Skromné hrdinstvo obyčajného človeka (E. Valmorbida - Madona z hor)

01.06.2018 17:21

Vydavateľstvo Domino pokračuje v trende vojnových príbehov a prináša ďalší skvost, čo vás chytí za srdce. Madona z hor predstavuje hrdinstvo obyčajného človeka, ktorý sa nebál hájiť spravodlivosť a ľudskosť aj v časoch, ktoré im nepriali, a bojovať tak proti nezmyselnému útlaku a nenávisti. Anglická autorka s talianskymi koreňmi Elise Valmorbida siahla po skutočnom príbehu ženy, ktorej odkazu zarezonuje i s odstupom niekoľkých dekád. Aj samotný príbeh zasahuje takmer tri desaťročia, takže sa môžete pripraviť na ozaj komplexný zážitok. A to nielen čo sa týka života Marie Vittorie, ale i zobrazených tém. Madona z hor je oslavou ženstva a vnútornej sily na pozadí ťažkej sociálnej situácie, nedostatku, vplyvu vojny a jej rôznych frakcií. Nič nie je čiernobiele, avšak Maria je dôkazom skutočných hodnôt. 

"Po cestě do Altavilly leží městečko Santa Croce, kde vždycky po celý den vládne ticho, ani hlásek, ani děcko nezabrečí, nezazvoní kuchyňský hrnec, protože všichni ze Santa Croce jsou zloději a v noci, celou noc, každou noc mají plné ruce práce s kradením, takže ve dne musí spát, válka neválka. Maria uvažuje, jestli lidé ze Santa Croce vypadají jako ten muž na plakátě. Uvažuje, jestli Achillea udal pekař Attilio. Vždycky se tak divně chladně usmívá a zdraví ji jako spiklenec."

Príbeh zasadený do horského prostredia Talianska sa sústredí na Mariu, ktorá si vzala (pomerne neskoro) za manžela silného Achillea. Jej život nebol vždy ľahký, ani muž sa k nej nesprával vždy s úctou, no neochvejne sa u nej strieda deň za dňom najmä vďaka láske k deťom. Prídu však chvíle, keď ich obchodík začne mať problémy s tovarom, ba Maria pocíti nedostatok potravy aj v domácnosti, kde sa nečakane stane dokonca hlavou rodiny. Uvedomuje si, že je pre rodinu jedinou oporou a nesmie klesať na duchu. Odhodlane bráni svoj domov aj presvedčenie pred nepriateľmi aj susedmi a známymi, ktorí vďaka vojne odhaľujú svoje pravé tváre. Obyčajní ľudia doplácali na zverstvá papalášov najväčšmi. Maria tak musí čeliť nielen domácim fašistom, uzurpátorským Nemcom, ale aj partizánom, ktorí neraz zneužívali odboj vo svoj vlastný prospech. Na ceste k oslobodeniu rodiny i duše Marii pomáha podobizeň Panny Márie, ktorá akoby k nej priamo prehovárala, dodávala jej silu aj v tých najnáročnejších skúškach...

"Objeví špičky italských cigaret - Milit, Giuba, Macedonia, Nazionali - kolik vojáků tudy projelo?  A kolik dobrých italských chlapců a mužů, vojáků i civilistů, bylo deportováno do pracovních táborů v Německu? Maria děkuje Bohu na nebesích, že je Primo v bezpečí. Na povolání do zbraně je ještě mladý. Ale válka je nenasytná. A pak to spatří. Zpočátku to vypadá jako lepenkový náboj z brokovnice. Zmrzly na tom krystalky ledu. Jako u vytržení to opatrně uvolní, dává si pozor, aby nepoškodila zmrzlou kůži. Svírá botičku jako poklad. Je to znamení. Matka Boží na nebesích se jí nezřekla."

Madona z hor je v podstate rodinná dráma, ale v kontexte spoločenskej situácie sa stáva dôležitým mementom. Autorka nehodnotí, nepodsúva svoje postoje, necháva na čitateľovi, aby si utvoril názor na rôzne stránky vojny. V konečnom dôsledku sa však napokon dostáva do popredia fakt, že najväčším hrdinom ostáva obyčajný človek, snažiaci sa prežiť a ochrániť svojich blízkych i v dobe, keď človek stráca ľudskosť. Elise Valmorbida nielenže dokáže rozpovedať skutočný príbeh s potrebnou dávkou fabulácie a dramatickosti, ale využíva pritom aj funkčnú kompozíciu. Rozličné časové obdobia dodávajú deju "šťavu" a okrem toho môžeme vnímať kolobeh života v širokom spektre. Autorkin talent sa prejavuje aj v budovaní postáv. Obľúbite si dokonca aj tie menej sympatické, pretože neprávosť si nevyberá a môže si sadnúť prakticky na kohokoľvek. Madona z hor vás vezme na strastiplnú cestu, na ktorej by sa osamelý človek spamätal len ťažko. A pritom stačí mať silnú vieru v šťastné zajtrajšky. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Skromné hrdinstvo obyčajného človeka (E. Valmorbida - Madona z hor)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok