S. Pinborough - Ví o tobě

17.07.2017 13:11

Kniha britskej autorky Sarah Pinborough, ktorej vydanie sprevádzala aj primeraná kampaň, pravdepodobne rozdelí čitateľov na (minimálne) dva tábory. Heslá románu ani vety na prebale neklamú - koniec by ste určite nečakali. A práve v tom tkvie jeho najsilnejšia stránka a, paradoxne, aj najväčšia slabina. Či už sa prikloníte k jednej, alebo druhej strane, posledné strany sa na vás podpíšu otvorenými ústami a azda aj mierne podvihnutým obočím. Kniha Ví o tobě (hoci pôvodný názov Behind Her Eyes trochu lepšie symbolizuje pointu príbehu) sa tvári ako psychotriler, ale skrýva toho v sebe viac. Tá napínavejšia nálada sa totiž začne prejavovať až po niekoľkých desiatkach strán, keď sa dostatočne predstavia ústredné postavy a autorka môže naplno rozohrať hru na postupné odhaľovanie pravdy...

"Možná bych měla podstoupit nějakou terapii proti nočním děsům. Možná jednou. Mám se položiť na pohovku, doktore? Co tak, kdybyste se ke mně přidal? Ach ne, jistě, jste ženatý. Možná bychom si měli promluvit raději o vašich problémech. Ani se tomu nedokážu zasmát. Adam pojede na měsíc pryč. Lisa je těhotná. Svět mě nechal na holičkách. Zalezu si zpátky pod svou propocenou přikrývku a říkám si, že sa musím vzchopit."

Louise je obyčajnou ženou, matkou-samoživiteľkou, ktorá čelí skutočnosti, že jej život sa dostal do nepríjemného stereotypu a nahlodáva ju myšlienka, že všetci naokolo sa dokážu pohnúť ďalej, iba ona nie. Jedným z dôvodov je aj románik s neznámym ženatým mužom v bare, z ktorého sa napokon vykľuje jej nový šéf. David má navonok dokonalé manželstvo, nový dom, je obľúbený u kolegov aj pacientov, ku ktorým si vie nájsť ľahko cestu aj v zložitých prípadoch. Jeho žena Adele je krásna a budí pozornosť všade, kam príde. Rýchlo sa zoznámi s Louise a vďaka Adelinej iniciatíve sa z nich stanú kamarátky. Louise si však všimne, že za pozlátkom úspechu sa skrýva čosi netušené a pomaly sa dostáva manželom pod kožu. Obaja si v sebe nesú tajomstvá, ktoré im nedajú pokoj, aj keď sú pochované v minulosti. A to doslova. Louise sa bude musieť mať veľmi na pozore, ak si chce zachovať zdravý rozum, pretože ktosi v jej okolí je poriadne šikovný a na všetko odhodlaný manipulátor...

"Chudák David. Minulost ho požírá, dusí ho. Ten jediný okamžik v minulosti z něho udělal zlomeného muže. Jedna noc vedla k pití, k obavám, k tomu, že už mě nedokáže milovat, k pocitu provinění. Žít s tím a snažit se to napravit je pro nás oba tak úmorné. Je tak těžké ho přesvědčit, že na tom nezáleží. Nikdo to netuší. Nikdo to nikdy nezjistil. A vzhledem k tomu, že o tom nikdo neví, je to tak trochu, jako by se to nikdy nestalo. Ozve se zvuk, pokud v lese spadne strom a nablízku není nikdo, kdo by ho slyšel? Naše příšerné tajemství brzy vypluje na povrch a my od něj budeme osvobozeni."

Kým sa dostanete k pútavým pasážam, musíte prejsť trochu zdĺhavejším úvodom, ale už aj tam badať náznaky, že Adele nie je na tom celkom psychicky dobre. Motív milostného trojuholníka je tu využitý v najvyššej možnej miere, čomu napovedá aj dômyselná obálka knihy. Nedajte sa teda zmiasť a vyčkajte na tie správny momenty. Spoločenské témy sú vystriedané trilerom s prvkami mystiky a naozaj sa vám v závere pozmení vnímanie celého deja. Niekto by sa možno opýtal, či sa oplatí kvôli koncu čítať celú knihu? Na to si musíte odpovedať sami, ale ako som vás varoval v úvode, buď budete objasnením príbehu nadšení, alebo... mierne sklamaní. Jedno sa však Sarah Pinborough uprieť nedá - podarilo sa jej napísať román, ktorý rozbúril vody psychotrilerov, a dokázala, že aj v tomto žánri sa stále dá priniesť niečo nové.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Metafora.

Diskusná téma: S. Pinborough - Ví o tobě

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok