Tajné služby neznášajú prehry (R. Karjel - Africká misia)

25.03.2018 09:47

Do Africkej misie som sa vrhol s nadšením, že ide o novú sériu špionážnych románov. Tie zbožňujem, rovnako ako temné severské kriminálky, a tu sa spájajú obidva faktory. Aké bolo moje prekvapenie, keď som sa dozvedel, že už pred tromi rokmi vyšla prvá časť série s názvom Švéd. Nič to však nemení na tom, že Africkú misiu som si dosýta užil. Zaujímavé je, že medzi originálnymi vydaniami týchto kníh uplynulo šesť rokov. Robert Karjel si dal teda na čas, aby potešil svojich priaznivcov. Jeho agent Ernst Grip je výraznou postavou na poli daného žánru a obstojí aj v konkurencii zvučných mien ako Jason Bourne či Gabriel Allon. Ako naznačuje názov románu, na čitateľa čaká exotické prostredie, aj keď hlavný hrdina pochádza z chladného severu. O to horúcejšie mu potom bude pri vykonávaní jeho zložitej misie...

"Jenny to nikdy nevyslovila nahlas, dokonca to odmietala pripustiť aj v duchu, no stalo sa to. Marthu II zajali piráti. Šesť cudzích chlapov na palube a v tesnom závese dve pramice do závesnými motormi. Piráti netrpezlivo mávali zbraňami, každý s prstom priloženým na spúšti. V prvej chvíli pirátov ovládlo víťazné opojenie, ktoré sa intenzitou blížilo k amoku. Prehrabávali sa a plienili, ťahali Jenny ako handru so sebou a nútili ju otvárať skrinky a odkladacie priestory."

Švédsky spisovateľ Robert Karjel je naslovovzatý odborník, a preto nečudo, že aj jeho román prekypuje autenticitou. V Africkej misii rozohráva hneď niekoľko rôznych námetov, spojených témou boja proti nepriateľovi. Spočiatku, samozrejme, trvá, kým sa jednotlivé línie spoja, no nepôsobí to rušivo, skôr dynamicky a pútavo. Ernst Grip ako neohrozený hrdina je určite jednou z naoriginálnejších postáv už len preto, že ho zožierajú pochybnosti o jeho sexuálnej orientácii. Tým získava celkom nový rozmer a poľudšťuje ho to vo svete machov omnoho viac ako iné postavy z daného žánru. Ale čo hlavné dejové línie? Niežeby Ernst neutiahol aj psychologickú drámu, no akcia plynie väčšinou z iných motívov, všakže? Ide najmä o únos štvorčlennej rodiny somálskymi pirátmi a vyšetrovanie úmrtia švédskeho vojaka v kúte Afriky, kam by bežný turista sotva zašiel na výlet. Cudzie prostredie a nepriateľstvo miestnych obyvateľov sú len omrvinkou problémov, do ktorých sa Ernst napokon dostane...

"Muž uhýbal do strán a snažil sa zostávať mimo dosahu silných úderov svalnatého cudzinca. Na chvíľu zaváhal, potom urobil ľstivý úskok a bodol do boku. Stark to tentoraz očakával, no pri prudkom pohybe pocítil na chrbte takú bolesť, že sa strhol a nestihol si chrániť nohu. Videl, ako sa nôž predral cez látku jeho nohavíc, a stihol schmatnúť ruku, ktorá nôž zvierala. Stark ju vykrútil a nôž dopadol na zem, no opäť ním prešla prudká bolesť a ruku musel pustiť. Muž sa rýchlo zohol po nôž, ale v pohľade sa mu už nezračilo predchádzajúce sebavedomie. Zaspätkoval a obrátil sa. Stark sa pustil za ním. Až teraz v ňom vzkypel hnev."

V špionážnych románoch je zvykom, že autori zvyknú čitateľa zahltiť podrobnými opismi okolia, ľudí , akcie či výzbroje. Prirodzene, agenti musia mať dobrý odhad, ale niekedy je toho skutočne priveľa. Karjel vie odhadnúť správnu mieru, čo je dané zrejme aj tým, že vie, o čom píše. Ako som už spomenul, príbeh plynie rýchlo, niektoré scény (napríklad s mučením) vám utkvejú v pamäti a navyše sa zamyslíte nad ich skutočným základom. Autor však nijako čitateľovi nepodsúva svoje postoje, necháva na ňom, aby si utvoril vlastný názor na politické pozadia akcií či vzťahy medzi spravodajskými agentúrami rôznych krajín (v tomto prípade hlavne švédskej a americkej). Vyše 400 strán bolo treba zaplniť nielen zvratmi, ale tiež živými postavami, aby sa bolo o koho báť a s kým sa zžiť. Aj toto sa Karjelovi podarilo na výbornú, obľúbite si tak Ernsta, ako aj Simona Starka či rukojemníčku Jenny. Africká misia spĺňa všetky atribúty kvalitného románu a navnadila ma, aby som čo najskôr siahol aj po predošlom Švédovi.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Tajné služby neznášajú prehry (R. Karjel - Africká misia)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok