T. McKinley - Most lásky v Paríži

17.02.2017 16:06

Tamara McKinley sa už aj u nás dávno etablovala ako azda najobľúbenejšia autorka románov z ďalekej Austrálie. Jej príbehy sú vždy plné osobitých postáv, pútavých zápletiek a nečakaných koncov. Ide v prvom rade o romantiku, ale nikdy si nemôžete byť istí, ako to s hlavnými aktérmi dopadne. Tieto romány totiž nepretekajú medom, ale neraz vychádzajú z tvrdej reality a nehostinnosti prírody. Most lásky v Paríži má síce podobný charakter, ale výrazne sa odlišuje miestom deja. Ako napovedá slovenský preklad názvu, dejiskom je najromantickejšie mesto sveta, no okrem toho sa ako čitatelia dostaneme aj do Anglicka a Španielska. Tento román by možno ani nevznikol, nebyť autorkinej cesty do Francúzska. Sama priznáva, že ju k napísaniu inšpiroval neznámy muž sledujúci z okna dianie na ulici. S podobným námetom sa stretneme už v prológu, ktorý je však len malým zrnkom v piesku spletitého príbehu...

"Annabelle bola zamilovaná po prvý raz a svet vnímala v jasných, žiarivých farbách - obloha sa jej zdala belasejšia, Seina čistejšia, každý lístok a steblo trávy sviežejšie, a zakaždým, keď ju Henri pobozkal, túžila s ním splynúť a jej telo až bolestne prahlo po milovaní. Stále sa však nad nimi vznášal prízrak jeho odchodu a Annabelle si v triezvejších chvíľkach uvedomovala, že sa mu nesmie celkom oddať."

Annabelle je mladá sestrička, ktorej vplyvný otec zabránil v jej poslaní a nechal jej zatvoriť pred nosom všetky londýnske nemocnice. Jej matka sa rozhodne po rokoch manželstva vzoprieť a poskytne Annabelle hotovosť a jednosmerný lístok do Paríža, kde má vyhľadať jej sestru. S tetou Aline sa Annabelle nikdy nestretla, ale hneď po príchode do jej domu si padnú do nôty. Aline je opakom svojej sestry - je žoviálna, excentrická a dvere jej príbytku sú otvrené všetkým možným umelcom - maliarom, spisovateľom, básnikom... Práve vďaka tomu sa Annabelle zoznámi s najlepšími priateľmi Etiénom a Henrim. A je to napokon Henri, kto v nej rozdúcha plameň lásky a vášne. Obaja umelci však plánujú zapojiť sa do občianskej vojny v ich domovine - nechcú dovoliť, aby Španielsko ovládli fašisti. Napokon s nimi odchádza aj Annabelle... A keď sa o dvadsať rokov v Pariží zjaví jej dcéra, začnú sa odkrývať súvislosti a ďalšie udalosti, ktoré postretli danú trojicu v boji proti nepriateľom i vlastnému nešťastiu.

"Zdalo sa jej, že nálet trval celé hodiny, no keď v diaľke utíchol motor posledného lietadla, zistila, že zabral sotva štyridsaťpäť minút. Chytila obchodníka za ruku, prebrodili sa úlomkami škridiel a muriva na schodoch a opatrne vyzreli na ulicu. Pôsobila ako výjav z Danteho Pekla, obraz totálnej skazy. K oblohe čneli holé kostry domov a odhaľovali žalostné fragmenty ľudských životov, v prázdnych okenných rámoch povievali potrhané závesy, na rozbitej dlážke sa v prachu váľal polámaný nábytok a na chodníkoch horeli kopy trosiek. Z rozvalín domov sa ozývalo volanie uväznených ľudí, výkriky žien sa miešali s plačom detí a krikom mužov."

Most lásky v Paríži síce nie je klasickým románom od McKinleyovej, na aké sme zvyknutí, ale určite si vás získa rovnako ako jej predošlé tituly. Dej prebieha plynulo, postavy sú tradične komplexné ako ľudia z mäsa a kostí a čo je tiež vysoko pozitívne, dozviete sa mnoho nových informácií. A to predovšetkým o odboji počas španielskej občianskej vojny. Téma fašizmu je znovu aktuálna i dnes, preto má román o niečo výraznejšie vyznenie. Annabelle sa nehrá na neohrozenú hrdinku, ale bojí sa o seba i o svojich blízkych. O to viac s ňou prežívate každý nálet, prechod cez hory či strach o prežitie. Tamara McKinleyová opäť hravo zvládla aj dve časové roviny, ktoré dodávajú deju tajomnosť i dynamiku. Záver príbehu ma trochu sklamal. Priznám sa, že romantik vo mne čakal niečo iné, ale malo to svoju logiku. Prečo a ako? To si už musíte prečítať sami, stojí to za to.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

 

Diskusná téma: T. McKinley - Most lásky v Paríži

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok