Slnko, láska, problémy (Jo Watsonová - Svatba naoko)

16.12.2018 08:00

Uf. Už som sa bál, že sa tejto knihy nedočkáme, pretože prvý diel série vyšiel u nás pred viac než rokom. A spôsobil mi od smiechu svalovicu bránice, takže nečudo, že Jo Watsonová mi okamžite prirástla k srdcu. Tá žena má skvelý zmysel pre humor a pretavuje sa aj do jej hrdinov, s ktorými máte obrovskú chuť zájsť niekam na drink. Alebo - ako je to v prípade jej série - na exotickú dovolenku. Štyri priateľky totiž cestujú do rôznych končín sveta, kde na nich číha množstvo trapasov, ale hlavne láska. Po Horiacom mesiaci a Thajsku sa tentoraz ocitáme na ostrove Maurícius. Lily už našla svoju spriaznenú dušu a prišiel rad na jej sesternicu Annie. Už samotný názov Svatba naoko naznačuje, že nás znovu čaká zábavný zážitok plný nepredvídateľných situácií. 

"Čím déle jsem mluvila, tím víc se Chris smál, jako by moje nedávná životní etapa byla tím nejkomičtějším, co kdy slyšel. Když jsem se dostala k líčení scény, kdy podlahu sex-shopu pokrývaly plazící se vibrátory, Chris doslova slzel. Až do téhle chvíle mi na mých zážitcích nic humorného nepřipadalo. Ovšem teď, když jsem události popisovala s emocionálním i časovým odstupem, jsem sama začala chápat, že muj život se změnil v absurdní komedii." (str. 79)

Začiatok príbehu pracuje s podobným motívom ako jeho predchodca. Annie čelí nečakanému a bolestnému rozchodu, zatiaľ čo si predstavovala s partnerom spoločnú budúcnosť. Namiesto toho má dočinenia s ponižujúcim (i keď pre čitateľa zábavným) odhalením a následným zatknutím. Aby sa odpútala od trýznivých myšlienok, po niekoľkých mesiacoch sa vydá na dovolenku. Spočiatku trávi čas v rezorte sama, keďže jej priateľky skolila náhla choroba. Annie má tak čas sama pre seba, ale osud ako obvykle zamieša karty. Spozná príťažlivého scenáristu hľadajúceho inšpiráciu pre svoju romantickú komédiu. A svojrázna a vtipná Annie je preňho tým najlepším zdrojom. A to najmä vo chvíli, keď sa v hoteli zjaví Annin bývalý aj s milenkou a navyše plánujú svadbu na pláži pri západe slnka. Chris a Annie nechcú byť pozadu a ak chcú Trevvovi dokázať, že Annie je tiež dávno nad vecou, začnú predstierať hlboký, vášnivý vzťah. Čo sa, samozrejme, neobíde bez množstva komických, ale aj milých a ľudských momentov. 

"A najednou jsem nevěděla, zda se smát nebo brečet, protože Chris vrazil Trevvovi facku, otevřenou dlaní jako holka. Mlasklo to a Trevv vytřeštil oči, jako by spatřil strašidlo. A pak facku Chrisovi vrátil. Chris se ji pokusil loktem blokovat, a vzápětí se už fackovaná rozjela na plné pecky. Rvačku se pokusil zarazit i nervózní šéfkuchař, který po účastnících mrsknul kachním stehnem, které však trefilo Tess a připláclo se jí na hlavu. S ječením se ho snažila vymotat z vlasů jako netopýra." (s. 201)

Chris aj Annie sú úžasne napísané postavy. Obaja sú veľkí sympaťáci a ich vzájomné pochopenie a zmysel pre humor položia pevné základy ich vzťahu. Pozorovať ich pri slovnom doťahovaní, flirtovaní či spoznávaní samých seba vás bude zaručene baviť. Dej sa poriadne rozbehne vo chvíli, keď Annie priletí na Maurícius, preto vydržte úvodné kapitoly, ktoré ozrejmujú jej predošlý pomer aj smútok z jeho konca. Ani tu však Jo Watsonová nešetrí hláškami, jej irónia a nadhľad prevažujú nad ľútosťou, takže nečakajte žiadne potoky sĺz alebo gýčové klišé. Svatba naoko je oslavou priateľstva a pomoci, keď to človek najviac potrebuje. V prvom rade ide o medziľudské interakcie, v druhom o poznanie, že s humorom a správnymi osobami sa všetko dá zdolať omnoho ľahšie. A to všetko zabalené do tropickej nádhery. Jo Watsonová vytvorila nezabudnuteľnú sériu, niektoré scény mi utkvú v pamäti na veľmi dlho. Do konca ostávajú ešte dve knihy a ja pevne verím, že nimi to neskončí a autorkine tituly sa budú prekladať i naďalej.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

 

Diskusná téma: Slnko, láska, problémy (Jo Watsonová - Svatba naoko)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok