Ukážkový príklad romantického dobrodružstva (N. Roberts - Žhavý led)

01.02.2018 17:42

Americká spisovateľka Nora Roberts patrí v našich končinách k tým najignorovanejším. A pritom patrí v súčasnosti už dlhodobo k najúspešnejším svetovým autorkám. Tento nesúlad je podľa mňa veľkým prehreškom, Nora Roberts je žiarivým príkladom toho, že romantika nie je iba nariekaním žien v domácnosti nad manželovou neverou a zdĺhavým rozoberaním pocitov a popíjaním kávy s kamarátkami (niektoré slovenské spisovateľky by sa z toho mohli poučiť). Nie, láska v podaní Robertsovej sa stáva zážitkom, dobrodružstvom, skúsenosťou, ktorá stojí za to a zanechá v čitateľovi odozvu z príjemne stráveného času. Takým je aj Žhavý led, novinka (u nás, v USA vyšla už v roku 1987), ktorá by nemala ujsť žiadnemu nadšencovi ľúbostnej zápletky v kombinácii s kriminálkou a zábavným nebezpečenstvom. 

"Zvláštní, že Whitney vůbec nevadilo, že je zloděj. Nehnula ani brvou. Ani když pochopila, že okrádá její známé. Nic to s ní neudělalo. Co je tohle vlastně za ženskou? Touží po dobrodružství, ale k jejímu uhlazenému zevnějšku to vůbec nesedí. Klidně se baví se zlodějem, ale zatváří se opovržlivě, ano, dokonce soucitně, když slyší, že spal s někým jen pro hrstku drahých kamenů."

Douglas Lord je nájomný zlodej, privyrábajúci si falšovaním, okrádaním a vyrábaním nepriateľov všade, kde zanechá pečať svojej práce. Momentálne sa dostal do veľkých problémov s Dimitrim a jeho bandou kvôli pátraniu po stratenom poklade. Práve v tom čase mu skríži cestu newyorská mladá dedička Whitney MacAllisterová, potácajúca sa na životnej križovatke. Znudená svojím pokojným (priam nezáživným) stereotypom ani nedúfala, že sa odrazu ocitne vo víre dobrodružstva. Lenže ani jeden z hrdinov nie je poddajnou osobnosťou, a tak sa môžu pripraviť na poriadne horúce strety. A to nielen navzájom, ale aj s nepriateľmi. Aby unikli ich krutosti, musia byť vždy o krok pred nimi. Spojené štáty americké, európske metropoly, Madagaskar... Douglas a Whitney sa v pátraní po poklade dostanú do rôznych kútov sveta a verte mi, ich počínanie budete sledovať so zatajeným dychom a neutíchajúcim úsmevom na perách.

"Se vší pravděpodobností to byl ten největší a nejtlustší pavouk, jakého kdy viděla. Ohledával její prsty černýma, chlupatýma nohama. Protože měla ruku položenou blízko tváře, chvíli ji trvalo, než zaostŕila. Pak si ještě otupelá spánkem pavouka prohlížela. To už se vydal na cestu k jejímu nosu. Moje ruka! Můj nos! S hrůzou si uvědomila skutečnost. Přidušeně vykříkla a švihnutím ruky pavouka odmrštila... No, když člověk spí v jeskyni, musí s ošklivými sousedy počítat. Ale proč nezašel na návštěvu k Dougovi? Proč by si měl Lord klidně spát, když ji tady budí pavouci?"

Žhavý led je samostatným románom v sérii, ktorú čitateľom z Čiech a Slovenska prináša vydavateľstvo Motto. Pevne verím, že s ňou tak skoro neprestane, vo mne našli spoľahlivého fanúšika. Nora Roberts sa už dávno u mňa zaradila medzi obľúbené autorky a z tohto piedestálu iste tak skoro nezostúpi. Tento román je dôkazom jej rozprávačského talentu. Whitney a Douglas mi veľmi silno pripomínajú postavy z filmov Honba za drahokamom a Honba za Klenotom Nílu, ktoré bravúrne stvárnili Michael Douglas a Kathlenn Turner. Práve tieto dva filmy ma kedysi priviedli k dobrodružnej romantike a Žhavý led kráča v ich šľapajách. Pri čítaní Žhavého ledu sa budete baviť, smiať a škodoradostne krútiť hlavou nad situáciami, v ktorých sa hrdinovia ocitnú. Ich kontrastné svety sú východiskom pre iskrenie nielen vo fyzickej príťažlivosti, ale aj v trefných rozhovoroch. Obálka knihu definuje ako román pre ženy, no je určený každému, kto je ochotný zabudnúť na starosti a ocitnúť sa na napínavej ceste za pokladom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Ukážkový príklad romantického dobrodružstva (N. Roberts - Žhavý led)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok