V. Beniczky - Stvorená objasňovať zločin

14.04.2017 17:59

Hoci na pultoch kníhkupectiev stále v žánri krimi prevládajú prekladoví autori, ani tí naši nezaháľajú a čoraz viac sa snažia presadiť v početnej zahraničnej konkurencii. Ich úroveň je síce mierne kolísavá, ale niekde sa začať musí. Keď si odmyslíme zabehnutých spisovateľov, koľkým iným autorom kriminálnych románov dávate šancu? Nebojte sa, budete príjemne prekvapení. Medzi adeptov na širokú obľúbenosť patrí aj Vojtech Beniczky. Jeho debutový titul Stvorená objasňovať zločin vyšiel vo vydavateľstve Elist, a hoci sa tvári nenápadne, ide o silného hráča na poli jeho žánru. Autor sa síce netají vplyvom severskej literatúry, no zachováva si vlastný štýl. Atmosféra je blízka našincovi, dokonca ani dej nie je umelo naťahovaný opismi prostredia či mrzkého počasia, a to má kniha úctyhodných takmer 400 strán. Nečudo, hlavná hrdinka Paula Santorisová má toho na práci dosť veľa...

"Zosadla z motocykla a zmeravela. Oči si už privykli na tmu. Pred jej zrakom sa vynoril záblesk niečoho oveľa rýchlejšieho, ako je ona sama. Nestihla ani odistiť pištoľ a po koženej bunde sa jej škriabala tmavosivá mačka... Srdce jej bilo ako zvon. Nastalo ťaživé ticho. Hlboké nádychy a výdychy na smrť vystrašenej Pauly boli okrem spevu svrčkov jediným zvukom v okolí. Baterkou si posvietila na zámku. Bola neporušená. Zdalo sa, že o nej nik nevie."

Paula Santorisová má všetky predpoklady, aby sa stala úspešnou detektívkou. Má cit pre spravodlivosť a česť, odvahy má na rozdávanie a je zbehlá aj v priamok kontakte s protivníkmi. Lenže je žena a ako taká má problém zamestnať sa v niektorej z agentúr. Napokon sa dočká šance, pretože detektív Kocián má všetkých mužov v teréne a na stole nový prípad vyžadujúci si rýchly proces. Najme Paulu, pretože ide "len" o dokázanie manželskej nevery. Paula sleduje mladého Viktora Sablera a pomerne rýchlo získa dôkaz o jeho porušení manželského sľubu. Lenže inštinkt jej nahovára, že majiteľa autoservisu a náruživý hazardný hráč toho skrýva omnoho viac, a rozhodne sa pozrieť sa mu na zúbok o čosi bližšie. Síce sa vraví "za všetkým hľadaj ženu", čo by mohla byť teoreticky Sablerova o niečo staršia manželka Angelika, ale na prípad by sa rovnakou mierou dali aplikovať aj peniaze. Finančná stránka neverníka sa ukáže ako určujúca pri Paulinom ďalšom pátraní, no onedlho má na krku omnoho nebezpečnejšie indivíduá - mocných podnikateľov, nájomných vrahov - a aj ona sama sa stane terčom vybavovania účtov...

"Prekvapí protivníka, keď to bude najmenej čakať. Nemohol si vybrať lepší čas ako piatkovú noc. Náhradný kľúč určite nájde v poštovej schránke. Kľúče od brány majú len dvaja ľudia. A dobre vie o ich nočných kšeftoch. Sú situácie, keď sa do dvora potrebujú dostať aj ich posluhovači. Prišiel do Bratislavy s predstihom, aby sa dobre pripravil. Kukla, obušok, slzný plyn, dvoje pút a kľúč od brány. Teraz si dopraje chutnú večeru a jedno pivo. Nenechá so sebou viac mávať. Už mu nemieni robiť otroka. Nastal deň zúčtovania. Všetko premyslel do detailu. Zostrojil plán, ktorý nemôže zlyhať."

Vojtech Beniczky má dar, ktorý mnohým začínajúcim autorom chýba, resp. ho ešte nemajú vytrénovaný, a to je dobrá štylistika. Text sa číta ľahko, neobsahuje kostrbaté vety, opakujúce sa výrazy ani veľa hluchých miest. Možno by to chcelo len doladiť nejaký ten ťažšie uveriteľný detail (napr. keď Angelika len na základe krátkeho pohľadu medzi Paulou a jej šéfom vydedukuje, že práve ona mala na starosti jej prípad), ale ide len o chybičky krásy, ktoré možno bežný čitateľ ani nezbadá. Apropo, Paula. Ako hlavná postava je schopná utiahnuť celý príbeh, čo je veľké plus. Získa si vás už od začiatku. Páči sa mi, že do deja nevstupuje ako hotová detektívka, ale spolu s ňou absolvujeme všetky kroky od zháňania práce cež zariaďovanie kancelárie v garáži až po uplatnenie v branži. Páčili sa mi aj vedľajšie postavy, ktoré dotvárali jej netradičný tím - kamarátka Viera a taxikár Eugen. Vojtech Beniczky a Paula Santorisová vytvorili silné duo a ja verím, že ich spolupráca bude pokračovať aj v ďalších spoločných románoch.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Elist.

 

Diskusná téma: V. Beniczky - Stvorená objasňovať zločin

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok