T. A. Warrenová - Zvodný gróf

29.01.2017 13:17

Tracy Anne Warrenová je podpísaná už pod tromi sériami, ktoré u nás vyšli, a stihla si vybudovať širokú fanúšikovskú základňu. Svojimi historickými romancami sa trafila do vkusu milovníkov anglickej šľachty a s jej tvorbou sa pomaly, ale isto zoznamujú aj našinci. Aj ja ako príležitostný čitateľ daného žánru som bol zvedavý, či sa autorka zaradí medzi moje obľúbené spisovateľky, ako napr. Gaelen Foley, Jude Deveraux alebo Mary Balogh. Priznám sa, že mám radšej príbehy s dynamickejším dejom, nečakanými zvratmi a s istou dávkou napätia. Dej knihy Zvodný gróf plynie pomaly, zľahka, dôraz je skôr na vykreslenie hlavných postáv a ich citov než na gradáciu. Zároveň treba jedným dychom poznamenať, že vďaka tomu si ústredné duo veľmi rýchlo obľúbite. Medzi Warrenovej klady nesporne patrí aj iskrivý humor, čo len zvyšuje pozitívny dojem.

"Zrazu sa kolesá pohli a ako gejzír spod nich vystreklo blato. Koč sa dal do pohybu a vyšiel z bahna na bezpečnú suchú zem. Ozvali sa radostné pokriky. Darragh sa uškrnul a podišiel k ostatným, ktorí sa navzájom potľapkávali po pleciach. Tú scénu narušil výkrik - vysoký, piskľavý, ženský. O´Brien sa obrátil a zmeravel od prekvapenia. Lady Jeanette celá roztrasená stála na mieste s drobnými rúčkami zaťatými v päsť. Tvár aj šaty mala celé od blata."

Lady Jeanette Brantfordová sa po škandále musí načas stiahnuť z vyššej spoločnosti. Keď si tesne pred svadbou vymenila miesto so svojou sestrou - dvojčaťom, netušila, ako razantne sa tým zmení jej život. Zatiaľ čo Violet našla šťastie s jej bývalým snúbencom, Jeanette sa po odhalení pravdy ohľadom identít unúva na odľahlý írsky vidiek k vzdialeným príbuzným, aby pouvažovala o svojom živote a prečkala londýnsku búrku. Avšak už počas cesty zistí, že ani tu nenájde pokoj. Driečny, ale drzý a škodoradostný architekt Darragh O´Brien je tým posledným, kto by jej mal zamestnávať myseľ, no chtiac-nechtiac si Jaenette musí priznať, že jeho príťažlivý zovňajšok a charizma ju privádzajú do úžasu. Problém je, že ide o obyčajného muža z ľudu... Darragh si je zas vedomý, že má pred sebou obrovskú výzvu - preniknúť pod škrupinu namyslenej, rozmaznanej slečinky a nepovedať jej, že je v skutočnosti urodzeným grófom. Dosiahnuť, aby sa doňho zamilovala bez vedomia o jeho majetku, môže byť napokon predsa celkom zábavná úloha...

"Pozrela mu do tváre a spomenula si, že má trocha drsné líca, ktorými ju poškrabal na tvári, a horúce ústa, ktorými ju pred chvíľou bozkával. No na manželstvo treba niečo viac ako len fyzickú príťažlivosť. Pri inom mužovi by sa zmierila s tým, že lásku nahradia jeho peniaze a titul. No s Darraghom nezíska žiadne bohatstvo ani spoločenské postavenie. Tak čo tá príťažlivosť? Čo láska? Mohla by sa doňho zaľúbiť? Bála sa, že áno, hlboko a natrvalo, keby si dovolila podľahnúť tomu citu. A chce sa doňho zaľúbiť? Určite nie. Už raz ju ten cit zradil. Nemala v úmysle zažiť to znova..."

Román Zvodný gróf je druhou časťou voľnej série, a hoci už v tomto príbehu badať zárodky ďalšieho pokračovania, každá časť sa dá čítať aj osobitne. Na tento spôsob písania sú však čitatelia historických romancí dobre zvyknutí. Vidno, že Tracy Anne Warrenová vie napísať dobrý príbeh, ktorý vás zaujme už od samotného úvodu. Obe hlavné postavy sú sympatické a vôbec nie také jednoduché, ako by sa sprvu mohlo zdať. Okrem toho vás iste zaujmú aj vedľajšie postavy, ktoré sú hlavnými aktérmi v ďalších dieloch. Onedlho tu máme sviatok zamilovaných a táto kniha je ako stvorená na možnú inšpiráciu. Má všetko, čo sa dá od kvalitnej romance očakávať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: T. A. Warrenová - Zvodný gróf

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok