Umenie a viera ako svetlo v temnote (K. Cambronová - Motýľ a husle)

10.07.2019 15:26

V posledných pár rokoch je téma druhej svetovej vojny omnoho častejšou ako kedysi. Žiaľ, je to spôsobené aj tým, že pamäť ľudí býva zradná a nové generácie si už natoľko neuvedomujú hrôzy, aké museli prežívať naši predkovia. Niektorí autori (či vydavateľstvá) sa chytili danej tematiky azda až príliš horlivo, aby zo záujmu verejnosti vyťažili čo najviac, a kvantita občas predbehne kvalitu. Vydavateľstvo i527.net sa počas svojej činnosti vyformovalo ako domov silných, ľudských príbehov, a tak moja voľba knihy z ich produkcie bola jasná. Nepochyboval som, že námet z koncentračného tábora bude v ich edícii rovnako napínavý ako emotívny. A nemýlil som sa. Román Motýľ a husle vám prevráti vnútro naruby, zaútočí na vaše pocity a vyvolá oprávnené pohoršenie nad zverstvami, akých sú ľudia schopní pod záštitou prázdnych hesiel. 

"Cez úzke zamrežované okienko zbadala dym. Stúpal k oblohe kdesi v diaľke, nie v blízkosti železničnej trate. Keď ho uvideli, ktosi skríkol. Niekto iný zaúpel. Akýsi muž vedľa nej sa rozplakal. To ju vydesilo viac než panické výkriky žien a detí. Brzdy zaškrípali, vlak spomalil. Adele sa chytila mreží, aby nestratila rovnováhu, a druhou rukou si k telu pevne pritískala puzdro s husľami. Brechot psov? To veru nečakala." (str. 93)

Príbeh sa rozvíja v dvoch rovinách. Obchodníčka Sera Jamesová sa podujme nájsť obraz mladej huslistky a spája pritom sily s Williamom Hanoverom. Pozadie vzniku obrazu a osud samotnej rakúskej umelkyne Adele von Bronovej tvoria druhú líniu deja, a práve tá je základom, na ktorom je postavený celý román. Adele sa nemienila len nečinne prizerať, ako nacistická mašinéria ničí ľuďom životy, a pomáhala viedenským Židom pri úteku. Bohatstvo a rešpekt spoločnosti ju istý čas chránili, ale napokon sa stáli tŕňom v oku a Adele putuje do poľského Osvienčimu. Kniha Motýľ a husle pod vplyvom zobrazených udalostí kladie viacero otázok. Je možné nájsť krásu aj tam, kde vládnu strach a zúfalstvo? A ako máme veriť Bohu, keď vidíme naokolo dôkaz o jeho absencii? Kristy Cambronová vytvorila príbeh s mnohými pridanými hodnotami. Autorkin rozprávačský štýl a zobrazené udalosti sú kombináciou, ktorá je odsúdená na úspech u širokej škály čitateľov.

"Nútené hranie s orchestrom počas celej zimy si vyžiadalo svoju daň. Úpadok zdravia nenechal na seba dlho čakať. Adele prežívala obrovský smútok, keď museli každé ráno hrať väzenkám, ktoré opúšťali tábor. A keď sa večer vrátili s telom priateľky, ktorá podľahla vyčerpaniu či guľke do hlavy, pretože nedokázala udržať pracovné tempo, nemohla sa na to dívať. Často hrávala so zatvorenými očami, aby esesákom odoprela tú radosť vypáliť jej na srdce ďalšiu mučivú spomienku. Ale hoci mohla mať počas celej skladby oči zatvorené, na konci ich musela otvoriť." (str. 218)

Kompozíciou a témou mi román pripomínal iné známe dielo - Dáma v zlatom od Anne-Marie O´Connorovej, tiež založené na záhadnom obraze a presahu do druhej svetovej vojny. Môžem vás s čistým svedomím vyhlásiť, že Motýľ a husle sú údernejšie, pretože sa viac zameriavajú na osud umelkyne v koncentračnom tábore než na pátranie po pôvode maľby. Dejová línia zo súčasnosti ťahá za trochu kratší koniec, ale prepojenie medzi časovými rovinami je v konečnom dôsledku funkčné a opodstatnené. Kristy Cambronová si rozhodne zaslúži chvály, ktoré sa zbiehajú na jej počesť. Do historických udalostí plných zla a straty ľudskosti zakomponovala silnú lásku, vieru a umenie - zložky, bez ktorých sa nezaobíde žiadny človek žijúci podľa morálnych kritérií. Jej román je poučením, výstrahou i pripomienkou, aby sme nezabúdali a aby sme mal na zreteli potreby nás všetkých. 

Originálny názov: The Butterfly and The Violin
Preklad: Zuzana Vengliková
Príslušnosť k sérii: Ukryté majstrovské dielo (1. časť)
Počet strán: 402

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe  www.storpic.com .

Diskusná téma: Umenie a viera ako svetlo v temnote (K. Cambronová - Motýľ a husle)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok