Slovná mozaika kapitanizmu (M. Pavlovič - Kapitán)

21.02.2019 19:21

Predseda parlamentu Slovenskej republiky Andrej Danko si vďaka svojmu politickému pôsobeniu vyslúžil viacero prívlastkov, no v poslednom čase sa skloňujú hlavne dva - kapitán a doktor. Hoci ide o rešpekt vzbudzujúce a záslužné tituly, v spojení s ním získavajú zosmiešňujci a dehonestujúci nádych. Smutný je nielen fakt, že ide pritom o jedného z najvyšších predstaviteľov našej krajiny, ale aj poznanie, ako laxne sa u nás nakladá s neprimeraným oceňovaním za "zásluhy". Možno raz nadíde čas, kedy sa stanú politici slávnymi pre svoje skutky v prospech štátu, a nie pre vtipné obrázky na sociálnych sieťach. V prípade Andreja Danka sa ich tvorcovia ani veľmi nenadrú - stačí len zreprodukovať množstvo jeho výrokov a trefné meme sa už aj zdieľa jedna radosť. 

"Možno to naozaj ten vlastník má len malú chatku a má to trezorovo voči niekomu zabezpečené, ale potom už musí vstúpiť štát, zistiť, či je to len kôň, dopátrať sa i k nášmu občanovi, ktorý ho zneužil toho človeka a zavrieť minimálne toho nášho občana, pokiaľ je to aj dotyčný pán, tak, aby za svoje skutky trpel." (str. 99)

Matej Pavlovič sa podujal zozbierať výroky predsedu parlamentu a nedovoliť zradnej pamäti zabudnúť na prešmyčky, ktoré už dávno zľudoveli, či na desivé vyhlásenia popierajúce zásady zdravého rozumu. Kniha Kapitán nechce byť urážkou, už len z jej samotnej podstaty je to prakticky nemožné - všetky uvedené citáty totiž patria Andrejovi Dankovi. Každý z nich je náležite spracovaný - dozviete sa, v súvislosti s čím bol vyslovený, a vďaka QR kódom si dokonca môžete odsledovať videá s ich prevedením v "priamom prenose". Neviem si predstaviť lepší dôkazový materiál ako práve toto interaktívne prepojenie. 

"Erik Tomáš pre mňa nie je prioritná téma tomu, aby som ja teraz sa vyjadroval k správne-nesprávne. Nie je to správne." (str. 18)

Knižku zhltnete rýchlo, vyše šesťdesiat citátov prečítate raz-dva, no pocit z nich vo vás ostane omnoho dlhšie. Či pozitívny kvôli pobaveniu, alebo negatívny pre hroziace dôsledky na vašom psychickom stave, ťažko povedať. Kapitán je rozhodne tragikomická zbierka, umne doplnená aj o vyjadrenia slovenských osobností. Z nich mi najviac zaimponovali Ľubomír Feldek a Samo Marec, ktorého záverečný text neskutočným spôsobom triafa do čierneho. Osobitne musím spomenúť aj ilustrácie Martina Luciaka, korešpondujúce s výrokmi a zobrazujúce Andreja Danka v početných polohách. Vydavateľstvo Artis Omnis rozbúrilo vody domácej produkcie a za to má u mňa plus. Zároveň nepochybujem, že pán "doktor" má v rukáve schovaných ešte množstvo ďalších perličiek, z ktorých môže Matej Pavlovič čerpať aj v budúcnosti.

"Poďme s chladnou hlavou - aj prezident Slovenskej republiky má obrovský tím ľudí právne vzdelaných, na Úrade vlády aj v Národnej rade - hľadať legálnu ústavnú cestu, z ktorej vzájomne nebudeme vytĺkať politické body horúceho gaštana." (str. 42)

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Artis Omnis.

Diskusná téma: Slovná mozaika kapitánizmu (M. Pavlovič - Kapitán)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok