Pomstychtiví duchovia nehostinných fjordov (Y. Sigurdardóttir - Pamatuji si vás všechny)

13.02.2016 20:35

Yrsu, ako fanúšikovia volajú túto islandskú spisovateľku (azda aj pre jej zložité priezvisko, čo si budeme klamať), som doteraz poznal len ako autorku kriminálok. Jej právnička Tóra je obľúbenou postavou severskej literatúry, ale v románe Pamatuji si vás všechny si od nej čitatelia dajú malú pauzu. Ide totiž o mysteriózny príbeh s uzavretým dejom, ktorý je ako stvorený pre chladné, nehostinné oblasti fjordov. Už od prvých strán vás pohltí tajomná atmosféra, spočiatku komorná, s menším počtom postáv a s postupne silnejúcou gradáciou. Autorka sa zručne pohybuje v žánrových pravidlách, preto je úvod príbehu trochu rozvláčnejší. Musíte si dopriať čas, kým sa predstavia postavy a zápletky. Aj duchárske motívy sú najprv len strohé, akoby náhodné, slúžia skôr na budovanie atmosféry. Dej však začne naberať na obrátkach a zistíte, že nič nie je také, ako sa zdalo...

"Katrín se snažila uklidnit. Je možné, že to byl chvilkový přelud. V žádném případě to nebyl Putti, protože stál před Líf a větřil. Možná vítr prohnal kolem nějaký předmět. Proletěl však tak rychle, že muselo jít o mohutný větrný závan. Katrín stáhla ruku z Gardarova ramene a snažila se klidně dýchat. Gardar ani Líf si ničeho nevšimli, ale Katrín se nemohla zbavit pocitu, že v Hesteyri nejsou sami."

Trojica nových majiteľov domu v západných fjordoch ani netuší, ako im ich investícia zmení život. Katrín je síce znepokojená plánom jej manžela Gardara prebudovať dom na hotel, ale keďže tým chce naplniť svoj sen, podporí ho. Čerstvá vdova Líf sa do práce veľmi nehrnie, no vzhľadom na mizivú prítomnosť iných ľudí je aj jej spoločnosť vítaná. Katrín už od vylodenia pociťuje zvláštne nutkanie odísť, okrem toho sa potýka s podivnými videniami a pochybuje o svojej schopnosti vnímať realitu. Keď sa k tomu pridajú čudné zvuky, mokré stopy a ďalšie "zjavenia", Katrín je čoraz viac presvedčená, že dom a jeho okolie skrýva v sebe nejaké temné tajomstvo... Zároveň sa odvíja aj ďalšia dejová línia - psychiater Freyr pomáha kamarátke, policajtke Dagný, s vyštrovaním nevšedného vlámania do materskej školy. K podobnému zločinu došlo už pred niekoľkými desaťročiami. Je možné, že by išlo o rovnakého páchateľa? A ako to súvisí so záhadným zmiznutím Freyrovho syna, ktoré mu zničilo manželstvo? Postupne sa jednotlivé námety spájajú a odhaľujú nečakané prepojenia...

"Opřela se o Gardara, který se sice snažil nedat na sobě nic zdát, ale tiše skučel. Zdálo se, že ho nějaký kámen udeřil do ramene. Společně se vlekli do svahu, zatímco Putti v Lífině náručí celou dobu kňučel. Když už byli v polovině kopce a Katrín bolestí málem umírala, padl její pohled na tuleně, kteří byli na stejném místě jako předtím. Civěli na ní netečnými pohledy. Je možné, že špatný výhled nebo její rozbolavělé smysly vyvolaly náhle dojem, že to nejsou tulení, ale lidské hlavy? Matka a syn, kteří před šedesáti lety zahynuli pod ledem."

Ani vo svojej mysterióznej novinke sa Yrsa Sigurdardóttir nevyhne typickej kriminálnej zápletke. Pátranie psychiatra a policajtky sa síce nesie v duchu záhadnej atmosféry nehostinnej oblasti, ale predsa potvrdzujú postupy severskej literatúry. Román Pamatuji si vás všechny nie je bežnou duchárinou o strete nič netušiacich obetí s vyčíňajúcim prízrakom. Dôležitou zložkou príbehu je dôsledná psychologizácia postáv. Či už ide o trojicu v dome, alebo o dvojicu v meste, ich osudy a charaktery sú prepracované a všetko má svoj význam, ktorý sa odhaľuje len postupne. Vidno, že autorka nič neponecháva na náhodu a dej si poriadne premyslela. Prerod postáv a prekvapenia vás presvedčia, že Yrsa je naozaj skvelou rozprávačkou. Odbočka od "čistých" kriminálok jej svedčí.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: Pomstychtiví duchovia nehostinných fjordov (Y. Sigurdardóttir - Pamatuji si vás všechny)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok