Všetko, čo ste chceli vedieť o práci so slovom (S. King - O písaní)

30.03.2018 07:41

Konečne! Kniha O písaní bola dlhodobo nedostupná a mnohí ani nedúfali, že sa k nej dostanú. A tu aha! Vydavateľstvo Ikar sa po úspešnom ťažení vo vydávaní Kingových diel pochlapilo a prináša aj autorovu výpoveď o jeho remesle. Na priemerne rozsiahlom priestore sa dozviete viac ako v akomkoľvek kurze tvorivého písania. Nechcem nadnesene hovoriť o biblii pre začínajúcich aj zabehnutých grafomanov, ale O písaní od toho rozhodne nemá ďaleko. Stephen King sa však neobmedzuje iba na štylistické či kompozičné postupy, preniká aj do vlastného života a všetkého, čo malo priamy vplyv na to, že je dnes (ne)korunovaným kráľom hororu. Mnohých určite prekvapia zistenia o ich obľúbenom spisovateľovi, ale, na druhej strane, istým spôsobom nájdu vysvetlenie, prečo ho tak láka temná stránka sveta...

"Asi až po štyridsiatke mi došlo, že takmer každý autor, či už prozaik, alebo básnik, ktorý kedy uverejnil jediný riadok, si musel od niekoho vypočuť výčitku, že márni talent, ktorým ho obdaril Boh. Ak píšete (alebo maľujete, tancujete, tesáte sochy, spievate), niekto sa vám to pokúsi znechutiť. Nechcem kázať, len sa pokúšam opísať skutočnosť, ako ju vidím. Slečna Hislerová mi prikázala vrátiť všetkým kupujúcim peniaze."

Stephen King mnohé javy podáva s primeranou kritikou. Našťastie konštruktívnou a je len na čitateľoch (a pisateľoch), či a nakoľko si jeho rady vezmú k srdcu. Miestami sa pozastavíte a zamyslíte nad banalitami, ktorých sa neraz dopúšťa každý a je pri tom veľmi ľahké sa ich vyvarovať. Zároveň vám v tom čase už vôbec nevadí, že na svojom texte vďaka Kingovi nachádzate chyby, pretože ani on sám nie je neomylný a vzhľadom na jeho tŕnistú cestu mu všetko odpustíte. Svojmu životu sa venuje najmä v prvej tretine knihy a rovnako ide o pútavé (a vôbec nie zdĺhavé) čítanie. V každom diele sa predsa prejavuje osobnosť autora, jeho zážitky, vnímanie sveta, transformuje do riadkov medziľudské vzťahy a rôzne postoje. Nedá sa tomu vyhnúť. Stephen King, ako už vieme, má bohatý vnútorný svet a dokonale pozná aj ten reálny, vonkajší. Prepájanie skutočnosti s neohraničenou fantáziou sa stalo jeho devízou a aj príbehy s prvkami fantázie sú o to viac uveriteľné.

"Napodobňovanie štýlu iných je jedna vec, pre začiatočníka v spisovateľskej brandži aj úplne legitímna (a vlastne sa jej nedá vyhnúť, lebo isté napodobňovanie označuje začiatok každej novej etapy spisovateľského vývoja), ale človek nedokáže napodobniť prístup konkrétneho autora k určitému žánru, ani keby to, čo dotyčný autor robí, vyzeralo úplne jednoducho. Inými slovami, dráhu svojej knihy nemôžete naplánovať presne ako dráhu riadenej strely. Ľudia, ktorí sa rozhodli zarobiť písaním toľko ako John Grisham alebo Tom Clancy, vyrábajú vo všeobecnosti len slabé odvary..."

Už ani neviem, koľkokrát som dostal otázku smerujúcu k tomu, ako začať písať, aké mám pri tom rituály, či dodržiavam nejaký harmonogram a podobne. Niektorí pýtajúci ani nevedeli, o čom by chceli písať, ale mali v sebe isté "pnutie", ktoré im nedalo pokoj. Kniha O písaní hravo zodpovedá všetky otázky, ktoré by mohli prísť v tomto smere na pretras. Je to veľmi inšpiratívne čítanie, nejde však o presný návod. Voľba témy, postáv a pod. je, samozrejme, na individuálnom poňatí. Preto King poukazuje na preberané pojmy najmä na príkladoch vlastných diel. Tým síce riskujete, že sa dozviete dôležité informácie o knihách, ktoré sa ešte len chystáte čítať, ale mne to nevadilo. Beletria je jedna vec, táto kniha smeruje k inému cieľu, a tak ju treba aj vnímať. Ak chcete byť vďaka písaniu bohatý a slávny, bude treba prehodnotiť priority (najmä na našom malom Slovensku). Aj sám Stephen King hovorí najmä o potrebe meniť svet k lepšiemu, pobaviť čitateľa, komunikovať s ním... Zároveň sa tým autor odhaľuje a otvára sa kritike. King možno ako žánrový autor nesedí všetkým, ale nedá sa mu uprieť snaha priblížiť nekonečný svet písmen aj bežnému laikovi. Môžem potvrdiť, že to zvládol výborne.

Diskusná téma: Všetko, čo ste chceli vedieť o práci so slovom (S. King - O písaní)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok