Temné zákutia sociálnych sietí (T. Najt - Budinka)

11.12.2018 18:54

Budinka je pomerne komorný triler s prvkami psychologického hororu. Čitatelia so slabšou povahou sa však nemusia obávať, pretože napriek drsnejšej téme vás bude príbeh baviť. Román má aj podnázov Mrcha, kretén a vynálezca. Nahradiť tento pôvodný názov jednoslovným je správne rozhodnutie. Ako ukazujú trendy, jasnejšie a vecnejšie názvy dnes hrajú prím. V centre deja sú mladí ľudia poznačení túžbou po vzťahoch, avšak ich snaha je korunovaná (a často podmienená) surfovaním po internete a sociálnych sieťach. Na druhej strane počítača sa však môže ukrývať ktokoľvek. Tomáš Najt ponúka síce extrémne vyústenie mladíckej naivitiy, ale zato pútavo a trefne. Vzhľadom na vek postáv je jeho kniha určená predovšetkým mladým ľuďom, ale pokojne po nej môžu siahnuť aj tí skôr narodení. 

"V chodbe sa svietilo a ona čakala. Stál vo dverách domu a mal z toho zlý pocit. Dom v ňom vyvolával pocity, akoby mal oči. Možno dokonca viac očí. Z každej strany. Tvrdila, že mama spí hore a ona je teraz sama. To, čo cítil, bola neistota. Zvláštny zážitok pred polhodinou doplnil zvláštny zážitok z chatu, keď do poslednej chvíle tajila, kam vlastne ide. Následne toto pri dome bolo pre Adama už len čerešničkou na torte. Vzdal to." (str. 36)

Adam je celkom obyčajný chalan. Páči sa mi, že autor zvolil archetyp postavy, s ktorou sa možno ľahko stotožniť. Nie je to žiadny adolescentný Don Juan, ale zase ani outsider obmedzený obrazovkou počítača. Dokonca ani na rande dohodnuté cez internet nejde s úmyslom hneď si vyhodiť z kopýtka... Úvodná pasáž predstavuje dramatický zlom, kedy dôjde k boju, príchodu polície, streľbe... Spätne sa musím zamýšľať, či bolo pre príbeh vhodné ho takto kompozične spracovať. Hneď na začiatku sa prakticky dozvieme, ako bude Adamov osud pokračovať, čím sa stráca napätie, navyše časť, kde vníma okolité dianie cez oblak bolesti a mrákot, je zbytočne dlhá. Náhľad do budúcna a využitie retrospektívy je vítané, ale malo by byť funkčnejšie. Zato samotné ozrejmovanie udalostí od písania s Andreou cez príchod do Budinky až po kruté vytriezvenie už šlape ako hodinky. Miestami sa pozastavíte nad Adamovou naivitou a máte chuť naňho nakričať, aby vzal nohy na plecia, ale v jeho situácii, obávam sa, by sme mnohí konali rovnako.

"Mladý kretén sa zasmial. Všetky jeho gestá prezrádzali poriadne promile v krvi. Tá najlepšia príležitosť na protiútok. Skôr ako obom väzneným napadlo situáciu využiť vo svoj prospech, dopratal sa do dverí aj starší kretén. V jeho neistom kroku nebolo štipky pochybnosti, že chlastali spolu. Zbraň v ruke ožratého blázna považovali za dôvod nepohnúť sa viac ako malo byť nutné. Bratia však mali svoj spontánny plán, s ktorým pôvodne neprišli. Vykrikovali množstvo nadávok, ale tiež ponižujúcich príkazov. Adam aj s Petrom museli spievať, opakovať sprosté vety o svojej rodine, o tom druhom, aj o sebe." (str. 110)

Budinka je síce fiktívnou dedinou, ale dokážete si ju ľahko predstaviť. Zvedavé babičky, ošarpané domy na kraji obce a tiché prírodné zákutia sú takmer všade. Atmosféru zabudnutého kúska zeme sa Tomášovi Najtovi podarilo vystihnúť dokonale. Rovnako ako aktuálne problémy mladých - nástrahy webu sú len jedným z nich, veľkou mierou sa dotýka aj medziľudských vzťahov, vplyvu výchovy či sociálneho prostredia na vývoj človeka. Súčasťou textú sú ilustrácie dopĺňajúce príbeh a oživujúce čitateľskú predstavivosť. Škoda, že samotný text neprešiel dokonalejšou redakčnou úpravou, prospela by mu lepšia štylistika i pravopis. Odhliadnuc od toho je Budinka vydarený triler pre mladých aj fanúšikov psychomaniakov vyčíňajúcich na svojich odľahlých pozemkoch. A hoci Tomáš Najt zatiaľ nemá na konte väčšie množstvo titulov, je zrejme otázkou času, kedy sa tak udeje...

 

Diskusná téma: Temné zákutia sociálnych sietí (T. Najt - Budinka)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok