Stále aktuálnejšia klasika v novom šate (A. Camus - Mor)

22.02.2018 14:43

Francúzsky nositeľ Nobelovej ceny Albert Camus je vo svete literatúry a filozofie známy ako jeden z najvýraznejších predstaviteľov existencializmu. A nie nadarmo. Nejde s davom a rozhodne nie je ani dnes len menom z učebnice. Svojím dielom presiahol dobu a v románe Mor nachádzame i dnes mnoho spoločenských súvislostí. Od jeho prvého vydania už síce uplynulo viac než sedemdesiat rokov, ale odkaz pre ďalšie generácie ostáva stále zachovaný. Boj proti ideológiám, vojnovým štváčom, uzurpátorom a ľudskej obmedzenosti je aktuálny aj v súčasnosti. Bohužiaľ. V Camusovom prípade však nejde o dôkaz jasnozrivosti, ale o dôkladnú znalosť psychiky človeka. Na malom priestore dokáže vyjadriť viacero podnetných myšlienok a tak sa z čítania stáva kombinácia zábavy, poučenia a premýšľania.

"Hoci doktor Rieux priznal svojmu priateľovi, že hŕstka ľudí z rozličných častí mesta zomrela na mor bez výstrahy, pokladal nebezpečenstvo i naďalej za neskutočné. Lenže, keď je niekto lekárom, urobí si obraz o bolesti a má trochu viac predstavivosti. Keď sa díval z obloka na mesto, ktoré sa nezmenilo, sotva cítil, ako sa v ňom rodia slabé obavy o budúcnosť, ktoré nazývame nepokojom."

V štyridsiatych rokoch vypukne v alžírskom meste Oran mor. Doktor Rieux najprv pozoruje početné úmrtia u tisícok potkanov, až sa choroba napokon prenesie aj na ľudí. Mesto je uzavreté, aby sa nákaza nešírila, a obyvatelia prepadajú zúfalstvu. Čelia nepriateľovi, ktorého nemajú ako ovplyvniť, a prakticky len čakajú na smrť. Objednané protilátky nezaberajú a miestni lekári sa snažia vytvoriť vlastné účinné sérum. Hroby sa plnia, cintoríny postupne praskajú vo švíkoch a v meste zavládne panika. Niektorí chcú potajme utiecť, iní s vervou vypomáhajú v nemocnici, ďalší uvažujú nad novými spôsobmi, ako sa logisticky vysporiadať so vzniknutou situáciou. Obyvateľstvo Oranu koná kolektívne, jednotlivci sa podriaďujú potrebám väčšiny, hoci vidina víťazstva je boj na dlhú trať a je otázne, koľkí z nich sa dostanú až do cieľa. Postavy sa ocitajú na hranici života a smrti, pričom udalosti, ktoré ich ukrátia o možnosť voľby, preveria ich skutočný charakter...

"Choroba, ktorá navonok nútila obyvateľov k solidarite obliehaných, súčasne rozbíjala tradičné zväzky a zaháňala jednotlivcov do samoty. Vieme si predstaviť, že vietor a všetky tieto okolnosti rozdúchavali v ľudských mysliach oheň. V noci sa opäť niekoľkokrát zaútočilo na mestské brány, ale tentoraz to boli ozbrojené skupiny. Vyskytli sa prestrelky, ranení a niekoľko únikov. Zosilnili stráže a tieto pokusy zakrátko prestali. Stačili však podnietiť v meste vlnu vzbury, ktorá vyvolala niekoľko násilných scén. V podpálených domoch alebo v domoch uzavretých zo zdravotných dôvodov sa drancovalo."

Mor je mnohovrstvový román. Ťažko ho preto zaradiť ku konkrétnemu druhu - spoločenský, filozofický, psychologický, z pohľadu súčasníka i historický... Albert Camus mal na zreteli myšlienku, nie formu, a výsledkom je text prinášajúci niekedy viac otázok než odpovedí. Nie však s ohľadom na príbeh, ale na samotného čitateľa. Ľudské poklesky a nebezpečenstvo ovládania myslí slabých jedincov je aktuálne aj dnes, tak nech je táto kniha neustávajúcim mementom. Keďže dôležitejšie je vedomie a pointa, jednotlivé postavy veľmi nevytŕčajú. Ústredným hrdinom je síce doktor Rieux, ale slúži skôr ako "vstupenka" do sveta morovej epidémie. Analógia choroby s rozširujúcimi sa fašistickými ideológiami pred a počas vojny je viac než zrejmá, rovnako ako správanie ľudí. Camusovi sa podarilo skvelo vykresliť dané podobenstvá. Vydavateľstvo Slovart znovu potrvrdilo svoje edičné kvality, Mor znovu prináša na náš knižný trh v správnom čase.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Stále aktuálnejšia klasika v novom šate (A. Camus - Mor)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok