U. Poznanski - Saeculum

07.12.2014 14:53

Vydavateľstvo Fragment sa pri vydávaní kníh z obľúbeného a v súčasnosti veľmi rozšíreného žánru young adult nezameriava len na zvučné zámorské mená, ale siaha aj po našincovi bližších regiónoch. Ursula Poznanski je rakúska spisovateľka so širokým záberom - píše knihy pre deti, kriminálne romány i záhadné príbehy určené predovšetkým tínedžerom. Medzi posledné menované patrí aj jej do slovenčiny najnovší preložený titul Saeculum. Latinské slovo znamenajúce "storočie" poukazuje na skupinu ľudí žijúcich podľa stredovekých kritérií. A to tak v odievaní, ako aj v stravovacích návykoch či dokonca v spôsobe reči. Autorke sa podarilo preniesť historické časy do súčasnosti vďaka nadšencom dejinných reálií, no nielen nim. Ako napovedá latinský názov i samotná obálka, z príbehu sála tajomno a hrdinovia sa budú musieť popasovať s omnoho väčším nebezpečenstvom než je stredoveký životný štýl. 

"Pred kamennou rakvou kniežaťa ho donútili klesnúť na kolená a teraz to bol Ludolf, kto siahol po otcovom meči. Zodvihol ho nad hlavu ako mäsiarsku sekeru, nevlastnému bratovi sa pritom pozeral priamo do očí. Tristram pochopil, že nastala jeho posledná chvíľka. A zrazu bol pokojný. Strach, ktorý ešte nedávno otriasal jeho telom, zmizol a na jeho miesto nastúpila chladná nenávisť. Zatiaľ čo opätoval Ludolfov pohľad, vyslovil strašnú kliatbu."

Bastian je študent medicíny a celkom nechápe zápal, s akým skupina Saeculum pristupuje k jej náplni. Lenže Sandra, jedna z jej členov, sa mu páči natoľko, že súhlasí s päťdňovým pobytom mimo súčasnej civilizácie a jej výdobytkov, ako sú trebárs mobily, džínsy či okuliare, pričom má vystupovať ako dobový liečiteľ. Ich výprava do minulosti je však zahalená rúškom záhady, pretože nad lesom, kam smerujú, sa vznáša tieň starodávnej kliatby. Moderná myseľ je síce odolná voči povedačkám, no keď postupne začnú členovia skupiny bez vysvetlenia miznúť, zvyšní dobrodruhovia prepadajú strachu a panike. Ako sa vraví, najväčší strach je strach z neznáma. A skutočne, nik ani len netuší, čo alebo kto stojí za vzniknutými obavami. Je za tým staré prekliatie alebo je dôvod oveľa prozaickejší? Bastian musí prísť na to, kto je skutočný priateľ a kto z nich sa len skrýva za falošné slová. A to sa týka aj Sandry, ktorá začína ukazovať aj druhú stránku svojej povahy... V dobe neistoty by skupina mala držať spolu, ale je to vôbec možné, keď nie je jasné, komu sa dá veriť?

"S miernymi závratmi sa Iris znovu postavila, sadla si k stromu a oprela sa o jeho kmeň. Medzi lúkou a pivnicou existovala spojovacia chodba. Chodba, ktorá ústila do jedného z hrobov, takže sa relatívne pohodlne dalo prechádzať z jedného miesta na druhé. Ak človek vedel ako. Ak nie, bol pochovaný zaživa."

Saeculum je zábavné čítanie, ktoré stavia predovšetkým na gradácii a snahe zistiť, čo stojí za tajomnými udalosťami. Takmer 500 strán sa číta ľahko, hlavne vďaka živým dialógom a minimu opisov. Sem-tam príbeh doplatil na trochu kostrbatý preklad, ale v celkovom meradle to nepôsobí rušivo. Ursula Poznanski sa pohrúžila do odhaľovania ľudských pohnútok a napísala knihu, ktorá je schopná uniesť vás na krídlach fantázie. Saeculum má uspokojivú atmosféru i zápletku, tak mu smelo venujte svoj čas.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment

Diskusná téma: U. Poznanski - Saeculum

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok