Truman Capote, ako ho nepoznáte (M. Benjamin - Labutě z Páté avenue)

03.12.2017 07:57

Touto knihou vydavateľstvo Metafora opäť potvrdzuje, že jeho edícia beletrizovaných životopisov patrí medzi to najlepšie, čo možno nájsť na česko-slovenskom trhu. Americký spisovateľ Truman Capote je v našich končinách známy najmä vďaka titulu Raňajky u Tiffanyho, ktorý nemenej preslávil film v hlavnej úlohe s nezabudnuteľnou Audrey Hepburn. Aký príbeh sa však skrýva za oponou? Román Labutě z Páté avenue poskytuje odpovede na viac otázok, ako by ste boli vôbec schopní položiť. Okrem života Trumana Capoteho približuje totiž aj osudy manhattanskej smotánky, jej lesk a prestíž, ale aj povrchnosť a pozlátko, ktorým zakrývala svoju prázdnotu. Autorka Melanie Benjamin na jej pozadí poukazuje veľkou mierou aj na to, ako dokáže túžba po uznaní ovplyvniť (ne)obyčajný vzťah... 

"Věděl, že je na vrcholu tvůrčích sil. NIkdy o tom nepochyboval, dokonce ani když ho propustili z The New Yorkeru. A miloval skvělého muže, který mu opětoval lásku - svým nabručeným způsobem. Ale nestačilo to, a když se pozdě v noci Truman odvrátil od tiše chrápajícího Jacka, v jeho nitru tančil plamen, který se nikdy nedal uhasit, bez ohledu na to, kolik spolkl prášků na spaní. Bez ohledu na to, kolikrát si říkal, že ho může zase zapálit ranné slunce."

Na komplikovanú osobnosť Trumana Capoteho nahliadame spolu s jeho "labuťami", ako nazval skupinku žien udávajúcich tón v newyorskej smotánke v (prevažne) 60. rokoch. Tvorí ich naozaj rôznorodá skupinka silných, nezávislých hviezd, ktoré majú všetko, čo si môžu priať - krásu, bohatstvo, majetky, úspešných manželov, ale cenou za to je neraz osamelosť a nuda. Preto celkom vítajú príchod zlatovlasého spisovateľa do ich kruhov. Truman Capote je ako víchor. Spočiatku ho nikto nepoznal, a odrazu je ozdobou každého večierka. Najprv ako bizarná postavička, postupne ako ich pevná súčasť. Mnohí podľahnú jeho čaru, a najmä Babe Paleyová, manželka šéfa štúdií CBS. Nadviažu milostný pomer, ktorý prerastie aj do citovej roviny. Lenže Truman v sebe nezaprie spisovateľa bažiaceho po výraznej a originálnej zápletke. Pozorovanie života vysokej spoločnosti mu napokon poslúži ako zdroj pre jeho román, a odrazu vyjdú najavo pravdy ohľadom každého jeho vzťahu...

"Vztahy s Paleyovými se komplikují, uvažoval. A jsou čím dál zajímavější - rozkošně, nádherně zajímavější! Truman se vždy prudce nadechl, když spatřil Babe po delší době. Její krása nevybledla, s každým rokem byla jen o to vybroušenější. Jeho vášeň k ní stále plála, neboť toužil po kráse stejně jako po lásce a oblíbenosti, a pokud měl oboje v jediném skvostném, okouzlujícím balení, co víc mohl žádat? A její zranitelnost - její dojemné zpovědi - při vzpomínce na ten společně strávený den a noc v její posteli, kdy ležel vedle manželky Williama S. Paleyho a poznal ji víc, než její muž kdy mohl, by dokázal plakat."

V prvom pláne sú Labutě z Páté avenue príbehom spisovateľa Trumana Capoteho a celebrity Babe Paleyovej. Lenže popri tom Melanie Benjamin rozohráva ďalšie motívy, ktoré ho nielen dopĺňajú, ale aj vyzdvihujú o niekoľko priečok vyššie. Priznám sa, ani som netušil, koľko emócií, kontroverzie a v podstate i zrady sa skrýva za menom slávneho autora. Doteraz bol pre mňa len menom na obálke, a o to viac ma kniha zaujala. Predstavuje ho v celej jeho zložitej povahe. Melanie Benjamin ho nesúdi, neospravedlňuje ani nestavia na piedestál. Ponúka relatívne objektívny pohľad na jeho konanie a nestále pôsobenie na scéne plnej lesku a pretvárky. Je na každom čitateľovi, aby si vytvoril svoj názor. Ja osobne sa zmietam kdesi medzi obdivom a opatrným začudovaním. Aj to je dôkz, že román splnil svoju úlohu. Prinútil zamyslieť sa, poučil a pobavil. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.    

Diskusná téma: Truman Capote, ako ho nepoznáte (M. Benjamin - Labutě z Páté avenue)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok