Susan Ee - Svět poté

16.02.2015 14:54

Susan Ee je milovníčka fantasy, sci-fi a hororov, a svoju vášeň pretavila do vlastných príbehov. Vydavateľstvo Motto tunajším čítateľom predstavilo vlani prvý diel jej série Penryn a koniec sveta s názvom Pád anjelov. Momentálne sa na pultoch kníhkupectiev objavilo pokračovanie Svět poté a Penryn opäť bude mať do činenia s armádou anjelov, ktoré rozhodne nie sú miermilované bytosti ochraňujúce pozemský svet. V úvodnej časti bola predstavená hlavná sedemnásťročná hrdinka Penryn, ktorá nesie na pleciach zodpovednosť za starostlivosť o mladšiu ochrnutú sestričku a labilnú matku. Akoby to nestačilo, nechtiac sa zapletie do šarvátky medzi anjelskými uzurpátormi a musí sa postarať o Raffaela - anjela, ktorý sa stal obeťou sprisahania a prišiel o svoje krídla. Ako Penryn zistí, Raffe nie je taký krutý a bezohľadný ako jeho súkmeňovci, ba ukáže sa ako veľmi nápomocný. Napokon spoja svoje sily - Penryn sa usiluje nájsť svoju sestru, ktorú anjeli uniesli, a Raffe sa im musí postaviť, aby získal späť svoje krídla i niekdajšie postavenie...

"Ztuhnu a všechny hrozné představy zaženu hluboko do temného kouta v hlavě. V okně se odráží obraz Paige. V rozmazaném jinosvětě na tomhle obrázku vzhlíží k mámě jako každé jiné dítě, které čeká večeři. Zvlněné sklo jí ale zkřivilo hlavu, zvětšilo stehy a prodloužilo žiletky na zubech. Máma se předkloní a pohladí ji po dětských vláskách. Začne si pobrukovat svou strašidelnou omluvnou píseň."

Druhý diel začína presne tam, kde skončil prvý. Raffe si po útoku na hniezdo anjelov myslí, že Penryn umrela, no netuší, že bola iba ochromená jedom, čo sa jej dostal do tela. Jediným pozitívom je, že sa jej podarilo nájsť sestričku, avšak Paige už nie je ako predtým. Síce dokáže chodiť, no lekárske experimenty sa na nej nezvratne podpísali. Z milého a citlivého dievčatka sa stal netvor prahnúci po krvi. Penryn je presvedčená, že vnútri je to stále jej milovaná sestra, ale ona sama má svoju motiváciu - túži sa odplatiť tým, koho považuje za vinných za svoj stav. Keď zmizne, Penryn a jej matka sa opäť vydávajú na cestu jej záchrany. Dostávajú sa nielen do slávneho väzenia Alcatraz, ale Penryn sa podarí preniknúť priamo do jadra nepriateľskej skupiny a poodhaliť plány anjelov. Tí sa snažia prevrat a ovládnutie ľudstva propagovať ako apokalypsu a vyvinúť pritom nový druh - premieňajú ľudí na chiméry (kombináciu človeka, leva a škorpióna). Našťastie sa Penryn po čase zase stretne s Raffom, inak by musela protivníkom čeliť sama. Takto môžu čerpať sily zo seba navzájom a podporovať myšlienku, že ľudia a anjeli nemusia stáť len na opačných frontoch...

"Horečně hledám mámu s Clarou a i přes nepřízeň okolností doufám, že je neuvidím. Ale jsou tady, jen o dva hloučky v sítích dál. Máma si tiskne k hrudi mého méďu, jako ztracené a znovunalezené dítě. Clara se zoufale drží mámy za loket, nejspíš se bojí, že umře, jestli se jí ztratí. Obě vypadají strachy bez sebe. Je mi špatně. Špatně ze strachu. Ze vzteku. Z toho, jakou jsem udělala hloupost."

Kto bude v knihách Susan Ee hľadať romantiku, bude sklamaný. Chválim autorku za jej počin, pretože v záplave young adult románov tvorí svetlú výnimku. Podarilo sa jej vykresliť svet po skaze zapríčinenej útokom anjelov, ktorí považujú ľudí za podradné bytosti neschopné spôsobiť im vážnu ujmu. Síce sa vytvorili odbojové bunky, no ich úsilie je pomalé a často márne. Penryn v tom má jasno - chce, aby bola jej rodina v bezpečí. No neustále naráža na problémy spojené s anjelskou inváziou a proti svojej vôli sa ponára hlbšie a hlbšie do boja proti uchvatiteľom. Isteže, je tu aj romantická línia medzi Penryn a Raffom, ale nie je tou hlavnou. Jednoducho - rozprávačka príbehu sa stáva hrdinkou a vy s ňou sledujete každý napínavý krok.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Susan Ee - Svět poté

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok