S. Rebrová - Odsúdená pre život

02.01.2015 16:10

V poslednom čase sa mi dostávajú do rúk skutočné príbehy, o ktoré som kedysi neprejavoval veľký záujem. Skôr som sa nechal unášať na krídlach fantázie než sa vrhal do reálnych problémov. No po niekoľkých vydarených tituloch sa i vo mne začala prebúdzať chuť spoznať svet naokolo z prvej ruky. O to viac, ak ide o príbeh, ktorý v sebe nesie viac ako výpoveď o osobných trápeniach. O príbeh, čo vo vás zanechá pocit úľavy, že nežijeme v dobe nedávno minulej, ale zároveň vás naplní smútkom a trpkosťou nad tým, čo všetko museli ľudia zakúsiť od tých, čo zabudli na význam ľudskosti. Spisovateľka Soňa Rebrová napísala knihu, ktorá nie je iba pripomienkou nevídaného utrpenia, ale tiež výstražným prstom, aby sa nikdy nič podobné nezopakovalo. Novozaložené vydavateľstvo Bestseler začalo svoju púť v slovenských knižných vodách skutočne pôsobivo - príbehom ženy, ktorá prežila muky koncentračného tábora a musela sa vysporiadať s neistotou nad osudom jej blízkych...

"Niektorí špicľovali, čo sa kde udialo, a tak každý pomerne presne vedel, aký transport prišiel, koľkí z neho sa zachránili a koľkí išli hneď do plynu. Často mali aj správy z vojny, nikto však nevedel, či sú pravdivé. Život v tábore prebiehal podľa ustálených pravidiel. Človek však musel vydržať veľa. Neustály hlad. Neznesiteľné svrbenie od vší a bĺch. Všadeprítomnú špinu a zápach. Smrdelo všetko - spotené, dlho neúmyvané telá. Obnosené šatstvo. Hnisajúce a rozkladajúce sa rany. Neumyté zuby. Výkaly v latrínach (kde nebolo nič na utretie) a okolie barakov."

Sára s rodinou žije v nemeckom Essene, kde s obavami sleduje stupňujúcu sa nenávisť voči židovskému obyvateľstvu. Jej manžel Hans je síce katolík, no ani to nezabráni nacistom vziať im obchod po starom otcovi. Zákony a nariadenia potláčajúce základné ľudské práva sa týkajú každého človeka spríbuzneného so Židmi až po tretiu generáciu. Hoci Hans navrhuje odchod do bezpečnejšej krajiny, Sára by len nerada opúšťala domovinu a svojich blízkych. Všetko sa však začne rapídne meniť, keď vypukne druhá svetová vojna, Hans dostane povolávací rozkaz a začnú sa odvody Židov do pracovných táborov "za lepším životom". Po nútenom vysťahovaní sa Sára s dcérkou Rút a mamou dostávajú do sotva obývateľnej pivnice. Ich životné podmienky sú neúnosné a Sára sa rozhodne pre riskantný plán - po vybavení falošných dokladov uteká s Rút do malej obce na Slovensku, dúfajúc, že tak unikne ďalším represáliám. Avšak ani tu neunikne zlovestnej ruke osudu a napokon obe putujú do koncentračného tábora... Hneď po príchode sú oddelené a Sára odvtedy nemá o dcére žiadne správy. Iba myšlienka na jej blízkych ju udržuje pri živote, hoci akákoľvek nádej len predlžuje jej utrpenie. Sára zažíva neuveriteľné príkoria, ponižovanie, hrozbu plynovej komory, choroby na tele i na duši, stratu dôstojnosti a každodenný boj o zotrvanie v krutom svete, v ktorom je sotva priestor pre úvahy o lepšom zajtrajšku... 

"Napokon sa za zúfalcami odsúdenými na smrť zavreli oceľové dvere a zahrmotala ťažká závora. Na krátku chvíľu ostalo ticho. Každý čakal, čo sa bude diať. Vystrašení ľudia sa pozerali okolo seba, matky rukami hmatkali po pleciach svojich detí, ktoré čoraz viac plakali a kričali, utierajúc si soplíky. Zrazu sa ozval akýsi syčavý zvuk a do miestnosti začal prúdiť zápach horkých mandlí. Ľudia, ktorí mali nad hlavami na strope diery, začali kašľať. Nemohli dýchať a začali sa dusiť... Zrazu všetci pochopili, že tu ide o život, a vypukla strašná panika."

Napísanie tejto knihy iste nebolo pre Soňu Rebrovú ľahké. S výzvou preniesť na papier hrozný údel sa však popasovala priam vynikajúco. Príbeh silnej Sáry podala citlivo a pritom razantne. Nevyhýba sa ťaživým motívom, práve naopak. Tie slúžia na zdôraznenie neľudskosti a bytostného strachu o osud seba i rodiny. Autorka navyše skvelo pracuje so slovami a jej bezchybná štylistika iba umocňuje celkový dojem. Román Odsúdená pre život bol mojím prvým stretnutím s jej tvorbou, a ak bude naďalej pokračovať vo výnimočnom výbere tém a charakterov, určite nebude posledným... Prajem tejto knihe, aby si našla čo najširší okruh čitateľov. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Bestseler

Diskusná téma: S. Rebrová - Odsúdená pre život

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok