T. Alexanderová - Získaj si jej priazeň

07.11.2016 15:35

Séria príbehov z veľkostatku Belle Meade mi učarovala už prvým príbehom Zašepkaj jej meno. Americká autorka Tamera Alexanderová načrela do histórie svojej domoviny, no ľahko ju zasadila do širšieho kontextu. Osudy rodín, susedov a zamestnancov nashvillskej plantáže si vás získajú ľudskosťou, romantikou a skvelými postavami. Južanská nátura priam prekypuje zo stránok románov, až zatúžite vysadnúť na plnokrvníka a cítiť sa slobodne spolu s Alexandrovej hrdinami. V centre deja knihy Získaj si jej priazeň sú Cullen a Maggie, ktorých sme síce v predošlom dieli nespoznali, ale rýchlo im prídete na chuť. Ako napovedá názov, ich vzťah zažije mnoho otrasov, kým si uvedomia, čo ich spája. Samotný Belle Meade už takisto nie je hlavným dejiskom a vyskytuje sa tu vo väčšej miere hlavne jeho majiteľ generál Harding (aj to iba ako vedľajšia postava), napriek tomu si román zachováva všetky klady série. 

"Uvedomila si, že otec to všetko urobil kvôli jej bezpečiu a pre jej plány s Bourbon Belle. Bola mu za to vďačná. Tak prečo cíti ten hnev? Nie voči otcovi. Ale voči tomu mužovi, nech už je to ktokoľvek. Chňapol po príležitosti oženiť sa s dcérou nashvillského statkára, hoci jeho postavenie už nebolo také ako kedysi. Pravdepodobne sa dopočul o ich finančných problémoch, votrel sa dnu a nárokoval si na ich majetok skôr, než pôjde do dražby."

Gilbert Linden považuje svoju farmu Linden Downs nielen za domov, ale za celoživotný odkaz a najkrajšie miesto na Zemi. Preto veľmi ťažko nesie zhoršenie finančnej situácie po občianskej vojne a hrozbu prepadnutia statku kvôli dlhom daňovému úradu. Trápi sa aj pre budúcnosť dcéry Maggie, pretože sa tým zničí aj jej sen o trénovaní jej kobyly na vyhlásené dostihové preteky. Preto Gilbert prijme ponuku na odkúpenie farmy od Íra Cullena McGratha, no kladie si jednu podmienku - že sa ožení s Maggie. Tá to nenesie ľahko, ale uvedomuje si, že nemá na výber, ak chce udržať nad vodou domov a zároveň aj svoje vlastné plány. Lenže Cullen mal dôvod, aby opustil rodný kraj. Po škandále ohľadom dostihov mu hrozilo väzenie, a preto narýchlo utiekol s manželkou a dcérkou do Ameriky. Tie však počas cesty umreli, a tak Cullen ostal opustený v cudzej krajine. Linden Downs mu čoskoro prirastie k srdcu, no Maggie sa ukáže ako poriadna výzva. Je očarený jej krásou i vnútornou silou, ale bude ho stáť veľa úsilia, aby jej dokázal, že mu záleží na nej i na farme. Maggie plánuje nasadiť svoju kobylu v dostihoch, no netuší, že by tým mohla osudovo ohroziť ich všetkých...

"O niekoľko sekúnd už boli na nohách a bežali. Prvá osoba, ktorú Maggie spoznala z diaľky, bola Onnie, potom Cletus. Stáli na začiatku živej reťaze starých aj mladých, ktorí v neďalekom potoku plnili vedrá vodou a podávali si ich. Teplo a dym z plameňov hustli a spolu s nehybným letným vzduchom dodávali noci nadpozemskú atmosféru. Keď sa ozval prenikavý ženský výkrik, Maggie stuhla krv v žilách. Až keď podišla bližšie, uvidela dve telá hojdajúce sa na konári stromu. Obom zviazali ruky za chrbtom a jeden z mužov sa ešte mykal, bojujúc o život. Druhé telo sa iba bezducho hompáľalo sem a tam."

Kniha Získaj si jej priazeň je o niečo priamočiarejšia než Zašepkaj jej meno. Viac sa sústredí na samotných aktérov, zatiaľ čo v minulom dieli dostali väčší priestor i vedľajšie postavy. To však neznamená, že tu nie je viacero zaujímavých námetov, práve naopak. Patrí medzi ne najmä situácia černochov na Juhu po prehratej občianskej vojne. Hoci získali slobodu, neznamenalo to zlepšenie ich životných podmienok, neraz to bolo práve opačne. Nemenej pútavým je pohľad na svet dostihov. Vzrušenie z dvojminútových pretekov, ktoré môžu zmeniť celý život, vás v závere donúti hltať jeden riadok za druhým. Cullen a Maggie sú úžasný pár, obaja sa vyznačujú dobrými vlastnosťami, no miestami musia dať priechod aj horším prejavom, najmä pri ochrane seba a svojho majetku... Získaj si jej priazeň je podmanivý román a ja dúfam, že Tamera Alexanderová čím skôr poteší svojich priaznivcov ďalším príbehom z nashvillského veľkostatku.

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo i527.net.

Diskusná téma: T. Alexanderová - Získaj si jej priazeň

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok