Skutočný hrdina nemá pokoj ani po smrti (W. Larsen - Zabijákovo mlčení)

20.05.2018 07:38

Ďalšie dobrodružstvá bývalého agenta Mossadu som netrpezlivo očakával už od prečítania druhej časti série (Zabijákova hra). Romány síce majú relatívne uzavretý dej, ale príbeh skončil otvorene vzhľadom na hrdinovu rodinnú situáciu a jeho ďalší osobný vývoj. Zabijákovo mlčení tak pokračuje v nastolenom motíve a využíva ho v plnej miere. Ward Larsen (ide o Američana, aj keď jeho priezvisko znie dosť seversky) sa opätovne prejavuje ako skvelý rozprávač, ktorý vie, čo jeho čitatelia potrebujú. Znovu vám poskytne uspokojivú dávku napätia, akcie a spolu s postavou Davida Slatona nahliadnete do zákulisia chodu viacerých spravodajských agentúr. Zabijákovo mlčení má trefný názov. Mnohí nepriatelia by chceli Davida umlčať, ale príde chvíľa (a veľmi skoro), keď sa prestane len ticho prizerať...

"David si byl jistý, že muž, kterého zabil na schodišti, byl bývalý příslušník polských speciálních jednotek GROM. Ostatní však do této šablony nezapadali. Polák mluvil do taktické vysílačky mizernou angličtinou, což byl zjevně jediný společný jazyk zabijáckého komanda, složeného z prvotřidních žoldáků. A to vedlo k dalším znepokojivým otázkám. Kdo si je najal? Čeho konkrétně se akce týkala?"

David Slaton, obávaný kidon Mossadu, sa pred časom vzdal svojho pôsobenia a usadil sa vo Virgínii s manželkou, lekárkou Christinou (ich búrlivé zoznámenie je ťažiskové v prvom dieli série Dokonalý zabiják). Neskôr však bol znovu povolaný do služby, čo malo za následok, že bol považovaný za mŕtveho nielen vonkajším svetom, ale už aj milovanou ženou. Spolu s ňou prišiel aj o malého synčeka, ale nemal na výber. Keď je však odrazu ohrozený skupinou zabijackých žoldnierov, je nútený vydať sa na cestu zistenia pravdy. A podľa všetkého hrozí nebezpečenstvo aj Christine. To je však iba jedna z dejových línií. Ward Larsen udržuje vašu pozornosť dynamickým striedaním rôzne zameraných kapitol, pričom tie zvyšné sa venujú záhade okolo zničeného lietadla. To sa napokon dostane z amazonskej džungle na dno oceána, ale jeho údel tým nekončí. Informácie hovoria, že lietadlo súviselo s prepravou rádioaktívneho materiálu a americká CIA má veľký záujem na vyriešení tejto šlamastiky.

"David přeřadil na trojku a sklonil hlavu. Kulky jen pršely, samopal byl nastaven na plnou automatiku. Pleskaly do kovové střechy i do motoru, který Slatona chránil jako pevná stěna, trhaly zbytky bezpečnostního čelního skla. Střelba náhle ustala a za řevu namáhaného motoru David riskl poslední pohled před sebe. Muž klidně stál - jediný způsob, jak střílet rovně a přesně - a měnil zásobník pro závěrečnou dávku z bezprostřední blízkosti. Slaton v něm poznal druhé dvojče z Malty. Během několika vteřin ho bude míjet a on vyprázdní zásobník do kabiny peugeotu. Zbývala jediná možnost."

David to rozhodne nemá ľahké. Už od začiatku sa musí potýkať s jedným problémom za druhým, pričom (ani) tentoraz to nie je celkom jeho vinou. Zabijákovo mlčení je neutíchajúcou akčnou jazdou, ktorou sa necháte radi unášať. Zabavíte sa pritom, miestami sa budete obávať o osud svojich obľúbených postáv, ale hrdinovia sa nakoniec predsa len nezaprú. Larsen mohol síce venovať viac priestoru okolnostiam Davidovho objavenia nepriateľmi, ale tento drobný prehrešok v komplexnosti príbehu mu bez ťažkostí odpustíte. Keďže však napĺňa isté atribúty špionážneho trileru, svojím románom vás zavedie do rôznych kútov sveta. Klasika aj exotika sú zobrazené pútavo, hoci všetko je napokon aj tak o ľuďoch, ich túžbach a praktikách. A David s Christinou sú už tradične ústredným duom, pri ktorom dúfate v skoré opätovné stretnutie. Zabijákovo mlčení môžete čítať, aj keď ste sa ešte nezoznámili s predošlými titulmi. Určite vás navnadí na to, aby ste čo najskôr dobehli svoj sklz. A tí, čo zhltnú všetky tri časti, budú ako ja zase netrpezlivo čakať na pokračovanie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: Skutočný hrdina nemá pokoj ani po smrti (W. Larsen - Zabijákovo mlčení)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok