T. A. Warrenová - Podvedený vojvoda

09.07.2016 12:19

S Tracy Anne Warrenovou som sa zoznámil ako čitateľ pred niekoľkými rokmi prostredníctvom jej trilógie o "milenkách". Znovu som sa k nej dostal až teraz, a to vďaka prvej časti jej ďalšej série. Ide vôbec o prvú knihu, ktorú napísala, a očividne už vtedy vedela, akým smerom sa pustí. Pre jej príbehy je typické, že obsahujú jednu hlavnú zápletku bez odbočiek a vedľajších línií. Neobsahujú nečakané zvraty, venujú sa skôr vplyvu okolností na rozvoj charakterov. Tak je to aj v prípade Podvedeného vojvodu. Román má jednoduchú zápletku odprezentovanú hneď v úvode a ťaží z nej po celý zvyšok deja. Dôraz je na zbližovaní hlavných postáv a prekonávaní prekážok, za ktoré si môžu prakticky ony samy. Prvá polovica knihy sa nesie v trochu pomalšom tempe, ale nebojte sa, neskôr naberie dynamickejší nádych. 

"Vydať sa za Adriana? Oklamať ho tým, že sa vymení so svojou sestrou? Odsúdiť sa na život v ustavičnom predstieraní? Nie, uvažovala. Bolo by to šialenstvo. Hrozný zločin, aký by sa neodvážil spáchať nikto, už vôbec nie plachá, dobre vychovaná mladá žena ako ona. Veď to bolo smiešne. Nikto by neuveril, že je schopná spáchať taký bezočivý podvod. No nie je to práve preto taký dokonalý plán? Koniec koncov, kto by ich kedy podozrieval?"

Jeanette sa v poslednej chvíli rozhodne vycúvať z manželstva, čím ohrozí nielen dobrú povesť rodiny, ale aj jej finančnú prosperitu. Mladý dedič titulu totiž rozhajdákal majetok a nadchádzajúci sobáš mal Brantfordovcov zachrániť pred krachom. Hrozivú situáciu sa podujme zvrátiť Jeanettina sestra-dvojča Violet. Tá jej snúbenca, vojvodu Adriana, tajne milovala a okrem toho nechcela dopustiť rodinný škandál. Pred oltárom teda zaujme miesto namiesto právoplatnej nevesty a nečakane sa stáva ženou muža, ktorý nemá ani len tušenia o ich podvode. Violet sa musí poriadne pretvarovať, pretože sestry sú odlišné ako deň a noc. Violet totiž vôbec neobľubuje spoločenský život, radšej sa venuje štúdiu, politike, dejinám, jazykom, cestovaniu... Skrývať svoju tvár a vydávať sa za o niečo plytkejšiu osobu sa nedá stopercentne, a neraz sa jej charakter prederie na povrch. Samozrejme, že Adrianovi to neunikne, a je prekvapený, akou zmenou Jeanette prešla. Začína si ju vážiť, vyhľadávať jej spoločnosť a napokon si musí priznať, že sa do nej zamiloval. Violet sa zmieta medzi túžbou vyrukovať s pravdou von a vedomím, že potom by mohla Adriana navždy stratiť. Akoby to nestačilo, pravá Jeanette (čiže Violet) začne dostávať listy od tajného milenca...

"Už druhý raz v ten večer mu bolestivo zovrelo srdce. Stáli rovno pred ním: Jeanette a Kit v tuhom objatí. Chvíľu tomu nerozumel: nedokázal pochopiť, čo má pred očami. Vzápätí mu mysľou preleteli slová z listu a záhadný podpis na konci. K. Tak sa podpísal jej milenec. K ako Kit? Zrazu ho premohla nevoľnosť. Odvrátil sa s pocitom, že sa asi naozaj povracia, a s chrčaním vydýchol. Jeho brat a jeho manželka? Neexistuje. Božemôj, čo má robiť? Hociktorého iného muža by vyzval na súboj a urobil by všetko pre to, aby ho zabil. No Kit bol jeho brat. Nemôže vyzvať na súboj brata - nemôže zabiť vlastnú krv."

V Podvedenom vojvodovi hrá prím Violet. Adrian je tiež sympaťák, ale je to v prvom rade ona, kto hýbe dejom a na koho pleciach spočíva celá zápletka. Od Adriana sa v podstate len očakáva reakcia pri odhalení pravdy. Všetkým je, prirodzene, jasné, ako príbeh skončí, no za ten čas si ešte užijete mnoho zábavy. A to najmä v časti, keď sa Violet dostane do centra diania v londýnskej spoločenskej sezóne, či pri zjavení skutočnej Jeanette. Mimochodom, práve ona je ústrednou postavou ďalšieho dielu série, po ktorom nasleduje tretí o osude Violetinej najlepšej priateľky. Tracy Anne Warrenová touto "manželskou" sériou vstúpila do historickej romantiky dostatočne razantne, aby si získala priazeň množstva fanúšikov. A oprávnene.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: T. A. Warrenová - Podvedený vojvoda

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok