Všetky cesty vedú k rodine (T. McKinley - Tajomný šum viníc)

05.05.2019 07:10

Tajomný šum viníc je druhou knihou, ktorú Tamara McKinley napísala (v origináli vyšla v roku 2001). A z textu je to poznať, hoci si to všimne iba ten čitateľ, ktorý už je s jej tvorbou zoznámený. Pravdupovediac, viac sa mi páči práve autorkina raná tvorba, kedy boli jej rodinné ságy dejovo bohatšie a postavy o niečo výraznejšie. Tým nechcem povedať, že novšie romány sú horšie, len im chýba voľnosť, akú môže zažiť len začínajúci spisovateľ. Dialógy sú, na druhej strane, miestami trochu patetické, ale vzhľadom na žáner je to akceptovateľné. Ako je zvykom, aj teraz tvorí neoddeliteľnú súčasť deja austrálsky kontinent v celej jeho kráse i pohnutej histórii. Spolu s postavami odhaľujeme jej divokú krásu, silu a nezlomnosť obyvateľov, ktorí sa musia v každom období potýkať s nástrahami sveta. 

"Uvedomila si, že tento výlet, ktorý na začiatku vôbec nebrala vážne, nebol najhorší nápad. Keby jej však pred týždňom niekto povedal, že skončí uprostred divočiny so svojou starou mamou, bola by sa mu vysmiala. Mala rada obchody i neónové svetlá, páčilo sa jej, keď pod nohami cítila pevné chodníky, kde jediným, čo pripomínalo voľnú prírodu, boli vtáky v parkoch a opilci v sobotu večer." (str. 37)

Rodinná sága je viac než výstižný termín. Dej sa tiahne cez takmer dve storočia a sleduje osudy rodiny, ktorej korene sú rozmanité ako Austrália sama. Príbeh ako taký sa odvíja v dvoch časových líniách - prvá sa venuje právničke Sophii, ktorá sa vráti domov z Anglicka, aby pripravila podklady pre odpredaj rodinnej firmy. Lenže jej stará mama Cordelia je zásadne proti a rozhodne sa vziať vnučku na cestu do vnútrozemia, aby jej objasnila, prečo je nutné zachovať tradície. A tým sa dostávame k druhej línii - do minulosti. Ťažký život chudobných vidiečanov v prvej polovici 18. storočia sa podpísal aj na mladučkej Rose, zamilovanej do Róma Johna. Rodinné ťažkosti, arogancia vyšších vrstiev a predsudky spojené s nenávisťou spôsobia mnoho problémov, vedúcich napokon k založeniu vychýreným vinohradom. Pôda presiaknutá potom, slzami i krvou sa tak stáva svedkom dlhoročných lások, sporov aj intríg a je napokon na Sophii, aby zhodnotila ich význam pre súčasnú generáciu.

"Jock ju rozmaznal... A ona vedela, že za to napokon zaplatí - a daňou bolo to, že sa musela vydať za syna bohatého katolíka, vinára, a tak ešte viac zvýšiť prestíž Žakarandových vinohradov. Mary to však ochotne urobila, veď to bolo súčasťou plánu jej otca, jedna zo zásadných vecí. A moc bola pre oboch afrodiziakom! Lenže jej silné puto k Jockovi skončilo, keď sa jedného dňa neočakávane vrátil na ich vidiecke sídlo a našiel ju v jej ružovo-bielej spálni so sezónnym poľným robotníkom, ktorého zamestnával." (str. 194)

Tamara McKinley svojimi románmi vzdáva poctu rodnej krajine, no v tejto knihe je to obzvlášť cítiť. Opisy prostredia či prírody väčšinou preskakujem, pretože sa mi zdajú pre dej nadbytočné, ale v prípade Tajomného šumu viníc som spravil výnimku. Nejde totiž len o autorkinu potrebu priblížiť okolie postáv, ale o naozaj pozitívny vzťah k zobrazovanej skutočnosti. Je lepšia ako akýkoľvek bedeker, a teda nečudo, že rovnako kladne pôsobí aj na ústredné hrdinky. Sophia je síce v popredí viac než Rose, ale Tamara s ňou okrem spoznávania rodinnej histórie a návratu starej lásky nemala veľa práce. Zato Rosin osud je omnoho zaujímavejší, odohráva sa na pozadí spoločenských zmien a je oveľa farbistejší. Dejové línie z minulosti autorke vždy svedčali o niečo viac a nie je to inak ani v tomto prípade. Oceňujem aj pestrosť charakterov Sophiiných príbuzných. Napriek ich početnosti nemáte problém pamätať si ich, pretože každý je v čomsi iný. Na pretras tak príde množstvo motívov, ako napríklad narušené vzťahy v rodine, homosexualita, charita, vyrovnávanie sa so smrťou blízkych či miešanie rôznych kultúr. Takže hoci je Tajomný šum viníc rodinnou ságou, na svoje si prídu aj milovníci romantiky či spoločenských románov.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Všetky cesty vedú k rodine (T. McKinley - Tajomný šum viníc)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok