Úctyhodné vyvrcholenie série (G. Foley - Hriešne pokušenie)

17.12.2017 07:26

Gaelen Foley to opäť dokázala. Napriek narastajúcemu počtu kníh, ktoré už má na svojom konte, stále dokáže priniesť vydarený príbeh bez toho, aby sa opakovala či vykrádala predošlé knihy. Jej tvorba sa vyznačuje nádychom exotiky a dobrodružstva, fanúšikovia jej série Klub Inferno mi iste dajú za pravdu. Hriešne pokušenie uzatvára príbehy o troch súrodencoch Knightovcoch, ktoré vychádzajú z ďalšej známej série - síce tiež o Knightovcoch, ale ide pritom o inú vetvu rodiny. Nadšenci tohto nekonvenčného šľachtického rodu sa môžu aj tu tešiť na staré známe postavy, ale romány sa dajú, samozrejme, čítať aj samostatne. Aktuálna novinka sa venuje najstaršiemu Gabrielovi, obávanému majorovi kavalérie bojujúcemu v ďalekej Indii proti Maráthskej ríši, ktorý, ako to už býva, natrafí na životnú lásku celkom nečakane.

"Priateľstvo jej bude musieť stačiť. Napokon, bola vďačná aj zaň. Bez ohľadu na to, že pri každom pohľade naňho ho túžila zvaliť na najbližší stôl či pohovku a poriadne si to s ním užiť. Ani za svet by ho však nevystavila väčšiemu nebezpečenstvu, než v akom už bol. Navyše si uvedomovala, že takézo city by boli nebezpečné aj pre ňu. Láska bola pre akúkoľvek panovníčku zradná. Veď práve tak sa aj Kleopatra dostala do problémov. Stratila hlavu pre krásneho vojaka."

Gabriel sa na odľahlom statku zotavuje zo zranenia, ktoré utŕžil v bojoch v Indii, a rovnako si lieči rany na duši. Zážitky z armádneho života si vyžiadali svoju daň a on sa znovu snaží nájsť vnútorný pokoj. Stereotyp mu naruší príchod krásnej dievčiny, ktorú mylne považuje za obyčajnú sedliačku. V skutočnosti je to princezná z kráľovského rodu, na ktorú zaútočili nepriatelia, a preto sa musí ukývať. Okamžite medzi nimi preletí iskra, i keď založená na neúplnej pravde. Sophia Gabrielovi dôveruje, ale aj tak pred ním musí tajiť totožnosť, aby ho neuvrhla do nebezpečenstva. Na jej ostrovnú grécku krajinu si totiž brúsi zuby Ali Paša, na všetko odhodlaný náboženský fanatik, ktorý chce prinavrátiť Osmanskej ríši zašlú slávu. Alebo je za tým niekto iný? Sophia musí ochrániť seba, kráľovstvo aj svoj ľud, a Gabriel ako ostrieľaný vojak a veliteľ jej v tom rád pomôže. Napokon, ide zároveň o jeho vojenskú česť. Lenže napriek šľachtickému pôvodu musí mať na pamäti, že Sophia je spoločensky omnoho vyššie, takže akékoľvek city musia ísť bokom...

"Sama mala problém zachovať rozvahu, najmä keď jedna z guliek odrazu prerazila okno a roztrhla koženú roletu. Rýchlo odvrátila tvár pred spŕškou črepín, zatiaľ čo Alexa si zakryla hlavu a s ďalším výkrikom sa hodila na sedadlo. Keď sa Sophia opäť obrátila k oknu, roleta ešte visela na svojom mieste, ale cez dieru sa dnu načahovala čiasi ruka v čiernej rukavici a šmátrala okolo kľučky až k zámke. Prižmúrila oči a zúrivým pohľadom ju sledovala. Vedela, že musí šetriť náboje. Zaťala čeľusť, napriahla sa a z celej sily zabodla votrelcovi dýku do predlaktia."

Na jednej strane som rád, že séria o Knightovcoch je za nami, ale zároveň mi bude za postavami trochu smutno. Verím však, že vydavateľstvo Slovenský spisovateľ čoskoro prinesie ďalšie skvelé romány. Gaelen Foley je u mňa zapísaná ako jedna z najlepších autoriek historických romancí, pretože okrem romantiky ponúka navyše nezabudnuteľné dobrodružstvo. V Hriešnom pokušení je ho požehnane - v poslednej tretine príbehu sa presúvame z tradičného Anglicka do Stredozemného mora, Albánska a ostrovné kráľovstvo Kavros. Sophia ako princezná je úžasná postava s cieľom, ktorý sa len tak nevidí. A Gabriel jej verne sekunduje, tvoria krásny pár a v rámci série patria medzi moje najobľúbenejšie. Keďže ide o poslednú časť, stretneme sa aj s ostatnými pármi, ide o milé pripomenutie predošlých románov. Hriešne pokušenie vzdáva hold celej sérii, je dôstojným vyvrcholením a autorka ním potvrdzuje svoj úspešný status. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Úctyhodné vyvrcholenie série (G. Foley - Hriešne pokušenie)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok