Každý môže zradiť... (V. Aveyardová - Křišťálový meč)

19.02.2017 10:06

Victoria Aveyardová spôsobila vlani v mojom ponímani žánru young adult knihou Rudá královna poriadny rozruch. Dovtedy (a aj potom) som počítal množstvo iných titulov, ale úvodný diel novej série mi utkvel v pamäti ešte dlho. Považoval som ho za jeden z najvydarenejších príbehov, vyznačoval sa napätím, stálymi zvratmi, skvelými postavami a viacerými námetmi na rozsiahlejšie spracovanie. Preto som sa veľmi tešil, keď konečne vyšla druhá časť s názvom Křišťálový meč. Čakal som podobne intenzívny zážitok, ba azda aj niečo navyše, pokračovania sú známe tým, že pozitíva "jednotiek" sa vyskytujú v ešte väčšej miere... a ostal som, mierne povedané, trochu sklamaný. Kniha má vyše 400 strán, ale skutočne sa niečo deje asi tak celkovo v štvrtine príbehu, akoby išlo len o mostík medzi prvým a tretím dielom.

"Pomalu, s odporem, jako by se jeho postava rozpadla na prach, Cal klesl na kolena a nechal oheň vyhasnout. Totéž udělal i včera, když poklekl vedle těla sťatého otce. Ten muž s krví podlitým okem se zašklebil, obnažené zuby se mi jen leskly. Stál nad Calem s takovým požitkem a užíval si pohled na prince klečícího u jeho nohou. Užíval si ten pocit moci, kterou mu to dávalo. Já ale byla bohyně blesku. A on o skutečné moci nevěděl nic."

Mare a Cal sú na úteku pred Mavenom a jeho armádou. Princ Cal bol zneužitý nevlastnou matkou a pod jej vplyvom zabil svojho otca. Kráľovná tak chcela zabrať trón pre seba a svojho syna Mavena a zároveň sa zbaviť aj Mare - obyčajného "červeného" dievčaťa, ale so schopnosťou Strieborných. Mare si uvedomuje, že vo svete musí byť viac takých geneticky modifikovaných ľudí, ako je ona, a je pevne rozhodnutá vypátrať ich. Musí tak však učiniť skôr ako Maven a jeho matka, ktorí ich chcú zabiť a zmazať akýkoľvek dôkaz o ich existencii. Keby sa prevalilo, že aj obyčajný človek môže oplývať silnými schopnosťami, podnietilo by to vzburu a ohrozilo ich vládu. A tak sa Mare, jej brat, Cal a Farley, kapitánka Červenej hliadky vydávajú hľadať osoby zo zoznamu, ktorý im poskytol Calov strýko. Ak by sa im podarilo získať na svoju stranu, po ich výcviku by azda získali dostatočne silnú armádu na boj proti uzurpátorom a dosiahli tak spravodlivosť...

"Už tak dlouho jsem utíkala. Už dávno předtím, než tohle všechno začalo. Už doma v Pilotách jsem pořád někam utíkala. Vyhýbala se rodině, osudu, všemu, co jsem nechtěla cítit. A utíkala jsem i teď. Před těmi, kteří mě chtěli zabít, i před těmi, kteří mě chtěli milovat. Tak moc jsem se chtěla zastavit. Na chvíli zastavit, aniž bych zabila sebe nebo někoho jiného. To ale nešlo. Musela jsem jít dál, musela jsem trpět, abych se zachránila, nechat trpět ostatní, abych mohla zachránit ostatní. Nechat trpět Kilorna, Cala, Shadea, Farley, Nixe i kohokoli dalšího, kdo bude dost hloupý na to, aby mě následoval."

Zadná strana obálky hovorí, že si ani nedokážeme predstaviť, aké napínavé je pokračovanie Rudej kráľovnej. Nuž, s tým súhlasím, takto som si to teda rozhodne nepredstavoval. Začiatok vás navnadí, zbesilý útek ústrednej skupiny pred armádou je napísaný skvelo, ale potom sa príbeh zadrhne a 300 strán sa len putuje z miesta na miesto a verbujú sa noví členovia. Nič viac. Záver to znovu dvíha o niekoľko priečok vyššie, útok na väznicu prináša niekoľko nečakaných i smutných prekvapení. Má moc navnadiť vás na pokračovanie, čo je veľké pozitívum. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že tretí diel môže prinavrátiť sériu na správnu cestu. Niežeby bol Křišťálový meč nezaujímavý, to nie. Len s ohľadom na vynikajúci prvý diel čitatelia očakávajú podobne zapamätateľný zážitok. Victoria Aveyardová je skvelá rozprávačka, preto jej ľahko odpustíte aj tento malý prešľap a nedočkavo budete vyhliadať jej ďalší titul.

Recenzný výtlačok poskytla mediálna spoločnosť Albatros Media.

 

Diskusná téma: Každý môže zradiť... (V. Aveyardová - Křišťálový meč)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok