Pri tejto knihe zatúžite byť opäť dieťaťom (T. Del Rio - Warren Trinásty)

31.12.2016 10:06

Nijako sa netajím tým, že som prepadol čaru young adult literatúry. Mýtické bytosti a nesmrteľné stvorenia majú čosi do seba a aspoň na chvíľu je v ich moci preniesť človeka do sveta mimo bežnej reality. Často však vychádzajú aj knihy určené pre mladších čitateľov, ktoré nielenže budujú ich fantáziu, ale i čitateľskú gramotnosť. Na to je však potrebná poriadna dávka fantázie zo strany autorov, aby sa dokázali priblžiť mladšej duši a vyvolať v nej záujem. Američanka Tania Del Rio spojila sily s ilustrátorom Willom Staehlom a vytvorili skutočne unikátnu knihu. Warren Trinásty nie je totiž výnimočný len obsahom, ale aj formou. Vianoce sú síce už za nami, ale tento titul je ako darček vhodný kedykoľvek. Zabaví, poskytne priestor na zamyslenie a zanechá vo vás pocit z dobre stráveného času. 

"Uprostred práce si Warren všimol kopec neporiadku, ktorý ostal po jeho tete. Annakonda strávila väčšinou svojich dní hľadaním Vševidiaceho oka a jej dielo bolo extrémne ničivé. Napríklad na šiestom poschodí Warren objavil niekoľko vypáčených parkiet, musel po nich poskákať, aby ich zaklinil na pôvodné miesto. Na piatom psochodí bol koberec trochu rozstrapkaný, tak posplietal jednotlivé vlákna dohromady."

Warren je trinástym majiteľom rodinného rovnomenného hotela, avšak pre svoj nízky vek sa musí podriadiť poručníkovi strýkovi Rupertovi a jeho novopečenej manželke Annakonde. Strýka však chod hotela nezaujíma, a tak už niekoľko rokov celá budova chátra. Až napokon jedného dňa príde zvláštny hosť, čo odštartuje sériu bizarných a neraz i nebezpečných udalostí. O hoteli totiž koluje legenda, že sa v jeho útrobách nachádza legendárne Vševidiace oko. Warren dokonca podozrieva Annakondu, že si jeho strýka vzala len preto, aby mala do hotela neobmedzený prístup. Synovca s rozkošou trestá za najmenšie previnenie, pričom si tým kompenzuje vlastné krivdy. Annakonda je v skutočnosti tajná čarodejnica snažiaca sa získať späť stratenú moc, k čomu jej má dopomôcť práve Vševidiace oko. Warren sa púšťa do boja s temnými silami po boku s chobotnicou žijúcou v kotolni, starým učiteľom, silou predkov i s pomocou starého denníka, kde sú obsiahnuté rodinné tajomstvá už od čias zakladateľov... 

"Napriek tomu, že zúrivo plieskal rukami, bol iba hračkou pre búrlivé vlny. Pliekal nohami, bojoval, aby sa vytiahol nad hladinu, ale onedlho stratil zmysel pre orientáciu. Pľúca mu horeli a údy mal ako želé. Všetko jeho úsilie bolo márne. Klesal nižšie a nižšie, dole na kalné dno jamy. Je po všetkom, pomyslel si Warren, keď ho obklopila voda špinavá ako atrament. Už nedokázal dlhšie vydržať s dychom. Posledný kúsok vzduchu mu vybublal z úst a vzniesol sa nad hladinu, ktorá sa zdala takmer nedosiahnuteľná..."

Warren Trinásty vám utkvie v pamäti najmä vďaka bravúrnym ilustráciám. Červeno-čierne tóny vytvárajú skvelú atmosféru záhadnému príbehu s množstvom nevšedných postavičiek. Samotný Warren je priam prototypom nedokonalosti, čo z neho robí ešte väčšieho hrdinu. Má ďaleko k príťažlivým a ospevovaným postavám, no tým viac sa približuje bežnému dieťaťu a je príkladom toho, že dôležitý je charakter a vôľa meniť veci k lepšiemu. Grafické spracovanie knihy je priam ukážkovým majstrovstvom. Každá dvojstrana je pastvou pre oči, dokonca v hlavičke nájdete aj čiastkové nadpisy a buďte si istí, že vás nečaká len také pohodové čítanie. Warren Trinásty vás donúti vstať a ísť k zrkadlu. Áno, čítate správne. Interaktivita je ďalšou devízou, ktorá robí z knihy jeden z najvýnimočnejších titulov súčasnosti. Samozrejme, vzhľadom na cieľovú skupinu sa tu nájde pár rozprávkových klišé (čarodejnica, zlá "macocha", víťazstvo dobra, číselná symbolika...), no príbehu to vôbec neškodí. Rovnako ako deti sa na ňom zabavia aj dospelí.

Recenzný výtlačok poskytla mediálna spoločnosť Albatros Media.

Diskusná téma: Pri tejto knihe zatúžite byť opäť dieťaťom (T. Del Rio - Warren Trinásty)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok