Smrteľne bizarné nehody (P. Finch - Kořist)

08.07.2019 12:31

Britský autor Paul Finch sa dostal na môj  osobný rebríček top autorov krimitrilerov zásluhou románu Klub zabijáků. Išlo o tretiu časť série v "hlavnej úlohe" s detektívom Markom "Heckom" Heckenburgom. Nielenže išlo o absolútne napínavý a vygradovaný príbeh, ale v rámci celej série sa stal akousi slučkou. Nechcem prezrádzať priveľa, aby som niekoho neukrátil o zážitok, no Heck sa ocitol na kariérnom rozcestí a ďalšie dva diely sa geograficky presúvajú do iných regiónov krajiny. Predošlá kniha Mrtvý muž přichází bola o čosi slabšia (napokon, po skvelej predchodkyni bola latka pekelne vysoko), ale Kořist sa už zase vracia do očakávaných mantinelov. Paul Finch vytiahol z talóna nevšedné spôsoby úmrtí a honba na bizarného vraha sa prepojí aj s Heckovým osobným životom. 

"Kousnutí do krku ho zasáhlo jako úder pěstí. Celé tělo se mu zkroutilo v křeči a bezděčně sešlápl plynový pedál až k podlaze. Poraněné místo vzápětí znecitlivělo, ale všude jinde jím projíždély výšlehy palčivé bolesti. Ani jeden z mladíků si nevšiml, že auto vyjíždí na násep. Motor vyl, od pneumatik se kouřilo a kolem se rozlétávaly vyrvané drny. Nahoře vůz prorazil dřevený laťkový plot a skutálel se dolů krovím..." (str. 12)

Ide o druhý príbeh, v ktorom má Heck novú partnerku v potieraní zločinu. Viac sa tým približuje samostatne stojacim dejom, po ktorých môže siahnuť aj zbrusu nový čitateľ. Nemusíte sa však báť. Ak ste fanúšikom jeho niekdajšej šéfky a veľmi dobrej priateľky Gemmy Piperovej, práve ona zohrá v románe významnú rolu. Požiada totiž Hecka o láskavosť, ktorá ho privedie na cestu skúšok a životu nebezpečných situácií. Milionársky priateľ jej matky zhorí vo svojom aute, na troch delikventov zaútočili škorpióny... Markovi aj Gemme je jasné, že medzi zvláštnymi úmrtiami musí byť nejaká súvislosť. Keďže dej sledujeme z Heckovho pohľadu (hoci nie je rozprávačom), postup vyšetrovania je pre nás, čitateľov, obmedzený. Na druhej strane oceňujem Finchov talent skladať dohromady kúsky puzzle, pretože niekedy netušíte, ako sa Heck vysomári z tých zamotaných udalostí. Jeho nová parťáčka Gail Honeyfordová sa tiež ukáže ako výrazne nápomocná postava, aj keď spočiatku na svojho nového kolegu nehľadí s dôverou.

"Všechno jako by se odehrávalo rychlostí tisíc mil za hodinu, ale přepadovka navzdory nečekanému vpádu kamiónu měla navrch. Dva lupiče už zneškodnila; třetí a čtvrtý odhodili zbraně, hned jak se objevili protivníci, a klečeli teď uprostřed vřavy s rukama nahoře a hlavou sklopenou. Pátý, vyzbrojený puškou s krátkou hlavní, klopýtavě couval k vauxhallu a zběsile kolem sebe pálil, jenže rudé tečce, která se mu uhnízdila na levém rameni, stejně neunikl. Shora třeskla rána; střela vypálená odstřelovačem ze střechy ho pootočila na bok." (str. 233)

Autorov v danom žánri je pomaly ako maku, ale vydavateľstvu Domino sa zakaždým podarí nájsť nejakého, ktorý vyčnieva, je originálny a dokáže si rýchlo získať široký okruh čitateľov. Text Paula Fincha sa dá spoznať veľmi ľahko - je temný, no pritom pretkaný čiernym humorom a istou dávkou cynizmu, ktorý si hrdinovia musia zachovať, ak nechcú prísť o rozum. Kořist patrí k najlepším dielam série, je napínavá, no akciou nabité scény sa v primeranej miere striedajú s pokojnými, kde dochádza buď k odhaľovaniu vyšetrovateľských metód, alebo analýze vnútra postáv. Knihu som si užil, Mark Heckenburg je výborný spoločník na predlžujúce sa horúce dni, pretože vás dokáže schladiť - či už svojimi trefnými poznámkami, alebo atmosférou vznášajúcou sa vôkol neho. Séria s týmto nezdolným detektívom má zatiaľ sedem častí a ja sa teraz teším na ďalšie pokračovania.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Domino.

Diskusná téma: Smrteľne bizarné nehody (P. Finch - Kořist)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok