Sugestívny a desivý hon na zločincov (S. Williams - Dívka, která si říkala Tuesday)

07.05.2016 08:44

Temná atmosféra, smrť, násilie, ponurý svet podzemných tunelov, nenávisť, pomsta... Z týchto kamienkov vytvoril Stephen Williams mozaiku spletitého a napínavého príbehu, ktorý tne do živého už od prvej strany. Dej je rozprávaný z trojakého pohľadu a umožňuje lepšie pochopiť súvislosti a chápanie postáv. No, síce... samotná zápletka nie je nijako extra objavná, ide o neriadenú (ale zato premyslenú) odplatu za spáchané krivdy, ale jej poňatie je natoľko odvážne, že vás miestami prekvapí autorova surovosť. Respektíve jeho hlavnej postavy, ktorá sa nezastaví pred ničím, aby zjednala spravodlivosť sebe vlastným spôsobom. Príbeh je zasadený do súčasného Londýna, ale niekedy máte pocit, akoby to bol celkom iný svet - plný krvi a netušených zákutí, kde naoko neplatia žiadne pravidlá a vyhrá ten najsilnejší.

"Bodnout někoho do krku není vůbec obtížné. Prostě vytáhnete z vojenské tašky nůž a vrázíte mu ho do hrdla, čímž mu proříznete krční tepnu jen pár centimetrů vedle průdušnice. Jak by to mohlo být těžké? Vždyť vás chtěl znásilnit a pak se dívat, jak se na vás postupně střídají jeho stejně vylízaní kámoši. Nic než sebaobrana. Ne, těžké je nezastavit se v půlce a nezírat na kluka, který sa před vámi svíjí na podlaze ve smrtelných křečích."

Dievča, ktorá si hovorí Tuesday, pôsobí ako krehká vyznávačka emo štýlu, no v skutočnosti je priam životu nebezpečné skrížiť jej cestu. Najmä keď ste predátor ohrozujúci slabších jedincov a rozsievajúci strach a bolesť. Tuesday sa vydala na vlastnú križiacku výpravu proti členom gangov, aby zasiala semienko obáv aj do ich bohapustej existencie a použila proti nim ich zbrane. Keďže však za sebou necháva hotovú spúšť, vzbudí očakávanú pozornosť polície. Na stope sú jej inšpektor Loss a seržantka Stoneová. Zvláštne na celom prípade je, že Tuesday vždy zmizne rovnako rýchlo, ako sa zjaví, a za ten čas sa nijako nesnaží ukrývať, ba dokonca akoby sa polícii vysmievala, že ju nedokáže chytiť. Loss a Stoneová čoskoro prídu na to, že Tuesday využíva rozsiahlu sieť podzemnej železnice, avšak staré trate metra sú poriadnym bludiskom. Loss sa navyše potýka s podivným zistením. DNA, čo po sebe zanechala Tuesday na mieste činu, napovedá, že ide o jeho dcéru, ktorá umrela pred troma rokmi. Ide o stopu, ktorá ich má zmiasť, alebo sa deje niečo, o čom nikto z nich nemá ani potuchy?

"Nejsem tak namyšlená, abych si myslela, že vypnu kus Londýna a všude se o mně bude mluvit jako o hvězdě. Potom rozešlu do celého systému zprávu, aby ve stanici nezastavovaly žádné soupravy. Teď už vidím, že personál začíná pobíhat kolem a lidé míří ven. Fakt upřímně doufám, že za dnešek dostanou nějaké odškodnění. Stisknu tlačítko a všechna světla ve stanici zhasnou. Tradá! No dobře, možná přece jen jsem trošku namyšlená, když si tak sedím ve svém podzemním bunkru jako James Bond v sukních. Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že slyším výkřik."

Dívka, která si říkala Tuesday je iná ako ktorýkoľvek triler, čo ste čítali. Stephen Williams sa pohybuje v rôznych umeleckých sférach, a aj preto máte neraz dojem, že kniha je súhrnom literatúry, tvrdej hudby a počítačovej hry. Tuesday sa s dušou zmučenej poetky pohybuje po tenkom ľade kriminálneho sveta, seká nepriateľov a potom sa nepozorovane vracia do svojej tajnej kutice. Príbeh je plný bolesti, zúfalstva a smútku, ale práve to ho robí výnimočným. Pripomína akčné filmy, kde sa sypú náboje i popol z neporiadku, ktorý po sebe zanecháva hlavná postava s neistým koncom. Je len otázkou času, kedy dôjde k stretu hrdinky a hlavy gangu, pričom netušíte, či mu policajné zložky dokážu včas zabrániť. Niektorým čitateľom sa bude možno zdať, že autor niekedy príliš tlačí na pílu, ale ja sa pýtam - prečo nie? 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Sugestívny a desivý hon na zločincov (S. Williams - Dívka, která si říkala Tuesday)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok