Súrodenecká láska získava nový rozmer (T. Suzuma - Zakázaná láska)

03.01.2016 21:24

Nespomínam si, že by som niekedy čítal knihu podobnú Zakázanej láske. Pravdupovediac, nejde práve o bežný námet, hoci téma lásky je staršia ako literatúra sama. Ale vášnivý vzťah medzi súrodencami? Britská autorka Tabitha Suzuma spracovala netypický príbeh tak živo, úprimne a naliehavo, že miestami neviete, či postavám držíte palce, alebo ich chcete od seba odtrhnúť. Celá kniha je prakticky o prežívaní nevhodných pocitov medzi Lochanom a Mayou, pričom vnímanie situácie sa rozvíja striedavo - rozprávačmi sú obaja. Ich vnútorný svet je opísaný do zúfalých detailov, mladí ľudia sa totiž okrem nečakaných emócií musia potýkať aj s neľahkou rodinnou situáciou, starať sa o ďalších troch mladších súrodencov a čeliť možnosti odhalenia. To by malo nesmierne, ďalekosiahle následky, no je len otázkou času, kedy túžba zvíťazí nad potenciálnou hrozbou... 

"Ustavične myslím na to popoludnie v posteli: na chuť jeho horúcich pier, na jeho dotyky na mojej pokožke. Túžim byť stále s ním. Chodím všade tam, kde je on, vymýšľam si výhovorky, aby som mohla byť v jeho blízkosti, aby som sa ho mohla dotknúť. Chcem ho objímať, hladkať, bozkávať, no nemôžem, lebo nie sme sami. Láska sa premenila na hlbokú fyzickú bolesť."

Takmer dospelého Lochana delí od sestry Maye vekový rozdiel trinásť mesiacov. Už odmala držia spolu, sú viac najlepšími priateľmi než obyčajnými súrodencami. Navyše sa obaja veľkou mierou podieľajú na riadení domácnosti, pretože otec ich už dávno opustil a matka sa o výchovu pramálo zaujíma. Doma sa zdržiava čoraz menej, vyhadzuje si z kopýtka a väčšinu času trávi u svojho milenca. Lochan a Maya sa usilujú udržať seba i troch súrodencov nad vodou, hoci je to ťažké. Trinásťročný Kit sa čoraz viac mení na nespútaného rebela a najmladšie deti Tiffin a Willa rastú ako z vody a neustále potrebujú nové oblečenie a školské potreby. Lochan sa okrem toho potýka so stresom v kontakte s rovesníkmi - nie je schopný nadväzovať kontakty a v škole ho majú za čudáka. Okrem dievčat - tie sa mu snažia priblížiť, pretože je príťažlivý a radi by prenikli cez jeho pancier. Jediná osoba, ktorá ho chápe, je jeho sestra Maya. Prežívajú spolu všetky radosti i starosti, poznajú svoje najväčšie tajomstvá. Až napokon dajú voľný priechod svojim citom a prekročia hrubú hranicu. Uvedomujú si, že porušujú morálne i svetské zákony, ale nedokážu proti tomu bojovať. Otázne je, ako dlho to vydržia ukrývať a či im to postačí, kým ich súrodenci dospejú a oni sa budú môcť konečne osamostatniť...

"Každý môže mať to, čo chce, vyjadrovať svoju lásku, ako chce, bez strachu z prenasledovania, dokonca z porušovania zákona. Spoločnosť toleruje aj vzťahy plné násilia a cudzoložstva, čo na tom, že niekomu ubližujú? V našom modernom, liberálnom svete sú tieto zhubné, nezdravé druhy "lásky" dovolené - tá naša však nie. Žiadny iný vzťah nie je tak vehementne odmietaný, hoci to, čo k sebe cítime, je hlboké, vášnivé, láskyplné a silné. Nemôžeme byť spolu a to nám spôsobuje nepredstaviteľnú bolesť. Svet nás trestá z jedného jednoduchého dôvodu: narodili sme sa tej istej žene."

Čítať Zakázanú lásku je ako istý druh voyerizmu. Sledujete čosi nemiestne, morálne neakceptované, zákonom postihnuteľné... A napriek tomu vás príbeh Lochana a Maye chytí za srdce. Okolnosti ich vzťahu sú zobrazené verne, čiže sa im napokon ani nečudujete. Ako budete vnímať ich nezvyčajné zblížene, je na vás. Obaja sa celý čas zamýšľajú nad dôsledkami svojho konania, bojujú s tým a vzápätí ho ospravedlňujú sami pred sebou. Ich zmätenosť a frustrácia je citeľná z každého slova, Tabitha Suzuma má neskutočný cit pre psychologizáciu. Síce dúfate, že sa všetko nakoniec nejako vyrieši, ale pritom tušíte, že to tak nebude. Záver vo mne zanechal zvláštny pocit a ešte pár chvíľ po dočítaní som uvažoval nad príbehom. Čo sa mňa týka, ide o jednu z najsilnejších kníh v žánri new adult. Chválim aj obálku. Srdce tvorené otáznikom so slzou namiesto bodky - dokonalé zobrazenie neistoty. Editor Slovartu má skvelý nos na kvalitné tituly. Verím, že nás v tomto roku čakajú ďalšie vydarené kúsky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart

Diskusná téma: Súrodenecká láska získava nový rozmer (T. Suzuma - Zakázaná láska)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok