Triler, ktorý vás v zime ešte viac zamrazí (Stále vládne mráz)

04.01.2018 17:54

Veľmi som sa potešil, keď som sa dozvedel, že manželia Börjlindovci napísali novú knihu. Kdesi som totiž pred časom čítal, že Temný úsvit mal uzavrieť trilógiu s Oliviou a Stiltonom. Mrzelo ma to, ale akákoľvek ľútosť je už dávno preč. Štvrtá časť série Stále vládne mráz je za mnou a môžem povedať, že kvalititatívne sa pohybuje kdesi medzi výbornou druhou a priemernejšou treťou. Ako je u Cilly a Rolfa zvykom, vždy sa zamerajú na nejaký aktuálny spoločenský problém. V tomto románe je to predovšetkým utečenecká kríza, ale významnou mierou sa dotýkajú aj pedofílie a bezdomovectva. Časť deja sa navyše odohráva v Rumunsku, čím príbeh získava na väčšej atraktivite a dynamike. Stále vládne mráz je ukážkovým severským trilerom, a nielen podľa názvu. Vyznačuje sa napínavou atmosférou, temnými postavami a miestami až priveľkou brutalitou, ale aj taký, žiaľ, býva svet.

"Pridala do kroku a prudko zabočila za roh. A vzápätí skamenela. Ani nie meter od nej stál bezuchý, z tváre mu na hruď kvapkala krv. Skôr než sa stihla stiahnuť naspäť, vystrel ruku a schmatol ju za bundu. Priam ju priklincoval ku skalnej stene a začal jej rozopínať nohavice. Olivia pochopila, že nemá zmysel kričať. Uvoľnila si ruku a vo vrecku nahmatala fľašu riedidla. Nenápadne odkrútila uzáver a vytiahla fľašu."

Olivia sa stala plnohodnotnou členkou vyšetrovacieho tímu pod vedením Matte Olsäterovej, čo nevnímajú všetci s nadšením, no jej schopnosti sú nepopierateľné. A začne zhurta - v odľahlom lese je objavená mŕtvola chlapca, pravdepodobne inej národnosti, ktorý nikomu nechýba a nepoznajú ani jeho totožnosť. Je možné, že sa stal cieľom násilného pedofila, no vražedná zbraň odkláňa vyšetrovanie celkom iným smerom. A to priamo do srdca Rumunska. K tímu sa externe pridáva aj Tom Stilton, bývalý policajt, neskôr bezdomovec a momentálne človek snažiaci sa dostať späť do sedla. Ponúkne Mette svoju pomoc a ona ju prijme, načo odchádza s Oliviou do Bukurešti zistiť viac o chlapcovi a tamojšom nebezpečnom kriminálnom gangu. Súbežne s tým sa rozvíja vo švédskom prostredí niekoľko dejových línií s rôznorodými postavami, ktorých prepojenie a zmysel sa ukazuje len postupne. Ide naozaj o pestrú škálu osôb, čo veľmi rýchlo vzbudia váš záujem a ani na chvíľu sa nenudíte.

"Ionela zrejme našli. Vo Švédsku. Znie to neuveriteľne. Ani nie to, že ho vo Švédsku našli, ale že ho našli a spojili s Mihaiovou organizáciou. Iulian hovoril, že Švéd sa pýtal na Dýka je posvätná. No a dôvod na to si naozaj nevedel vysvetliť. Existuje pár osôb, ktoré vedeli o Ionelovi a o všetkom ostatnom, ibaže tým dôveruje. Takže čo? Vari sa k nim niekto infiltroval? Zo švédskej strany? Ohrozuje to celú činnosť? A vie o tom Švéd? Na to potrebuje získať odpoveď. Pravdepodobne ju pozná iba jediný človek. Švéd osobne. Tom Stilton."

Krimitrilery manželov Börjlindovcov patria u mňa osobne k tomu najlepšiemu, čo severania ponúkajú. Majú nezameniteľný štýl a inak to nie je ani v tomto prípade. Príbeh je rozprávaný z rôznych uhlov pohľadu, členenie textu na menšie časti mu prepožičiava rýchlejší spád a poskytuje možnosť obsiahnuť väčšie množstvo postáv. V deji sa mihnú všetky známe postavy, no ide o samostatný prípad, ktorý sa nevracia do ich minulosti, takže po knihe môže siahnuť skutočne každý, i nový čitateľ. Práve naopak, postavy sa ďalej vyvíjajú a autori si pre nich pripravili nielen pracovné, ale aj osobné skúšky. Ešteže sú Olivia aj Tom takí odolní a napokon nájdu vôľu popasovať sa so všetkým. Názov Stále vládne mráz vychádza z detskej uspávanky, ale verne odráža aj celkové vyznenie diela. A to tak s ohľadom na dej, ako i spoločenskú situáciu. Realita dneška je občas neľútostná a Börjlindovci pred ňou nezatvárajú oči. Zobrazujú ju vo všetkej komplexnosti a vyvolávajú tým v čitateľovi mnoho otázok. Presah ich románu je nepopierateľný a ja verím, že svojou tvorbou ešte zďaleka nepovedali posledné slovo.

Diskusná téma: Triler, ktorý vás v zime ešte viac zamrazí (Stále vládne mráz)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok