T. DeBartolo - Hledám přítelkyni pro konec světa

22.12.2015 14:15

Počas štúdia som doslova hltal romantické knihy. Zo súčasnosti aj histórie. Asi preto, aby som si vyvážil odborné texty niečím nenáročným, no aj v tomto pomerne ľahkom žánri sa vyskytujú výborné kúsky. Dnes, v priam enormnom množstve rôznych titulov, vyhľadávam romantiku pomenej, ale zato uváženejšie. Kniha Tiffanie DeBartolo ma zaujala názvom i anotáciou. V podstate sa dočkáme klasického trpko-sladkého príbehu o láske, odpustení, nádeji atď., ale čo ma najviac chytilo, bola atmosféra. Zo stránok sa doslova valí nádych Kalifornie - pláží, vzduchu, reštaurácií, neutíchajúceho ruchu, bohémskych umelcov... Kto má v sebe dušu romantického rebela, určite ocení zasadenie deja do tohto slnečného amerického štátu. No nebyť ústrednej dvojice, sotva by ste vydržali až do konca. Trixie a Jacob vás chytia za srdce; nenadarmo o nich niektorí čitatelia hovoria ako o jednom z najvýraznejších párov v novodobej literatúre. 

"Jeho oči byly starší, unavenejší, než by odpovídalo jeho věku... Myslím si, že je mnohem jednodušší nebrat věci přehnaně vážně, ale prostě se vmísit, jenže jsem se už dávno přestala snažit žit nadarmo a poznala jsem, že za to budu trpět. Ničilo mě a ubíjelo, že v milionovém městě trpím sama. Bylo mi sedmadvacet a táhlo mi na pětašedesát. Byla jsem na tom tak bídně, že bych měla dostávat sociální podporu."

Trixie (vlastným menom Beatrice) sa venuje výrobe šperkov, z času na čas si užije so susedom-surferom a usiluje sa držať bokom od svojej bohatej a večne nespokojnej rodiny. Ani sama nevie, čo ju vedie k reakcii na inzerát muža, ktorý hľadá priateľku pre koniec sveta. Z inzerenta sa vykľuje Jacob, začínajúci spisovateľ. Už prvé stretnutie a svojský rozhovor ich utvrdí v tom, že by sa ich nevšedné stretnutie mohlo rozvinúť do čohosi viac než letmej známosti. Nehovoriac o silnej fyzickej príťažlivosti a vnútorných poryvoch, ktoré si nesú v sebe už odmala. Jacob má nevyriešené vzťahy s otcom, zatiaľ čo Trixie pohŕda zbohatlíkmi, medzi ktorých patrí aj ona sama. Z mysle jej však neschádza veštba z čias, keď mala dvanásť rokov. Veštica jej predpovedala, že jej láska zomrie a ona ostane sama. City k Jacobovi sú však silnejšie ako obavy z možnej (a iste aj nepravdepodobnej) budúcnosti. Okrem toho sa musia obaja sústrediť na svoje súčasné problémy. Spoločnými silami sa im ich azda podarí zvládnuť ľahšie...

"Klekla jsem si vedle něj a vzala ho do náruče. Neřekl nic, jenom si mi opřel hlavu o rameno a rozplakal se. Nikdy dřív jsem neviděla, aby dospělý muž plakal zcela beze studu, jako by si to ani neuvědomoval. Nevěděla jsem, jestli oplakává to, co ztratil, nebo to, co nikdy neměl, ale v jeho slzách byla krása, která mě dojala víc, než dokážu vyjádřit slovy - krása dústojnosti jeho smutku, púvabu jeho čistoty. Byla to svěcená voda pršící z mračen v jeho očích, dopadající do písku a prosakující k prameni, z něhož vytryskla - do životadárného moře."

V podstate už od prológu sa dá tušiť, ako sa príbeh skončí, ale to nie je podstatné. Zobrazenie vzťahu Trixie a Jacoba je reálne, no pritom si romantické duše prídu pekne na svoje. Okrem erotických pasáží sa dočkáte aj plnohodnotných rozhovorov o umení, životnom poslaní a smerovaní aj o tom, aké je dôležité mať sa s kým podeliť o starosti. Dvojica milencov je na prvý pohľad pomerne nesúrodá, ale asi práve preto sa tak skvelo dopĺňajú. Dej sa presúva z jedného priestoru do druhého, takže sa nenudíte a dôsledne sa zoznámite so zázemím hrdinov. Tiffanie DeBartolo vás vo svojom románe presvedčí, že každý si zaslúži spoznať lásku, aj keď o tom pochybuje...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: T. DeBartolo - Hledám přítelkyni pro konec světa

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok