Vytúžené pokračovanie dračej série nesklamalo (J. Kagawa - Talon: Proti všem)

22.01.2018 14:51

Pred pár rokmi som sa chtiac-nechtiac musel zmieriť s tým, že sa nedočkám slovenského prekladu ďalších dielov série Talon. O to väčšie (a radostnejšie) bolo moje prekvapenie, keď Fragment ohlásil pokračovanie v českej verzii. Ide o titul, ktorého obsah si pamätám takmer celý (čo sa nestáva zase až tak často, najmä s odstupom toľkého času). A rád vyhlasujem, že ani druhý diel s názvom Proti všem nesklamal. Ba naopak, pokračuje v úspešnom odkaze svojho predchodcu a ponúka ešte hlbší pohľad do stáročného boja medzi ľuďmi a drakmi. Dej je rozprávaný z uhla niekoľkých postáv, čím získava na šírke a atraktivite. Vďaka tomu sa viac zoznámime s tromi zásadnými frakciami - ľudskými bojovníkmi Rádu svätého Juraja, dračím zoskupením Talon a rebelmi z ich vlastných radov. A, samozrejme, v jadre nesmie chýbať zakázaná láska medzi výnimočným vojakom a dračicou...

"To, co jsem plánovala, totálně odporovalo všemu, co mě naučili, a říct to nahlas, zní to ujetě dokonce i mně. Vloupat se do areálu Řádu, prastarého nepřítele naší rasy, který má jediný cíl, vyhladit nás, a zachránit jednoho vojáka. Vplížit se do těžce ozbrojené základny plné vojákú, osvobodit vězně a dostat se zase ven. A nenechat se přitom zabít. Znělo to šíleně. Bylo to šílené. Byla to absolutní sebevražda..."

Ember sa v závere prvého dielu otvorili oči. Nielenže chlapec, do ktorého sa zamilovala, patrí k jej odvekým nepriateľom, ale navyše Talon, dračie zoskupenie, nie je také, aké sa zdá. Rebel Riley ju presvedčí, aby s ním ušla a pridala sa k odpadlíkom, ktorí zachraňujú mladé draky, no zároveň musia bojovať s Talonom aj ľudským Rádom svätého Juraja. A práve do jeho útrob musia preniknúť, aby zachránili Garreta. Ten je považovaný za zradcu a má byť popravený za to, že pomohol drakom ujsť. To Ember nemôže dopustiť, a tak sa vydávajú na nebezpečnú misiu, ktorá ju definitívne pripúta k životu na okraji spoločnosti. Popri tom sa musí vyrovnať aj so stratou brata Danteho, ktorý sa stal vodcom skupiny pátrajúcej po nej a Rileym. S najnovšou technikou a neobmedzenými zdrojmi to nebude ťažké, ale bude Dante schopný ublížiť sestre napriek tomu, že podľa neho zradila všetko, čomu verili a za čo bojovali? 

"Vyrazil jsem od domu sa hnal se přes ulici, jak nejrychleji jsem dokázal, Ember hned za mnou. Uvědomoval jsem si, jak jsme odhalení, i při tom rozptýlení je možné, že nás odstřelovač uvidí. Ale vypadalo to, že ten náhlý výbuch stačil. Dostali jsme se na druhou stranu a nikdo po nás nepálil, schovali jsme se za dalším domem. Dum, ze kterého jsme unikli, se brzy proměnil v peklo, z oken a střechy vyrážely plameny, dračí oheň plál žhavěji a intenzivněji než ten běžný. Neušlo to ani okolí. Na ulicích se začaly ozývat poplašené výkřiky, civilisté vybíhali ven a zírali na požár."

Prvá tretina knihy viac-menej len pripravuje čitateľa na to, čo príde, a poriadne sa rozbehne až vo chvíli, keď sa Ember prebudí po udalostiach v základni Rádu svätého Juraja. Dovtedy sa Julie Kagawa nevyhne až pričastému sumarovaniu prvej časti, aby dej pochopili aj noví čitatelia. To je v poriadku, predsa len, aj mne to padlo po dlhšom čase vhod. No autorka opakuje aj zjavné situácie, ktoré sa odohrali len pár strán dozadu, a to už je trochu prehnané. Tých pár odstavcov sa ale dá ľahko preklenúť a keď príde na akciu, prejavuje sa jej skutočný talent. Je prehľadná, uveriteľná a prežívate ju naplno. Vzhľadom na cieľovú skupinu nesmie chýbať ani najväčšie klišé žánru - ľúbostný trojuholník. Ja som rozhodne v Garretovom tíme, Riley vystupuje ako priveľký frajer a to, že takmer v každej replike dialógu s Ember ju oslovuje "zrzečko", je vrchol otravnosti. Skvelou postavou je aj Dante, ktorý sa ocitol medzi postupom v Talone a vernosťou sestre. Jeho interakcie s ústredím dračej organizácie patria k vrcholom knihy a ako čitateľ neviete presne odhadnúť, čo urobí. Talon: Proti všem má výstižný názov, pretože tu doslova bojuje každý s každým, čo poskytuje autorke priestor na stále zvraty. Román je zároveň väčším prienikom do sveta drakov a rozhoratím ďalších motívov, ktoré sa, verím, dočkajú ešte kvalitného spracovania.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Vytúžené pokračovanie dračej série nesklamalo (J. Kagawa - Talon: Proti všem)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok