Nadupaný štart novej série (W. Larsen - Dokonalý zabiják)

02.06.2017 13:41

Opäť sa potvrdilo, že české vydavateľstvo Domino má skvelý odhad na nové tituly, ktoré určite zaujmú ich čitateľov. Ak vám náhodou ešte meno Ward Larsen nič nehovorí, pripravte sa na to, že ho čoskoro zaradíte medzi frekventované. Jeho autorský štýl sa pohybuje kdesi medzi Danielom Silvom a Raymondom Khourym, čiže na svoje si prídu hlavne  fanúšikovia špionážnych trilerov, akcie a reflexie svetovej spoločenskej situácie. Hneď po dočítaní knihy som si musel vyhľadať ďalšie informácie, pretože autor ma celkom namotal. Potešil som sa. Dokonalý zabiják je len prvou časťou série, ktorá bude čoskoro pozostávať už zo štyroch románov. Máme sa teda na čo tešiť, pretože Larsen určite krásne doplní zoznam spisovateľov pod prekladateľským patronátom Domina

"Naklonila se k trosečníkovi a zkontrolovala mu pulz. Byl nitkovitý a po takové námaze příliš pomalý. Pokožku měl bledou, téměř bílou. Pak si Christina všimla krvavé skvrny na jeho košili. Rozepnula knoflíky a spatřila asi deseticentimetrovou tržnou ránu na levém boku mezi dvěma posledními žebry. Musel ztratit spoustu krve. S takovým zraněním nemohl v ledové vodě plavat moc dlouho. Muž se zachvěl a tupě se rozhlédl kolem sebe."

Život americkej lekárky Christine Palmerovej sa nielenže obráti hore nohami, on urobí niekoľkonásobné salto a už nikdy sa neprestane točiť. Pokojná plavba na rodinnej jachte cez Atlantik sa zmení na boj o prežitie vo chvíli, keď z vody vytiahne stroskotanca lode Polaris Venture. David Slaton je v skutočnosti kidon, izraelský tajný agent a vycvičený zabijak. Jeho úlohou bolo dopraviť do Izraela z Juhoafrickej republiky dve jadrové zbrane. Lenže nepriateľská strana sa o tom dozvedela a zorganizovala smrtiaci útok. Izraelská vláda zažíva debakel a Davida navyše považujú za strojcu zrady. Ocitá sa tak na úteku pred policajnými zložkami a zároveň musí vypátrať pravého zradcu skôr, ako zbrane použije na útok na anglickej pôde. Christinina počiatočná nedôvera sa postupne mení na snahu pomôcť záhadnému mužovi a odvrátiť hroziacu katastrofu. Izraelská tajná služba, anglická polícia a Scotland Yard rozbiehajú pátranie po kidonovi, zatiaľ čo skutočný páchateľ strojí úklady v snahe dostať mladý židovský štát na kolená a prosperovať z novej situácie...

"Slaton změnil cíl a vypálil. Ticho v sále se změnilo v práskání výstřelů a tříštění skla. V rychlém sledu vypálil dvakrát na každou pohybující se postavu venku a vrhl se do úkrytu za koncem barového pultu. V půli cesty ucítil bodavou bolest v předloktí. Několik hostů se pokousilo uniknout hlavním vchodem, ale krupobití kulek je donutilo vrhnout se na podlahu a hledat úkryt za převrácenými stolky. Slaton vykoukl zpoza baru a vyslal spršku střel na muže, který skošil dovnitř rozbitým oknem. Druhý ležel na chodníku a svíjel se bolestí. Bleskurychle se skrčil za pult, když bar pokropila odvetná palba."

Prvých sto strán je oproti zvyšku románu o niečo menej dynamických, ale to neznamená, že sa budete nudiť. Autor si aj počas rozsiahlejšieho úvodu kliesni cestu k epickému pokračovaniu, a to najmä predstavovaním postáv a základných námetov. David Slaton a Christina Palmerová sú skvelo napísané postavy a už od začiatku je jasné, že napriek počiatočnej nevraživosti a nebezpečenstvu im budete držať palce. O to viac, že Larsen sa ich nebojí - najmä Davida - vháňať do čoraz napínavejších situácií. Iste, keby sme chceli, nájdeme aj niekoľko klišé (napr. hrdinova tragická skúsenosť z minulosti, zradca vnútri agentúry a pod.), ale autor ich podáva s takou parádou, že mu všetko radi odpustíte a necháte sa unášať dejom. Pozitívne hodnotím aj fakt, že tajomstvá sa odhaľujú postupne a autor si ich nenecháva až na záver. Vďaka tomu sa nestrácate v príbehu a užívate si prepojenia jednotlivých dejových línií naplno. Dokonalý zabiják sa mi páčil, preto verím, že bude mať úspech a dočkáme sa aj ďalších autorových diel. Určite totiž neujdú mojej (a iste ani vašej) pozornosti.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

 

Diskusná téma: Nadupaný štart novej série (W. Larsen - Dokonalý zabiják)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok