Začiatok jednej z najlepších young adult sérií (V. Aveyardová - Rudá královna)

13.03.2016 08:05

Skvelá, úžasná a vysoko návyková. Nebudem okolkovať, Rudá královna si ma obmotala okolo prsta už prvou kapitolou a ako rybku na háčiku si ma k sebe pomaly priťahovala až po samotný koniec. Čakal som bežnú young adult oddychovku a dostal som originálny príbeh plný zvratov, skvelých postáv a nadupaného deja. Vydavateľstvo CooBoo knihou Victorie Aveyardovej trafilo do čierneho. Vytvorila alternatívny fantasy svet rozdelený na dve diametrálne odlišné skupiny. To by nebolo možno nič nové (spomeňme si trebárs na Divergenciu), ale ich vzťahy a reálie sú doslova zdrojom všetkého. Autorka sa pri vysvetľovaní zákonitostí nestráca, nezahlcuje čitateľa nepodstatnými detailami, len aby ho presvedčila, že si dala námahu ich premyslieť. Práve naopak, už od úvodu máte pocit, že dokonale rozumiete jej svetu, a každú situáciu prežívate s hrdinami s rovnakou intenzitou. 

"Kilorn se skutečně touží dívat, jak se krev, stříbrná krev, vsakuje do písku. Nezáleží na tom, že ta krev představuje všechno, čím my nejsme ani být nemúžeme, všechno, co chceme. Prostě ji potřebuje vidět a přesvědčit sám sebe, že jsou to opravdu jenom lidé, že mohou být zraněni a poraženi. Já si o tom myslím své. Jejich krev je hrozbou, varováním, příslibem. Nejsme si rovni a nikdy nebudeme."

Mare a jej rodina patria medzi Červených. To znamená, že ich krv je obyčajná, a preto sú osudovo predurčení na život v biede, v službe a povinnosti voči Strieborným. Jej starší bratia bojujú vo vojne a jej mladšia sestra Gisa má ako jediná šancu na lepší život vďaka svojmu krajčírskemu talentu. Lenže potom, ako sa Mare s jej pomocou usiluje zabrániť odvodu najlepšieho kamaráta Kilorna, strieborná hliadka ublíži Gise tak, že už nikdy nebude môcť šiť. Mare si to vyčíta, no v tej chvíli prichádza nečakaná ponuka od neznámeho mladého muža, aby sa stala služobnou v kráľovskom letnom sídle. Mare až tam zisťuje, že je to v skutočnosti následník trónu. Marek by ako Červená nemala mať žiadne výnimočné schopnosti, no zhodou náhod pred zrakmi celého dvora odhalí, že dokáže vyrábať energiu. S takou mocou je silnejšia ako mnohí iní Strieborní. Keďže Červení sa formujú do nebezpečnej povstaleckej skupiny, kráľovský pár vymyslí lesť. Predstavia Mare ako stratenú dcéru istého generála, ktorá síce má striebornú krv, ale vyrástla medzi Červenými, aby tým upokojili ich snahy. Mare sa tak stáva súčasťou najvyšších miest a odhaľuje intrigy, mocenské hry, ale aj potláčané city a staré krivdy. Navyše zisťuje, že nie všetci Strieborní sú automaticky zlí, a zároveň sa musi vyrovnať aj so zisteniamo o sebe samej. A to všetko v snahe pomôcť červeným rebelom... 

"Uslyšela jsem výstřel, který mě přinutil přikrčit se k zemi. Jsou jako normální strážci, přesvědčovala jsem sama sebe. Nevědí, co dokážeš. Sama nevím, co dokážu. Čekali, že se dám na útěk, a tak jsem udělala pravý opak a vrhla jsem se proti nim. Jejich zbraně byly velké, silné, ale tak těžké. Než stihli vystřelit nebo bodnout bajonetem, skočila jsem na kolena a svezla se mezi nimi po hladké mramorové podlaze. Jeden z nich na mě zařval tak, až se další zrcadlo roztříštilo na tisíce střípkú. Ale než sa stačili otočit, já už utíkala dál." 

Vždy keď si myslím, že už ma nemá čo prekvapiť a všetky možné témy už boli nejakým spôsobom spracované, príde kniha, ktorá ma presvedčí o opaku. Buď mám priveľa predsudkov, alebo stále existuje veľa nadaných autorov a autoriek. Victoria Aveyardová je zatiaľ mojím osobným objavom roka. Jej Rudá královna je premyslená, napínavá, zábavná a udržuje si vysokú latku po celý čas. Žiadne hluché miesta a výborné postavy (zahŕňajúce aj tie vedľajšie) znamenajú kvalitné čítanie pre mladších aj starších čitateľov. Smutné (no tiež vhodné pre dej) je ochota autorky zbaviť sa i výrazných postáv, takže buďte pripravení na OMG momenty. Rudá královna perfektne rozbehla danú sériu.. Už sa neviem dočkať jej pokračovania.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Začiatok jednej z najlepších young adult sérií (V. Aveyardová - Rudá královna)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok