Celodenné vyjednávanie a záchrana rukojemníkov (S. Pintoffová - Únos)

19.05.2016 16:56

Ak sa dá usudzovať podľa kníh a filmov, americká verejnosť je dosť háklivá na svoje pamiatky a zakaždým venuje starostlivú pozornosť ich ohrozeniu. Stefanie Pintoffová zasadila do centra svojho románu newyorskú Katedrálu svätého Patrika, turistickú atrakciu a zároveň symbol katolíckej komunity. Román Únos otvára novú sériu s vyjednávačkou FBI Eve Rossiovou. Kniha má 400 strán a obával som sa, či nebude dej príliš rozvláčny, keďže sa takmer celý čas odohráva na jednom mieste. Moje očakávania boli naplnené len sčasti. Príbeh je dynamický, striedajú sa viaceré uhly pohľadu postáv, no priznám sa, že posledných asi sto strán som už v duchu túžil po tom, aby sa veci dali do pohybu o niečo rýchlejšie. Únos vás však chytí už na začiatku, a to nielen kvoli zápletke, ale najmä vďaka rôznorodým postavám.

"Eve sa hrdila tým, že aj v najťažších situáciách dokáže zachovať chladnú hlavu. Nikdy nepanikárila. Všetko vždy muselo ísť podľa plánu. Chvíľu trvá, kým únoscu presvedčíte, že mu rozumiete. Stanete sa jeho priateľom. Annie to robila skvele. Ani najväčší kritik by jej nemohol nič vyčítať. Keď však ceduľka dopadla na schodisko, Eve si uvedomila, že sa pred nimi odvíja tragédia. Nie, toto nemôže dopadnúť dobre."

Eve Rossiová sa po smrti otčima a nevydarenej akcii utiahla do ústrania, aby mohla pátrať po odpovediach na nevyriešené otázky. Keď neznámy únosca obsadí Katedrálu svätého Patrika a vnútri zadržiava niekoľko rukojemníkov, je Eve opäť povolaná do práce. Situácia si vyžaduje, aby opätovne našla aj ďalších členov svojho bývalého tímu. Vidocq bol špecifickým útvarom zloženým z bývalých kriminálnikov, ktorí sa viac či menej dobrovoľne rozhodli pripojiť k druhej strane barikády. Veľa dôvery nevzbudzujú, ale vo svojom fachu sú dobrí a Eve si s nimi vie dať rady napriek ich rozdielnym povahám a motiváciám. Musia spojiť sily a vyrovnať sa s neznámym, ktorého motív aj totožnosť ostávajú dlho skryté. Muž za múrmi katedrály nemá problém popraviť rukojemníkov, ak mu nebude vyhovené. Požaduje príchod piatich svedkov a zatiaľ čo tím bojuje s časom, Eve si uvedomuje, že tento únosca sa celkom vymyká štandardom. Bude musieť využiť všetky svoje skúsenosti a najmä inštinkt, aby dotiahla celú akciu do úspešného konca bez čo najmenšieho počtu obetí...

"García mal perfektnú priestorovú pamäť. Stačilo, aby sa raz pozrel na plán, a zapamätal si najmenšie podrobnosti. Tak sa stalo, že keď zazrel dve klenuté chodby, okamžite vedel, kde sa nachádza. Chodba naľavo viedla na faru. Tá napravo zase k arcibiskupskému sídlu. Dve cesty, ako sa dostať dnu aj von. Vybral si ľavú možnosť, ako to robil vždy, keď boli obe možnosti rovnocenné. V jednej ruke držal baterku a v druhej nôž. Bol pripravený. Pomaly kráčal tmou. Napokon narazil na dvere. Zamínované, ako sa dalo čakať. Pozorne si prezrel spleť drôtov a dúfal, že nestratil nič zo svojej vynachádzavosti."

Ako som už spomenul, dej Únosu sa takmer celý sústreďuje na jednom mieste. Už len preto obdivujem, ako sa Stefanie Pintoffová dokázala pohrať s jeho dynamikou a ako-tak udržať napätie od začiatku až do konca. Niekedy sa vyskytne nejaké hluché miesto (napríklad zháňanie piatich svedkov), ale inak ide stále o vydarený triler. Koniec je trochu predvídateľný, znalci žánru budú iste tušiť, že s páchateľom to nebude také jednoznačné. Pozitívom sú vedľajšie postavy, hlavne členova Evinho tímu. Každý je iný a čímsi zaujímavý. Text románu je tiež doplnený o akutálne mediálne zmienky o prípade a spisy FBI, čo ho robí o stupeň pútavejším. Autorka pomedzi hlavný dej podsúvala zmienky o smrti Evinho otčima, ktorý je opradený jemným tajomstvom. Azda sa dočkáme aj pokračovania, kde sa možno dozvieme viac. 

Diskusná téma: Celodenné vyjednávanie a záchrana rukojemníkov (S. Pintoffová - Únos)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok