S osudovou láskou sa nesmie zahrávať (K. Brestenská - Ochranca)

07.02.2019 15:28

Kristína Brestenská na domácej knižnej scéne zjavila ako blesk z jasného neba. Debutom Grófov syn sa uviedla razantne a dala všetkým najavo, že jej patrí stále miesto medzi žiarivo svietiacimi autorkami. Nebyť jej mena na obálke, poľahky by ste ju zaradili medzi "vypísané" zahraničné spisovateľky. Nielen štýlom, ale aj pre dejisko, ktorým je aj v prípade Ochrancu stredoveké Anglicko. Niekto by mohol namietať, prečo si nezvolila ako miesto deja slovenskú pôdu, ale ruku na srdce - nejde iba o romantiku, ale ľúbostný príbeh zasadený do historického prostredia. Kulisou (či dokonca východiskom) pre rozohratie milostnej partie sú dobové reálie a súvislosti, ktoré sa jednoducho nedajú len tak premiestniť. A netreba zabúdať ani na fakt, že napísať román odohrávajúci sa mimo domova je omnoho náročnejšie. 

"Keď začula, ako sa za ním zavreli dvere, založila ruky pod hlavu a pustila sa do zúfalého náreku. Neplakala preto, že si ju pred malou chvíľou nasilu vzal. Robieval to tak často, ako sa mu zažiadalo, a už dávno jej celkom vyschli slzy. No vždy ju držala pri živote aspoň malá nádej. Nádej, že ak jej brat dostane od nej list, vymyslí niečo, ako ju odtiaľto dostať. Celé mesiace hútala, prečo William doteraz nič neurobil." (str. 52)

Ochranca sa síce na obálke prezentuje ako pokračovanie Grófovho syna, ale nech vás to neodradí od čítania, ak ste náhodou ešte nemali česť držať v rukách autorkinu prvotinu. Ako sme my, priaznivci historických romancí, zvyknutí, romány obsahujú samostatné príbehy. V centre deja Ochrancu sú Elisabeth a James, sestra a najlepší kamarát hlavného hrdinu predošlej knihy. William a Amelia sa, prirodzene, ocitnú aj tu, a je príjemné vidieť, ako napreduje ich vzťah. Elisabeth som si obľúbil už skôr, prakticky spustila celú sériu, keď sa stala terčom nevydareného únosu. Už vtedy bolo jasné, že nepôjde o žiadne krehké dvorenie, ale pútavé rozprávanie založené na znalosti ľudských charakterov. Jej životná láska, hrdina vojnových výprav James, však bude musieť prekonať oveľa viac prekážok než jeden únos. Osud si totiž pre oboch prichystal poriadne polená pod nohami, či už v podobe odlúčenia, alebo nešťastného manželstva.

"Netúžil po inom, len ju ochraňovať. No kiežby zostali jeho úmysly také čisté a nevinné! Nezostali. Pretože pohľad na ňu v ňom odrazu prebúdzal aj iné túžby. Túžby, ktoré v sebe dávno potlačil. Túžby po bozkoch, objatiach a vášni. Osud mu doprial, aby sa časť jeho túžob splnila. Pobozkal tú ženu a potom jej z tváre sňal masku. Aké bolo jeho ohromenie, keď zistil, že tou tajomnou ženou je vlastne to isté dievča, ktoré spoznal pred rokmi. No oveľa väčšmi ho vydesila skutočnosť, že neprestal túžiť po jej perách ani vtedy, keď už nemala na tvári masku a vedel, že je to ona." (str. 227)

Kristína Brestenská je síce mladá žena, ale aj tak sa pýtam - kde bola doteraz? Jej autorský štýl vyznieva, že text napísala skúsená spisovateľka. Má skvelú štylistiku, pohráva sa so slovami, pričom ani opisy neznejú nudne či zbytočne. Dialógy plynú ľahko a postavám veríte každé slovo. Čo by však bola forma bez vydareného obsahu? Vidno, že autorka vie, po čom jej cieľová skupina baží. Nepochybujem, že na jej knihy budú čakať zástupy fanúšikov, mňa nevynímajúc. Ochranca je dôkazom, že Grófov syn nebol iba jednorazovým zázrakom, ale je jeho dôstojným pokračovateľom. Je poučením, že osudová láska si vás nájde, aj keď sa jej snažíte vyhnúť. A podáva ho spôsobom, ktorý vám určite učaruje. Teším sa z toho, že žáner romance sa u nás zviditeľňuje o niečo viac a autorke prajem ešte veľa dobrých nápadov a tvorivých chvíľ.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: S osudovou láskou sa nesmie zahrávať (K. Brestenská - Ochranca)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok