Zrada a láska na povojnovom Juhu (T. Alexanderová - Zašepkaj jej meno)

05.03.2016 07:43

Historické romance sú žáner, ktorý sa dlhé roky teší celosvetovej obľube. Ba dalo by sa povedať, že spolu s kriminálkami a momentálne aj young adult literatúrou patria k tým najzabehnutejším. Čím to je, že si tieto (niekedy až naivné) príbehy udržujú taký vysoký status? Typickým postupom je zasadenie deja do regentského Anglicka, do prostredia odvážnych lordov a príťažlivých dám. Zápletky sa obmieňajú, konce sú rovnaké. Vždy sa poteším, keď k nám zavíta nejaká nová autorka, ktorá navyše prinesie nové atraktívne dejisko. Tamera Alexanderová nepochybne zaujme mnohých čitateľov. Jej séria Veľkostatok Belle Meade predstavuje nashvillský žrebčín, kde sa odohrávajú osudy ústredných postáv. Zašepkaj jej meno je prvým z radu románov zasadených do obdobia po skončení americkej občianskej vojny.

"Premeškala prvý pohľad na Belle Meade. Teraz bude musieť čakať pri najmenšom míľu, kým neuvidí... Odkiaľsi zozadu sa bez varovania ozvalo silné prásk. Koč sa prudko nachýlil doprava a Oliviu vymrštilo zo sedadla. Drevo protestne zastonalo, koč sa mykol. Tvrdo dopadla na dvere a cítila, ako sa otvárajú. Pokúšala sa niečoho chytiť, pretože zem sa nebezpečne približovala. To, čo ju však vystrašilo najviac, bol divoký rev, ktorý prichádzal spredu."

Olivia Aberdeenová, potýkajúca sa s povesťou zradcovej manželky, prichádza na južanskú plantáž ako nová gazdiná. Koná tak nielen na pozvanie priateľky jej matky, Elizabeth Hardingovej, ale aj z potreby odísť pred potupnou existenciou. Elizabethin manžel William, generál južanskej armády, tým nie je nadšený, a Olivia čoskoro zisťuje, prečo súhlasil s jej prítomnosťou. Sklamaná a bez nádeje musí znášať útrapy, ktoré jej osud privial do cesty, no napokon po nej nekráča celkom sama. Spozná Ridleyho Coopera, bývalého vojaka severnej Únie, ktorý takisto v očiach miestnych Južanov nedosahuje veľké kvality. Na plantáži sa chce priučiť starostlivosti o kone, no jeho tajomstvo môže byť nebezpečné nielen preňho. Olivia aj Ridley majú za sebou neľahkú minulosť a je v podstate len na nich, ako sa s ňou vyrovnajú, ak chcú mať pred sebou lepšiu budúcnosť. Olivia už má so zradou priveľa bolestných skúseností, aby ju riskovala po druhýkrát. A to sa týka aj manželstva...

"Keby sa ho niekto opýtal, či by chcel Olivii Aberdeenovej niekedy povedať, na čej strane bojoval, čo prežil v Andersonville, ako ho roky bojov a zabíjania poznačili a zmenili názor na miesto, ktoré kedysi nazýval domovom, povedal by tomu človeku, že zrejme prišiel o rozum. Olivia zažmurkala, pretože jej do očí zasvietil lúč slnka. Vtom sa o slovo znovu prihlásila logika. O tom, že bojoval na strane Únie, nemôže povedať ani generálovi Hardingovi, a ani jej. Je predsa rýdzou dcérou Juhu a v jej očiach by potom vyzeral ako zradca a prebehlík. Možno nie taký istý ako jej manžel, ale predsa zradca."

Román Zašepkaj jej meno obsahuje niekoľko scén, ktoré sa vám zaručene vryjú do pamäti. Postavy, hoci "žili" pred viac než storočím, sú vykreslené veľmi verne, a to so všetkými kladmi aj zápormi. Niektoré si musia uvedomiť svoje chyby, prehodnotiť svoje činy, iné zmieriť sa s tým, že svet nie je podľa ich predstáv. A to nehovorím o historickej stránke príbehu. Obdobie po občianskej vojne bolo pre Juh, ktorý ju prehral, náročné. Oslobodení otroci neraz zotrvali na "svojich" plantážach a pokračovali v nerovnom pracovno-osobnom vzťahu s majiteľmi pôdy. Tamera Alexanderová vás s ľahkosťou prenesie do daných čias, až zatúžite čím skôr držať v rukách ďalší diel jej vydarenej série.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu i527.net.

Diskusná téma: Zrada a láska na povojnovom Juhu (T. Alexanderová - Zašepkaj jej meno)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok