Vášne a ambície vo víre renesancie (M. Strukul - Mediciovci: Mocný rod)

27.03.2018 15:52

Matteo Strukul sa presne trafil do môjho čitateľského vkusu. Talianov mám odjakživa rád, či už ich literárnu, alebo aj filmovú a seriálovú tvorbu. Aj vážne témy vedia totiž podať s im vlastným temperamentom. Emócie sú aj hlavnou devízou trojdielnej série o najznámejšom florentskom rode. Mediciovci sa predstavujú v prvej časti Mocný rod, ktorá vás zoznámi s ich slávnymi členmi a vovedie vás do sveta krásnej i drsnej renesancie. Išlo o kultúrne najvyspelejšie mesto na Apeninskom polostrove a Mediciovci stáli na jeho čele dlhé roky. Práve oni mali obrovskú zásluhu na tom, že dodnes je príkladnou ukážkou dobovej architektúry i ďalších zložiek umenia. Ako každý vznešený a úspešný rod, aj Mediciovci však mali množstvo nepriateľov, ktorí im sústavne dýchali na krk a čakali na ich zlyhanie...

"Ak zomrieš, povedal mu, kto dokončí tú prekliatu kupolu? Prosil ho, naliehal, vyhrážal sa mu. No Filippo sa naňho díval zapálenými očami plnými šialeného odhodlania a rozhodne odmietal všetky ponuky na odchod. Preto tam Cosimo ešte stále zostával. Spolu s chudobou, s ľudom a napokon s ľuďmi zo stredných vrstiev, ktorí nemali kam ísť, len do svojich domov či prekliatych ulíc v tom meste, ktoré teraz vyzeralo ako spoločnosť zatratencov." 

Ústrednou postavou je Cosimo Medici, ktorý prevzal oťaže rodu po otcovej smrti. V mestských i medzištátnych sporoch sa spolieha hlavne na pomoc brata Lorenza a podporu manželky Contessiny. Okrem spravovania slávnej banky ho napĺňa vízia kupoly, ktorej dokončenie považuje za svoje životné poslanie. Cestu k vysnívanému cieľu mu však znepríjemňujú mnohé okolnosti, ako napríklad neprajnosť iných silných rodov či morová epidémia. Navyše sa zdá, že jeho otec, mocný Giovanni de´ Medici, neumrel prirodzenou smrťou. Ani situácia na polostrove sa nedá nazvať pokojnou a hrozí, že čoskoro vypukne medzi tamojšími mestskými štátmi vojna vyprovokovaná Francescom Sforzom. V tejto napätej situácii musí Cosimo dobre zvážiť, komu sa dá veriť, pretože ani jeho najbližší príbuzní nemajú zjavne čisté ruky. Keď padne tieň podozrenia dokonca aj na jeho brata Lorenza, Cosimova dôvera zažije krutý úder. A hoci sa spočiatku javí aj jeho manželstvo s Contessinou ako pevné, napokon aj ono prejde zaťažkávajúcou skúškou...

"Zatackala sa a rukami sa zachytila o stôl. Zdrapila obrus z flanderského plátna a pri páde na zem ho stiahla na seba. Poháre aj fľaška spadli na zem a roztrieštili sa na tisíc kúskov. Zvuk rozbíjaného skla znel veľmi čudne. Víno vyšplechlo na benátsku dlažbu. Rebecca natiahla ruky, no nemohla sa postaviť. Úplne stratila kontrolu nad rukami, ktoré sa zaborili do hŕby sklenených črepín. Porezala sa. Začala jej tiecť krv a miešala sa s vínom. Zrak sa jej zahmlil a ona v tej chvíli počula, ako ktosi kričí jej meno. Zakryla si tvár rukami, lebo vedela, že ju odhalili. Mala pocit, že jej čosi hryzie vnútornosti. Bola to strašná bolesť."

Román Mediciovci: Mocný rod rozhodne nie je určený len priaznivcom histórie. Matteo Strukul napísal príbeh, ktorý by obstál aj u fanúšikov dramatických príbehov a komplikovaných vzťahov. Nečudo, že na motívy trilógie vznikol aj úspešný koprodukčný seriál, kde si úlohu Giovanniho de´ Medici strihol Dustin Hoffman. Postavy sú skvelo vykreslené, autor nemá za cieľ poúčať, ale ponúka plnohodnotný epický príbeh plný zvratov, napätia i romantiky. Sám Cosimo sa nie vždy prejavuje ako hrdina, čo ho robí omnoho ľudskejším a prístupnejším. Zároveň viete ako čitateľ pochopiť aj motiváciu jeho nepriateľov. A ak si myslíte, že Florencia bola už vtedy klenotom, aj táto mienka sa vám iste poopraví. Nezabúdajme, že sa nachádzame v pätnástom storočí (presnejšie v rozmedzí rokov 1429 až 1453), čo so sebou prináša aj dobové hygienické návyky či život na uliciach. Matteo Strukul vytvoril v Mediciovcoch pestrý svet s množstvom farieb, vôní, pachov a zvukov, a to veľmi príťažlivou formou. Už teraz je mi jasné, že sa zaradí medzi obľúbených autorov historických románov, ako je povedzme Michelle Moran, a už sa teším na ďalšie časti série.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Vášne a ambície vo víre renesancie (M. Strukul - Mediciovci: Mocný rod)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok