiasom, bývalým nemeckým policajtom a teraz zamestnancom Haraldovej rodiny. Ako to býva zvykom, medzi postavami síce preskočí iskra, ale či sa aj rozhorí, to už si budete musieť overiť sami :-) Celé pozadie prípadu je viac než bizarné, a nielen v súvislosti so znetvorením mŕtvoly. Harald sa venoval štúdiu čarodejníctva a sám sa mu aj so skupinkou priateľov venoval. Tóra a Matthias sa zamerajú práve na nich, keďže Haralda poznali najlepšie. Ako sa dozvedia, Harald holdoval i masochizmu a absolvoval niekoľko chirurgických zásahov do svojho tela. Žeby ho jeho neobyčajné záľuby priviedli až do hrobu? Nezdá sa však, že by jeho úmrtie malo sexuálny podtón. A ako so všetkým súvisí niekoľko storočí starý rukopis, obsahujúci popis cesty k nájdeniu tajomného predmetu? A čo je "tretím znamením", ku ktorému odkazuje text rukopisu? K tomu si pripočítajte aj tajomstvá Haraldových príbuzných či pracovníkov katedry a máte toľko možných motívov a podozrivých, že bude naozaj ťažké úhadnuť, kto je vrah... 

Poslední rituál vás zaujme, udrží v napätí i pobaví. Má všetky atribúty potrebné na to, aby ste si obľúbili hlavnú hrdinku Tóru a siahli aj po ďalších knihách série. Vo vydavateľstve Metafora v týchto dňoch vychádza už šiesty Tórin prípad, takže neváhajte a zoznámte sa so sympatickou Islanďankou čo najskôr. 

 

 

Diskusná téma: Y. Sigurdardóttir - Poslední rituál

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok