Vedecký postup v službách zla (F. Thilliez - Atomka)

09.03.2019 08:18

Atomka je tretím dielom série s komisárom Franckom Sharkom a jeho kolegyňou Luciou Henebellovou. Franck Sharko pritom nie je vo francúzskej krimi literatúre žiadny nováčik. Franck Thilliez (ktorý svojho hrdinu pomenoval skromne zrejme podľa seba) s ním pracuje už od roku 2003 a za ten čas mal tento osudom skúšaný policajt dočinenia s tou najväčšou psychopatickou spodinou. Päťdielna séria, kde získal novú partnerku (v práci i v láske), spätne mapuje aj Sharkove predošlé prípady, a Atomka je toho žiarivým príkladom. Jej dej sa totiž rozvíja v dvoch rovinách - prvá sleduje samostatný prípad, druhá Sharkovo osobitné pátranie po vrahovi využívajúcom (či zneužívajúcom) celý jeho profesijný aj intímny život. Kniha je teda nabitá všemožnými motívmi, ktoré v každej kapitole prinesú niečo nové a udržujú čitateľa v strehu.

"Lucie se narovnala a představila si výbuch ve vrahově mysli. Poprvé byl konfrontován s obětí, která se vrátila z onoho světa. V hlavě mu musely vířit protichudné pocity. Musel mít obrovskou radost a zároveň strach. Co má teď s objektem pokusu udělat? Má ji pustit? To nepřipadalo v úvahu! Možná si ji po nějaký čas nechal u sebe, vyptával se jí, mluvil s ní, snažil se pochopit, co se skrývá za hranicí života. Nakonec ji ukšrtil a uložil k ostatním." (str. 167)

Celá séria je postavená na moderných vedeckých pokrokoch, čím sa výrazne odlišuje od mnohých iných, ktoré ťažia iba z klasického honu na páchateľa. Prípady Sharka a Henebelleovej zabŕdajú do genetiky, biológie a najnovšie do chemických procesov spojenými s telesnými funkciami. Nemusíte sa však obávať prílišného mudrovania, Franck Thilliez vie skvelo uchrániť hranicu medzi prehnanou odbornosťou a jej využitím pre potreby príbehu. Dve dejové línie navyše poskytujú dostatok priestoru na rozvíjanie dramatických okamihov, ktorých v Atomke nájdete požehnane. Prípad je totiž natoľko komplikovaný, že každá objavená stopa paradoxne vyvolá ešte viac otázok. A odpovede sa musia hľadať tak v historických súvislostiach, ako aj v iných krajinách, preto sa okrem dominantného Francúzska ocitneme v úvode aj na Ukrajine či v priebehu knihy v USA. Niektorým čitateľom by mohlo vadiť zobrazené utrpenie, a to aj v spojení s deťmi, ale mne sa páči autorova odvaha ukázať všetky odvrátené tváre spravodlivosti. 

"Teplota rychle stoupala a vzduch je štípal v nose. S namočeným čelem a s nosem vraženým do bundy Lucie přistoupila k zadnímu oknu a strhla z něj fotorgrafie. Opona ohně byla příliš zuřivá a kouř příliš hustý, než aby se mohly pokusit projít tudy. Dassonville se snažil udržovat oheň, házel do něj pneumatiky, dřevo a všechno, co mu přišlo pod ruku, kropil benzinem. Lucie se vrátila ke dveřím. Začala do nich strkat ramenem a nakonec se jí podařilo dveře na pár centimetru otevřít. Vykoukla ven a zjistila, že vchod je zatarasený hromadou pneumatik, které taky začínali pomaličku hořet." (str. 311)

Atomka vychádza zo skutočných udalostí, ako je výbuch elektrárne v Černobyle (ako napovedá aj názov) či výskum Alberta Einsteina alebo Marie Curieovej. Rádioaktivita, mimotelový krvný obeh, zníženie telesnej teploty do bodu, kedy sa zastavia funkcie vnútorných orgánov, to všetko sú základné body príbehu, ktorý vám nedovolí nudiť sa. Fanúšikovia trilerov budú nadmieru spokojní, tí zbehlejší ocenia nielen atmosféru, ale aj prvky príbuzné s inými francúzskymi románmi. Pri scénach v horskej psychiatrickej liečebni som si nevdojak spomenul na Mráz od Bernarda Miniera či na novší Výkrik od Nicolasa Beugleta. Atomka je v rámci série nevyhnutná, pretože odhaľuje veľa zo života ústrednej postavy Sharka, ktorý je viac-menej zahalený tajomstvom, a tiež pre posun v jeho vzťahu s Luciou. Tento diel sa mi javí ako najlepší, čo sa môže odraziť dvojako - buď ide o vrchol série a kvalita bude pozvoľna klesať, alebo bude ďalej stúpať, až Franck Thilliez prekoná sám seba. Či už tak, alebo onak, určite vytrvám až do konca.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Diskusná téma: Vedecký postup v službách zla (F. Thilliez - Atomka)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok