Vygradovaný záver trilógie o dedičoch (E. Michelsová - Hriešny dedič)

26.08.2018 10:36

Po dvoch členoch Spolku náhradných dedičov prichádza na rad aj ľúbostný život jeho zakladateľa. Hriešny dedič Fallon St. James, takisto ako všetci jeho klubový priatelia, žije v tieni staršieho brata a právoplatného dediča rodinného titulu, zatiaľ čo mladší súrodenci sú ponechaní sami na seba. Elizabeth Michelsová vo svojej sérii využila zaujímavý námet, o čom svedčia aj prvé dve časti - Divoký dedič a Neskrotný dedič. Ani v závere neostáva bokom od svojich tradičných prvkov a znovu vás vtiahne do deja "živými" postavami, otázkami z minulosti a štipkou nebezpečenstva. Napokon, kedy sa ukáže pravý charakter zúčastnených, ak nie v hraničných situáciách? Autorka si je toho dobre vedomá a rada vženie hrdinov do udalostí, v ktorých sa naplno môže prejaviť ich odvaha a lojalita. 

"Fallon vstal, pretelel pohľadom miestnosť... Uvidí dnes na plese aj Isabelle? Dúfal, že ju aspoň letmo zazrie. Ak nejako zistila, že má v tej záležitosti prsty, mal by sa jej radšej vyhýbať. Lesné nymfy sú lúbezné bytosti, no keď ich poháňa hnev, mohli by sa riadne rozzúriť. A ak Isabelle odhalí pravdu, jej hnev zatieni aj toho najhoršieho z gréckych bohov." (s. 85)

Fallon má rád veci pod kontrolou. Niežeby bol posadnutý mocou, ale už oddávna je zvyknutý viesť veci (i klub) po svojom a niesť ťažobu zodpovednosti na vlastných pleciach. Zmenu v jeho postojí spôsobí až Isabelle Fairlynová. Mladá lady mu ukáže krajšie stránky života a čoraz viac sa mu dostáva pod kožu. Jej optimistický prístup ho presvedčí, že je načase otvoriť sa svetu. Isabelle je azda až príliš dobrá, v každom sa snaží vidieť to najlepšie, a to väčšinou vedie ku sklamaniu. Toho sa jej dostane v podobe jej sestry Victorie, pričom rodinná situácia Fairlynovcov sa prejaví ako mnoho zložitejšia. Nehovoriac o tom, že zradný nepriateľ ohrozuje aj existenciu samotného Klubu náhradných dedičov. Fallon sa tým pádom zmieta medzi okolnosťami, chytený medzi bojom o svoje zázemie a skúškou v podobe odhodlanej Isabelle. Fallon sa totiž javí ako vhodná náhrada za stratu snúbenca, ale čo ak je s tým spojená hrozba zo strany jeho protivníkov? 

"Ešte nikdy nebola taká šťastná... A za všetko vďačí Fallonovi. Vzdychla, znova si prešla kefou po vlasoch. Minulú noc, tak ako každú noc v poslednom čase, sa rozprávali až do svitania. Nehovorili o ničom dôležitom, ale rozprávali sa o svojich pocitoch, smiali sa, usmievali. Potom v objatí pomaly zaspávali. Ich vzťah sa každým dňom prehlboval. Fallon zostal jej priateľom, ale ich priateľstvo prerástlo do lásky - dychtila po jeho slovách, po jeho ďalších dotykoch, po ďalšej spoločnej noci... Túžila po spoločných chvíľach, ako kvety túžia po slnku. Vedela, že je to láska... a tentoraz tá pravá." (s. 221)

V príbehu sa, samozrejme, stretneme aj s ústrednými hrdinami predošlých častí, ale ak ste ich nečítali, nevadí. Dej je samostatný a znalosť celej série nie je podmienkou. Hriešny dedič pokračuje v stopách starších súrodencov a takisto ponúka zmes romantiky, dobrodružstva, rodinnej drámy a jemného krimi námetu. Môj osobný názor je, že Elizabeth Michelsová sa zlepšuje s každou sériou. Táto ma rozhodne bavila ako viac než minulá a už len preto som zvedavý, čím nás poteší nabudúce. Leto sa síce pomaly končí, ale stále ide o román vhodný na zrelaxovanie - zabudnete pri ňom na každodennú všednosť a ani nemusíte silno trápiť mozgové závity. Fallon a Isabelle krásne uzatvárajú trojicu ľúbostných príbehov a čitatelia, ktorí na nich čakali už počas ostatných dielov, nebudú sklamaní. Elizabeth Michelsová sa vyzná v pomeroch novodobého Anglicka a ani si nevšimnete, ako umne dokáže vpliesť do pútavého deja niekoľko poučných reálií. Ako býva u historických romancí zvykom, Hriešny dedič disponuje i množstvom zaujímavých vedľajších postáv. Ktovie, možno sa raz dočkáme aj ich samostatných príbehov. Ja by som určite nebol proti.

 

Diskusná téma: Vygradovaný záver trilógie o dedičoch (E. Michelsová - Hriešny dedič)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok