Aj dejiny majú svoje zločiny (T. Van der Holland - Tajomstvo zlatého pokladu)

05.03.2017 08:50

Tina Van der Holland pôsobí na našej literárnej scéne od roku 2010 a za ten čas si stihla vybudovať nielen bohatú základňu fanúšikov, ale aj povesť autorky, ktorá sa nenechá unášať prúdom. Každou knihou sa snaží priniesť niečo nové, neotrepané témy a námety. Jej texty majú rôzne funkcie - môžu pobaviť, poučiť či poskytnúť možnosť zamyslieť sa. V jej tvorbe natrafíte tak na spoločenské romány zo súčasnosti, reflektujúce aktuálne problémy blízke nám všetkým, ako aj na historické príbehy z rôznych období. Tajomstvo zlatého pokladu patrí do druhej skupiny, prenesie vás totiž do Košíc v roku 1682. Žánrovo ide o historickú detektívku, ktorá v našich končinách nemá bohaté zastúpenie, preto nepochybujem, že kniha zaznamená primerane veľký ohlas. Niet sa čomu čudovať, veď príťažlivou formou sleduje naše pohnuté dejiny a poľudštuje mená z učebníc.

"Palatín snáď nebude stav v pokladnici Spišskej komory prepočítavať sám, ani sa prehrabávať v jej účtovných knihách. Chytil sa za hlavu. Teraz! Vražda v meste a jeho inauguračná slávnosť v sobotu! A grófky Thokolyová a Rhédeyová, na ktoré pozabudol, ale u ktorých by mal, podľa nie príliš vľúdneho, ale záväzného pozvania, vykonať zdvorilostnú návštevu už dnes."

Košický richtár Andrej Vida je progresívny muž verne a čestne hájaci záujmy svojho mesta. Ako bývalý obchodník pozná najvýznamnejšie rodiny a o chode svojho úradu má dokonalý prehľad. O pár dní ho čaká oficiálna inaugurácia, no radosť z nej mu kalí hneď niekoľko neblahých skutočností. Mesto je významným strategickým miestom, o ktoré sa usiluje povstalec Imrich Thokoly spolu s Turkami. Návšteva jeho sestry s priateľkou neveští nič dobré, najmä keď príchod do Košíc ohlásil aj palatín Esterházy s plánom skontrolovať aktivity Spišskej komory. Okrem toho kolujú zvesti, že medzi ním a grófkou Thokolyovou je viac než formálny vzťah. Akoby to nestačilo, mestom sa šíri séria vrážd, ktoré nesú jasný odkaz. Ktosi s vidinou pomsty neváha páchať krvavé zločiny a oberať pritom bohatých mešťanov o značné peňažné sumy. Andrej Vida nevie, kam skôr skočiť, a bude musieť preukázať poriadnu dávku obozretnosti a odhodlania, ak si chce zachovať zdravý rozum a zároveň bez ťažkých dôsledkov vyriešiť zamotanú situáciu...

"Kat odskočil a schmatol tú istú železnú tyč, ktorú používal pri lámaní v kolese a ktorou včera ovalil Lomiželeza. Tomu sa zablyslo v očiach a teraz by aj richtár odprisahal, že mu z nosa para vyrazila ako zúrivému býkovi. Schytil zo steny jednu dlhú reťaz s okovami na konci a zahnal sa proti katovi. Trafil ho okovami presne do ľavého zápästia a kat vykríkol. Okamih jeho slabosti stačil Lomiželezovi, aby mu vytrhol železnú tyč z rúk. Kat ešte stonal nad dochrámaným zápästím, keď sa Lomiželezlo postavil priamo pred neho. S hrozivým úškrnom vzal tyč do oboch rúk a pred očami všetkých ju ohol do slučky."

Tajomstvo zlatého pokladu si vás podmaní už od samého začiatku. Andrej Vida ako richtár a hlavná postava je veľký sympaťák, a to napriek tomu, že si rád dopraje kvalitné víno a ženskú spoločnosť mimo manželského lôžka. Práve to ho však robí reálnejším, rovnako ako jeho postoj k situácii a ľuďom v okolí. Nemenej pozitívne pôsobiacimi sú aj talianski dôstojníci a richtárovi verní druhovia. Tina Van der Holland využíva známe historické fakty, udalosti a osobnosti nielen ako kulisu, ale plnohodnotnú súčasť deja, čo jej román posúva o niekoľko priečok kvality vyššie. Robí to však nenásilne, ľahko, netlačí na pílu a nesnaží sa ukázať svoje bohaté znalosti. Miestami sa síce dočkáme opisov mesta či vysvetlenia názov niektorých domov, ale väčšinou to má súvis s aktuálnym dejom a nepôsobí to nadbytočne. Košický zlatý poklad je známym slovenským skvostom a mne osobne sa páči teória, s ktorou sa autorka pohrala. Mal som možnosť vidieť tento odkaz dejín v košickom múzeu a spätný pohľad na jeho osud bol nesmierne zábavný i poučný. Tento žáner Tinke sedí a ja pevne verím, že sa k nemu bude často vracať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.

Diskusná téma: Aj dejiny majú svoje zločiny (T. Van der Holland - Tajomstvo zlatého pokladu)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok